Izraelské pagáčiky z lístkového cesta

Autor receptu: namarie

Ide k vám návšteva a nemáte čas ani upratať, nie to ešte navariť a napiecť? Ste na správnej adrese. Tieto mega rýchle pagáčiky som vymyslela v situácii, ktorú každá dobrá gazdiná dôverne pozná - a to jest situácia - "čo chladnička dala". Izraelské preto, že ma k tejto krajine púta nepopísateľný gastronomický vzťah hlavne z toho dôvodu, že cesnak v hojnom množstve je ich svetoznámym patentom a niečo podobné som v týchto končínách aj ochutnala. Poďme na to, návšteva už stojí predo dvermi :D

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ošúpte a do misky nastrúhajte na jemno cesnak. Ja ho mám rada veľa, šak smrdieť nebudete len vy, ale celá návšteva :D V hrnci dajte roztopiť maslo. Pozor na to nech sa len roztopí a nezačne vrieť.
  2. Zatiaľ si nastruhajte syr a maslo nechajte vychladnúť, odhadnite to však tak, aby zostalo v tekutom stave a nebolo horúce, lebo keď tam potom budete miešať postruhaný syr sa vám NESMIE rozleptať, inak to bude v háji :)
  3. Nastruhaný cesnak, syr (keď chcete môžete dať aj Nivu - je to mega) a vychladené roztopené maslo zmiešajte dokopy, prilejte trochu olivového oleja, kôpor, bazalku, oregano, čierne korenie a soľ. Vznikne vám taký lepkavý mix. Rúru rozohrejte na 180 stupňov
  4. Lístkové cesto rozprestrite na papieri na pečenie a prerežte ho na dva dlhé pásy (môžete aj tri - ale potom budú trojuholníčky mega malé). Po celej ploche pásikov rozotrite cesnakovo syrovú zmes - 2 cm od okraja každého pásu nechajte voľné miesto, tam sa to potom po zrolovaní zlepí. Z každého pásu si vytvorte rolku a konce a vrch spojiva poriadne popritláčajte k sebe, aby vám to nerozpadlo pri pečení.
  5. Rolky potrite žĺtkom po celej vrchnej ploche a ostrým nožom rozkrájajte do tvaru trojuholníčkov. Vrch posypte celou rascou, oreganom, bazalkou, čiernym korením a soľou. Dajte to do trúby a pečte tak cca 15 - 20 minút, dokým trojuholníčky krásne zozlatovejú a zväčšia sa.
  6. Nechajte to trochu vychladnúť (cca 5 minút) a oddeľte trojuholníčky od seba. Tadadá - pohostenie hotové. Pred hosťami to zahrajte na orientálnu kuchyňu, pridajte nejaký akože cestovateľský príbeh s dramatickým rozuzlením a ste za gazdinú roka. Podávajte so žuvačkami, nech vám vzájomne nie je zo seba zle :D Dobrú chuť :)