Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala som tento recept a vyskúšala som ho. Írsky chlieb som pripravila zo špaldovej múky a jogurtu, miesto kvásku sa dáva soda bicarbona. Chlieb má chrumkavú múčnu kôrku, je nadýchaný, mäkkučký a vláčny i na druhý deň, vynikajúcej chuti, je veľmi zdravý a je požehnaním pre chorých s tráviacimi ťažkosťami, zoslabnutých a diabetikov i zdravých.

1 chlieb
porcia
15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu.
  2. Pridala som hustý biely neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.
  3. Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!
  4. Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriaťn v trúbe!!!
  5. Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou.
  6. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 50 minút.
  7. Chlieb sa vdaka pečiacemu papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.
  8. Pohľad z blízka na prierez chlebíkom, dobre vidno, že je ľahučký, nadýchaný, pórovitý s veľkými okami.
  9. Prierez chlebom. Predchádzajúci chlieb sa minul, potrebovala som rýchlo a prakticky bez námahy upiecť dobrý chleb, ktorý má aj vynikajúcu chuť a podarilo sa. Na povrchu dobre je vypečená kôrka s múkou a vo vnútri mäkkučká nadýchaná a vzdušná striedka.
  10. Môj starý hriech - patka zase pre mňa :D
  11. Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň. O špaldovej múke som už viackrát písala, aké má vynikajúce vlastnosti, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyslín, má nízky glykemický index, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je ľahko stráviteľná, má úžasnú chuť, je mimoriadne vhodná z dietetických dôvodov pre ľudí s diabetom, s tráviacimi ťažkosťami a pre zoslabnutých chorých, ale aj zdravých. Navyše neobsahuje tento Írsky chlieb droždie, teda nenadýma, obsahuje kyslo-mliečny produkt - jogurt a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nesmú mlieko.