Jablčník alebo jablkové pité
Autor receptu: elekra
Obľúbený koláčik môjho otca... A pravdaže aj nás. Tento koláč je vhodný teraz na jeseň, keď je úroda jabĺk a nevieme čo s nimi.
10-12 porcií |
20-30 minút príprava |
25 minút na 175 °C |
Postup
- Z hladkej múky, masla, práškového cukru, vajíčka, kyslej smotany, kypriaceho prášku a štipky soli si vypracujem vláčne cesto,
- ktoré nechám v chladničke odstáť asi polhodinku. Medzitým si nachystám jabĺčka.
- Sú z našej chalupy, biokvalita. Očistím, vyberiem jadierka a nastrúham na uhorkovom krájači. Tak to máme v našej rodine radi.
- Odstáte cesto rozdelím na dve polovičky, jednu vyvaľkám a vložím do plechu. Prstami cesto trochu povyťahujem aj po okrajoch.
- Na cesto navrstvím nachystané jablká,
- upravím ich a posypem hnedým cukrom a škoricou. Hnedý cukor dám podľa toho, aké sladké sú jablká. A škorice podľa chuti. Navrch pridám ešte trochu vanilkového cukru. Je domáci, v kryštálovom cukre vyváľaný vanilkový lusk.
- Vrch koláča prikryjem druhou polovicou cesta, ktorú si rozvaľkám a pomocou valčeka prenesiem na plech.
- Vrchný plát popichám vidličkou, aby mala para z jabĺk kade vychádzať z koláča von
- a dám piecť na 175 °C na cca 20 až 25 minút.
- Upečený koláč nechám trochu vychladnúť,
- pokrájam na porcie a posypem práškovým cukrom
- a môžeme podávať.