Izraelské pagáčiky z lístkového cesta
Autor receptu: namarie
Ide k vám návšteva a nemáte čas ani upratať, nie to ešte navariť a napiecť? Ste na
správnej adrese. Tieto mega
rýchle pagáčiky som vymyslela v situácii, ktorú každá dobrá gazdiná dôverne pozná - a
to jest situácia - "čo
chladnička dala". Izraelské preto, že ma k tejto krajine púta nepopísateľný
gastronomický vzťah hlavne z toho
dôvodu, že cesnak v hojnom množstve je ich svetoznámym patentom a niečo podobné
som v týchto končínách aj
ochutnala. Poďme na to, návšteva už stojí predo dvermi :D
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Ošúpte a do misky nastrúhajte na jemno cesnak. Ja ho mám rada veľa, šak smrdieť nebudete len vy, ale celá návšteva :D V hrnci dajte roztopiť maslo. Pozor na to nech sa len roztopí a nezačne vrieť.
- Zatiaľ si nastruhajte syr a maslo nechajte vychladnúť, odhadnite to však tak, aby zostalo v tekutom stave a nebolo horúce, lebo keď tam potom budete miešať postruhaný syr sa vám NESMIE rozleptať, inak to bude v háji :)
- Nastruhaný cesnak, syr (keď chcete môžete dať aj Nivu - je to mega) a vychladené roztopené maslo zmiešajte dokopy, prilejte trochu olivového oleja, kôpor, bazalku, oregano, čierne korenie a soľ. Vznikne vám taký lepkavý mix. Rúru rozohrejte na 180 stupňov
- Lístkové cesto rozprestrite na papieri na pečenie a prerežte ho na dva dlhé pásy (môžete aj tri - ale potom budú trojuholníčky mega malé). Po celej ploche pásikov rozotrite cesnakovo syrovú zmes - 2 cm od okraja každého pásu nechajte voľné miesto, tam sa to potom po zrolovaní zlepí. Z každého pásu si vytvorte rolku a konce a vrch spojiva poriadne popritláčajte k sebe, aby vám to nerozpadlo pri pečení.
- Rolky potrite žĺtkom po celej vrchnej ploche a ostrým nožom rozkrájajte do tvaru trojuholníčkov. Vrch posypte celou rascou, oreganom, bazalkou, čiernym korením a soľou. Dajte to do trúby a pečte tak cca 15 - 20 minút, dokým trojuholníčky krásne zozlatovejú a zväčšia sa.
- Nechajte to trochu vychladnúť (cca 5 minút) a oddeľte trojuholníčky od seba. Tadadá - pohostenie hotové. Pred hosťami to zahrajte na orientálnu kuchyňu, pridajte nejaký akože cestovateľský príbeh s dramatickým rozuzlením a ste za gazdinú roka.
Podávajte so žuvačkami, nech vám vzájomne nie je zo seba zle :D
Dobrú chuť :)