Írsky guláš
Autor receptu: mamatata2
Tohto roku sme, v snahe menej kosiť, vychovali dve jahňatá. Pretože máme zásobu tohto zdravého mäska, hľadám recepty a inšpirácie na jeho prípravu. Predsa len, nie sme naň zvyknutí. Včera som robila obrátené rezne z jahňacieho stehna a z okrajkov som uvarila takýto guláš. Recept som našla na internete , na stránke o Írsku. Foto mi veľmi nevyšlo, mobil je už postarší a nebolo dobré svetlo.
6 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso nakrájame na kocky ( dobre odblaníme), očistené zemiaky, cibuľu a mrkvu na kolieska.
Vo veľkom hrnci rozpálime olej , naň dáme opražiť mäso ( asi 5 min.), pridáme pokrájaný cesnak( dala som asi 5 strúčikov), popražíme ešte 1 min. Podlejeme vývarom, môžeme pridať aj pivo alebo víno. Ja som pridala trochu svetlého piva a vodu, lebo som iné nemala. Osolíme a pridáme trochu tymiánu. Dusíme asi hodinu podľa receptu. Robila som to tak, že som nedala veľa tekutiny a pridala som až vtedy, keď už mäsko bolo vydusené . Trvalo mi to asi 40 min. a mäso bolo skoro mäkké.
- Kým sa nám mäso dusí, tak si na rozpálené maslo dáme opekať cibuľu, zemiaky a mrkvu. Ochutíme mletým korením a opekáme asi 20 min. Táto zmes mala vynikajúcu chuť.
- Zmes zemiakov, mrkvy a cibule pridáme k mäsu a dodusíme do mäkka. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.
Guláš je dosť hustý, ako vidno na obrázku.
Dobrú chuť !