Jablčné karamelové rezy fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 18. januára 2014
Jablčné karamelové rezy (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept je zo staršieho časopisu " Báječná žena". Už dávno som ho nerobila a zo sladkých koláčov prišiel na rad k manželovým narodeninám.Je tam Zobraziť celý popisRecept je zo staršieho časopisu " Báječná žena". Už dávno som ho nerobila a zo sladkých koláčov prišiel na rad k manželovým narodeninám.Je tam ovocie,jablká a na ozdobu mi tam niečo chýbalo,tak som pridala ešte po kúštiku zaváraných broskýň.No v recepte nie sú.Tak som ich ani neuvádzala.Ináč je to sladká bomba.Ak chudnete,neodporúčam,ale je veľmi chutný. / To si ale robím,na koláčik reklamu,keď ho nedoporučujem / !

36
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180-170 °C

Suroviny

400 g
1 bal.
100 g posekané
200 g
1 bal.
2 ks celé
3 dcl
1,5 dcl
1 kg nastrúhané
Krém:
1 plechovka
250 g
Zdobenie:
1 - 2 bal.




Postup

  1. 1

    Pripravené,ingrediencie. Deň do predu si uvaríme Salko,/asi 2 hod.v horúcej vode necháme pomaličky vrieť./ Potom necháme schladiť.Nie v chladničke!Bude pripravené na použitie do plnky.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hlbšej nádoby,preosejeme múku s pernikovým práškom do pečiva.Pridáme kryštálový a vanilkový cukor.Posekané -pomleté, orechy. Mám radšej väčšie kúsky.Ja sekám. Sýpku zmes,dobre premiešame. Do mlieka dáme 2 celé vajíčka,olej.Šľahačom,alebo mixérom vyšľaháme do peny.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto našľahanú zmes,vlejeme do sypkej zmesi.Dobre ju zamiešame a necháme odpočívať.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým zmes odpočíva,zapnem si rúru na 180 0C.A očistím 1 kg jabĺk.Jablka ošúpem.V recepte je,že by sa mali na drobno nastrúhať.Ja som ich krájala na mesiačiky a tak ukladala. Má to tú výhodu,že v nich zostane všetká šťava.Keď sú nastrúhané,šťava stečie na spodok nádoby.Tak len preto ich krájam na mesiačiky. Jablká ukladám na plech s fóliou,alebo papierom na pečenie. Na nakrájané jabĺčka nalejem odpočinuté cesto.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zarovnám a vložím do vyhriatej trúby.Pečiem na 180 0C asi 20 minút.Teplotu po tejto dobe stiahnem na 170 stupňov a pečiem koláč do rúžova.To už samé spoznáte,ak sa vám po kuchyni bude šíriť krásna,perníková vôňa. Koláč vyberiete a necháte ho schladiť. Keď koláčik vychladne,na vrch koláča si môžete dať druhý plech,alebo niečo rovné,na čo koláč preklopíte.Jbĺčka,ktoré boli na spodu,budú na vrchu.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vychladený a pripravený koláč,natriete karamelovou plnkou.Schladené,celé Salko vyšľaháme s celým maslom a na vrch koláča natrieme. Potom našľaháme práškovú šľahačku a tú tiež natrieme.Koláč uložíme do chladu. Koláč môže končiť aj len karamelovou plnkou,na ktorú pomrvíme nejakú keksovú zmes s postrúhanou čokoládou.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som robila so šľahačkou.Bolo to z príležitosti manželových narodenín a on má rád šľahačku.Prizdobila som mu vrch zavarenou broskyňou.Tá tam tiež nemusela byť.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu už celé menu,k manželovému sviatku.

    Jablčné karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@tatranka...prekr ásne, veľmi super kombinácia jablk a karamelu a na vrchu čerešnička...skvelá práca....)Manželovk k narodenám prajem veľa dobrého zdravia, šťastia , lásky a rodinnej pohody...)verím, že zákusok mu pochutil...
tatranka
..ďakujem za manžela k prianiu.Koláčik je chutný,no je to sladká bomba.









manya
super koláčik, určite vyskúšam, oslávencovi želám aby si mu ešte dlho takto vypekala.
coldbery
Krasny kolacik Martuska...ukazkovo odfoteny postup...manzelovi prajem dobru chut !!!!
stacy77777
Martuška, krásny sviatočný koláčik, pripájam sa ku gratulantom, manželovi všetko naj....
braxi
tatranka, krásny koláčik určite bude aj na našom stole...chcem Ti povedať, že v obchodoch je aj karamelové salko, nemusíš 2 hod. variť...ďakujem za recept, už je v KK
tatranka
@braxi ďakujem ti za upozornenie.Dievčatá ma už o tom informovali.Ale vieš/ zvyk je železná košeľa /.Manželovi som kázala pred Vianocami kúpiť sladké salka,tak mi kúpil.No neinformovala som ho,že sú aj karamelové.Takže varím.No myslím,že ak ich spracujem/ zostalo mi už len jedno,/ budem kupovať hotové karamelové.
tinca
@tatranka veľa zdravíčka manželovi, pekne si mu napiekla,má skvelú manželku, Kežmarok by mu bol malý nájsť takú ešte jednu
eviana
@tatranka , krásne si skombinovala jabĺčka s karamelom, veľmi chválim, museli byť skvelé, mňam :) 5* aj KK, ďakujem za super inšpiráciu.
A čo sa týka karamelového salka, podľa mňa je chutnejšie to klasické, keď ho doma uvarím, to hotové mi príde že má trošku nahorklú pachuť či čo. Vždy keď varím, tak hodím do hrnca hneď 3-4 a potom ich mám v chladničke kým neminiem. Alebo hneď aj na domáci karamelový likér :) Keď je raz za čas na klasické salko akcia v Kauflande, nakúpim do zásoby :)
tatranka
@eviana so salkom to presne robím ako ty.Naraz si uvarím zo dva zo tri a potom už len siaham po ňom keď potrebujem.Neviem zhodnotiť hotové karamelové salko.Ešte som ho nemala.
Ale dobre že viem,ako si ho zhodnotila. No raz skúsiť môžem a len tak budem poznať rozdiel.Teší ma,že sa ti koláčik páči.
Listujem v starých časopisoch a sem tam na niečo natrafím,čo som ešte nerobila.Tak vznikol aj tento zákusok.
rela
Martuška, podobný koláčik robievam ale bez karamelu. Keďže nechudnem, vyskúšam aj s karamelom. V tombole sme vyhrali debničku jabĺk, tak pôjdu aj na koláčik. Ďakujem
motyka
Tatranka, prešla som si teraz celú Tvoju stránku a "smäkám" klobúk. Na Tvoj vek si šikovnica. Super stránka.Mnohé recepty určite vyskúšam. Prajem Ti veľa zdravia, aby si dávala aj naďalej také výborné recepty.
havino
Martuška, v prvom rade všetko naj manželovi, zdravia, spokojnosti. Krásny fotopostup, koláčik, ako obrátený jablčník, no len cesto vyšší level, perníkové a v spojení s jablčkami musí byť výborné, nerobila som, vdaka za inšpiráciu daľšiu. Karamel a šľahačka, nuž, momentálne si nechávam zájsť chuť, ale asi si viem predstaviť to labužo chuti. 5*
tatranka
Ďakujem za vaše komentáriky,ktoré ma tešia.
Tatianka,koláčik je veľmi šťavnatý a chutný.
medovnicek
to spojenie jabĺk a karamelu ma veľmi oslovilo, už aj si odkladám recept
amelie
minulý rok som tvoj koláčik prehliadla, uložím si ho teraz:-) ďakujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia