Jablká s orechami

irenaw - fotkairenaw, 28. októbra 2013
Jablká s orechami
Foto: irenaw

jablkovanie... nerecept ;-)

8-10
porcií
20-30 minút
príprava

Suroviny

Jablková hmota:
5 ks
1 ks
1-2 dl
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti
Orechová hmota:
300 g
100 g
50 g
podľa chuti
podľa chuti
Pre dospelých:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    K surovinám: jablká boli veľké a šťavnaté, rovnako aj citrón, pridala som iba 1 dl jablkovej šťavy a 3 PL chia semienok.

  2. 2

    Jablká zbavíme jadrovníkov, postrúhame na hranolčeky, prilejeme šťavu z citróna a jablkovú šťavu. Pridáme chia semienka a škoricou s medom. Premiešame a odložíme bokom.

  3. 3

    Orechy a hrozienka preberieme a prelejeme horúcou vodou. Hrozienka necháme chvíľu napučať. Orechy aj hrozienka scedíme a dáme do mixéra. Pridáme vločky a zmixujeme. Môžete celkom na pastu, ja som nechala hrubšiu štruktúru. Pridáme škoricu, med a orechový likér. Premiešame.

  4. 4

    Navrstvíme do pohárov striedavo jablkovú a orechovú hmotu. Necháme pár hodín odležať v chladničke. Jablká pustia šťavu, chia semienka zrôsolovatejú a hmotu zahustia, vločky zmäknú a všetko sa prevonia likérom :-). Ozdobíme, podávame...

Diskusia k receptu

afataga
nebudes mi verit, ale nieco podobne som si robievala ako pubertacka, kdesi som to vtedy nasla v najkom casaku, isli tam jablka, orechy, med, hrozienka, citr. stava a hrozienka, uuuplne som na to zabudla, tak dik za pripomenutie, ja som tie orechy nechavala v povodnom tvare
marianne
bingo @irenka ,to si zabila...perfektna zdrava maskrta,akurat som sa dnes prehrnala Tvojimi receptami,no pre mna site...:-) zajtra mam v plane zase a opat Tvoju bajecnu dusenu cibulu,ci ako to odborne volas...konfitovanu?
mariamka
no to vyzera byt riadna maskrta, a hlavne rychlovka, nevari, nepecie sa, musia sa orechy zaliat horucou vodou? a mixovat?, mozno by stacilo aj tym dzusom, taka expres verza :)
izabella929
@iranaw..tvoj pohár jablkový vyzerá veľmi lákavo..) všetky tie suroviny pomiešané v jednom pohári veštia parádnu baštu...je to veľmi zdravé...mám rada jabĺčka v celosti, musím cítiť, že mi pri zahryznutí praskajú a z toho mám pôžitok..
boise
Škoda že som na surové jablká a orechy alergická. Až tak nešťastne, že by som sa z toho zadusila..Ale vyzerá to neskutočne dobre...Snáď v budúcom živote :(
irenaw
a ja že to nikto ani nerozklikne... ďakujem :-)))
@afataga rado sa stalo ;-)
@marianne nikdy jej nespravím dosť ;-)
@mariamka určite nemusia, ale rýchlejšie to zmäkne, stačí chvíľka, nech sa zas všetko do tej vody nevyplaví :-)
@izabella929 nie je to práve miss dezert ale výborný :-)
@jamarlen až tak? teším sa :-)
@boise škoda :( dúfam, že iba na ne ;-).
@claretka sú to semienka rastliny salvia hispanica, majú mať rôzne pozitívne účinky na organizmus. okrem toho zahusťujú bez varenia, postoja v tekutine a vytvoria rôsol, ideálne na nepečené, nevarené dezerty. sú prakticky bez chuti, akurát máš v jedle maličké čierne bodky ;-). kupujem v zdravej výžive, sú dosť drahé, ale vydržia dlho, používajú sa po malých množstvách. naučila ma na ne @zirafninka a tento dezert je môj obľúbený  varecha.pravda.sk/recepty/cokoladovy-chia-puding-fotorece...
a tu je ešte jeden, tiež skvelý  varecha.pravda.sk/recepty/chia-visnovy-puding/42862-recep...


garanco
...samé výborné vecičky a všetky spolu - vynikajúce!!! ....
evanaaa
Tak toto by som " ďobala" s radosťou, len med by som niečim iným nahradila, orechy sú zatiaľ drahé, a na chia semienka by som sa mala pozrieť. Ináč, @irenaw , ak už spomínaš @zirafninka , nedávno som ju aj ja v jednej diskusii spomenula, čo je s ňou, prečo sa stratila, dávala dobré recepty, pozrela som na jej profil, ale vraj - neexistuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia