Jablčník alebo jablkové pité

Autor receptu: elekra

Obľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s nimi.

10-12
porcií
20-30 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z hladkej múky, masla, práškového cukru, vajíčka, kyslej smotany, kypriaceho prášku a štipky soli si vypracujem vláčne cesto,
  2. ktoré nechám v chladničke odstáť asi polhodinku. Medzitým si nachystám jabĺčka.
  3. Sú z našej chalupy, biokvalita. Očistím, vyberiem jadierka a nastrúham na uhorkovom krájači. Tak to máme v našej rodine radi.
  4. Odstáte cesto rozdelím na dve polovičky, jednu vyvaľkám a vložím do plechu. Prstami cesto trochu povyťahujem aj po okrajoch.
  5. Na cesto navrstvím nachystané jablká,
  6. upravím ich a posypem hnedým cukrom a škoricou. Hnedý cukor dám podľa toho, aké sladké sú jablká. A škorice podľa chuti. Navrch pridám ešte trochu vanilkového cukru. Je domáci, v kryštálovom cukre vyváľaný vanilkový lusk.
  7. Vrch koláča prikryjem druhou polovicou cesta, ktorú si rozvaľkám a pomocou valčeka prenesiem na plech.
  8. Vrchný plát popichám vidličkou, aby mala para z jabĺk kade vychádzať z koláča von
  9. a dám piecť na 175 °C na cca 20 až 25 minút.
  10. Upečený koláč nechám trochu vychladnúť,
  11. pokrájam na porcie a posypem práškovým cukrom
  12. a môžeme podávať.