Inovované rebarborové tarteletky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 25. apríla 2015
Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept)
Foto: amelie

Dnes ráno som na trhu kúpila kopu krásnej rebarbory. Dá sa z nej urobiť všeličo... Napríklad toto:

25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
100 g
2 ks
 štipka
1 kg
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cesto je klasické pate sablée: v mise zmiešame preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme vajíčka a maslo zmäknuté pri izbovej teplote. Urobíme mrveničku a potom cesto spracúvame, kým nie je kompaktné a hladké. Zabalíme ho do fólie a dáme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je urobiť ho večer a nechať chladiť cez noc. Z odležaného cesta spravíme dva valčeky. Jeden vrátime do chladničky a druhý pokrájame na šesť častí. Budeme z nich uťapkávať "placky" (toto cesto sa na valček zvykne lepiť).

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tarteletkovú formu s plackami dáme do chladničky a pustíme sa do rebarbory

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre ju ošúpeme, aby nezostali nijaké fúzy. Časť rebarbory - asi dve stonky - pokrájame nadrobno a zasypeme v menšej mise cukrom. Nasleduje ťažšia časť: urobiť z rebarborových stoniek veľa tenučkých dlhých pásikov

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Aj pásiky dobre posypeme cukrom, Necháme zo dve hodiny odstáť pri izbovej teplote, občas premiešame, aby sa cukor rozpustil - pásiky veľmi opatrne...

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je rebarbora dobre osladená, predhrejeme si rúru na 180°C, vyberieme formu s tarteletkami z chladničky, prostriedok každého koláčika popicháme vidličkou a dáme do rúry na 12 - 15 minút. Iba na tak dlho, kým cesto nezozlatne.

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom doprostred každej predpečenej tarteletky dáme 1-2 lyžice rebarbory pokrájanej nadrobno - aj s cukrovou šťavou

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a navrch poukladáme tenučké pásiky skrútené do špirály tak, aby vyplnili celú priehlbinku koláča.

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A upečieme. Necháme vychladnúť na mriežke. Ak nám zostane čas a sily na druhú polovicu cesta, vyrobíme ďalšie tarteletky. Ale robiť ich z polovičnej dávky sa neoplatí...

    Inovované rebarborové tarteletky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
páčia sa mi, tie pásiky robia taký ružičkový efekt, si trpezlivá šikulka :) dnes som obzerala moju rebarboru, čochvíla bude aj na koláč. Napadlo ma aj pudingovo-rebarbor.plnka by bola fajn.
radost
jedlé umenie..v dobrom tvoja trpezlivosť na závidenie..:-)
izabella929
to aký dobrý nápad, takto rolovať rebarboru..) skutočne pekné a zaujímavé...
kukulienka71
Krásny nápad, naozaj ako lupene kvetov to vyzerá:-) rebarboru milujem, tak si recept ukladám. pásiky si robila škrabkou? A tartaletková forma sa mi tiež veľmi zapáčila, musím si ju zadovážiť. 5* máš aj odomňa:-)
amelie
@luss , @ampara , @evusik , @vybusna , @radost , @isabelle , @kukulienka , ĎAKUJEM:-))) @kukulienka , pásiky som naozaj začala robiť škrabkou, ale vyzerali ako fúzy, ktoré som naškriabala pri čistení a vyhodila. Tak som ich piplavo krájala nožom... Druhú polovicucesta som upiekla až dnes ráno, v chladničke vydrží aj dva dni. Ak má niekto z vás zlepšovák na výrobu nefúzových rebarborových pásikov, budem mu veľmi vďačná:-)))
afataga
toto musi byt vynikajuce, predpokladam, ze tie pruzky maju len esteticku funkciu, keby bola vsetka rebarbora pokrajana, chut by bola rovnaka, takze tvoja varianta je pre tych, co vyhrali nervy v loterii :-)
janger
Velmi pekne ukazu...Ked budeme mat rebarboru, vyskusam :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia