Jablkový zákusok

Jabĺčkovo-tvarohový zákusok

Autor receptu: saxinka

25 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Postup

  1. Jablká nastrúhame na väčšom strúhadle a vytlačíme nadbytočnú šťavu. Navrstvíme na alobalom vystlaný plech (40x26 cm). Posypeme škoricovým cukrom a nasekanými vlašskými orechmi.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. K žĺtkom pridáme cukor a spolu poriadne vyšľaháme. Pridáme olej, vodu, múku a PDP. Nakoniec jemne primiešame sneh. Vylejeme na jablkový vrstvu a dáme piecť na 170 stupňov pokiaľ nebude piškóta upečená (skúsime špáradlom).
  3. Pokiaľ cesto vychladne, pripravíme si plnku. Uvaríme puding (mlieko+puding+cukor). Do uvareného pudingu pridáme maslo. Keď nám trochu vychladne, pridáme tvaroh, vanilkový cukor a poriadne zamiešame.
  4. Vychladený korpus preklopíme na druhý plech, pomaly odstránime alobal a natrieme pudingovú plnku.
  5. Do hrnca dáme smotanu na šľahanie a na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu a varíme na miernom ohni, kým sa neroztopí. Polevou ozdobíme vrch zákusku. Dáme chladiť aspoň na 2 hod.