Inovecká krkovička fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 6. decembra 2015

Je to na spôsob diviny. Kedže nebola lesná divina, tak som požil divinu z chlieva.

10-12
porcií
45 minút
príprava
200 minút
na 180 °C

Suroviny

2200 g
500 g domáca
200 g
2 dl
10 ks
2 čerstvé vetvičky
3 PL
1,5 dl
1 hlavička




Postup

  1. 1

    Večer pred varením som brusnice dal do misky.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalial som ich vínom a pridal do nich borievky. Nádobu som uzavrel alobalom a dal do chladničky.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Začal som, že brusnice som dal do sitka nad nádobu odtiecť z vina. Víno použijem ešte pri pečení. Kapustu tak isto som dal do druhého sitka a v ňom postláčal nech je suchá. Vodu z kapusty použijem pri pečení. Mäso som umyl a osušil potom dal na veľkú tácku na ktorej ho budem pripravovať. Z jednej strany mäsa som dlhým nožom narezal kapsu. Vrchnú časť mäsa som soľ prstami natrel poriadne, čiže som mu urobil thajskú masáž. Mäso nechal postať aspoň 15 minút nech soľ prejde do neho.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Brusnice a kapustu zo sitka dal do jednej misy.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K nim pridal hladkú muku a premiešal. Muka to pri pečeni stiahne ešte vodu a spojí spolu kapustu a brusnice spolu.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Otvor na mäse som si prichytil cvernou a natlačil do neho všetku kapustu s brusnicami. Pri tlačení mi to robilo takúto bielu penu. To ta muka. Potom som otvor zavrel a zošil poriadne niťou, nech to počas pečenia pevne drží.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz som mäso znovu očistil od kapusty a brusníc. Znovu ho trochu posolil.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso preložil do pekáča a naukladal naň cesnak krájaný na plátky. Posypal celou rascou a trochou majoránu a na vrch dal rozmarín. Podlial vývarom. Na pekáč položil druhu polku z neho a dal do rúry. Rúru najskôr zapol na 220°C po dobu pol hodiny a potom prepol na 160°C. Po hodine a pol som podlial mäso zvyškom vína z brusníc. Po troch hodinách som vrch pekáča dal preč a podlial vodou z kapusty. No teraz som dal pekáč bez vrchnáka do rúry a rúru zapol na 200°C nech sa to pripečie. Sledoval som to a často polieval výpekom to aby mäso neostalo suché.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je výsledok po 3,5 hodinovom pečení. Je to pekne upečené a voňavé. Nechal som to hodinu postať nech trochu mäso stuhne. Bolo mäkké a šťavnaté.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerá mäso v reze. No aj po hodine sa veru zle krájalo čo bolo mäkké. Musel som nôž poriadne naostriť a len zľahka krájať, aby sa to nerozpadlo. Ak si to uvarite tak zažijete tu ohromnú chuť a vôňu.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvaril som k tomu zemiakovú kašu ta sa mi k tomu najviac hodila. Takže želám dobrú chuť.

    Inovecká krkovička (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

bystro
To už áno aj ja si prosím tu porciu bez zemiakov.
rulik
to musí byť niečo bohovské,nebolo to treba pre istotu ešte obviazať špagátikom ako na roládu aby sa nerozpadlo po tých 3,5 hod, ale pekný kus mäsa...
jofolit
Teda chlape jeden až mi prišlo zle od hladu, takú chuť som na to dostala.*****
pilcik
Páni moji takéto šmakovne jedlo mám veľmi rád.
sovka62
Divina z chlieva, to je moje! Inú ani nemusím a načo aj, táto tvoja vyzerá skvele. Len by som potrebovala mať pri ruke rotu vojakov, aby ju zlikvidovali, pre nás dvoch, akokoľvek by sme sa usilovali.
patroveckypitrs
Ďakujem @izabella929 a @pilcik a @sovka62 za pekné komentáre. Pre @sovka62 da sa to spraviť aj z menšej dávky. Moja sestra to robí, že mäso nakrája na rezne a obloží to tou zmesou kapusty a brusníc. Je to rýchlejšia verzia.Použije všetko ako ja. Chuť je podobná no ten efekt pekné prepečeného mäska do červena chýba.
babkamt
v Inovci dobre varia:-) Zaujímavý recept, páči sa mi.
beliana
8

Vyzerá to super, len nerozumiem, poslednej vete, z čoho druhú polku?. "Mäso preložil do pekáča a naukladal naň cesnak krájaný na plátky. Posypal celou rascou a trochou majoránu a na vrch dal rozmarín. Podlial vývarom. Na pekáč položil druhu polku z neho a dal do rúry...."
patroveckypitrs
Ďakujem @beliana za komentár si vnímavá ja tak nespisovne hovorím, až niekedy napíšem nespisovné slova. To ma byť vrchná časť pekáča a nie druha polka.
kukulienka71
ejha, naozaj zaujímavé, to je vlastný recept, či si mal predlohu? ako pomaly pečené mäsko s tou skvelou prílohou z kyslej kapusty s brusnicami na víne v nejakej stredovekej reštaurácii by som bola úplne unesená:-)
patroveckypitrs
Ďakujem @kukulienka71 za milé slova. To sme dali so sestrou do kopy. No ja to robím pomaly a sestra zrýchlenú verziu. Nemá tu trpezlivosť ako ja. Mňa vždy potom očarí ten výsledok. Sestra zato robí dobré koláče to zas nebaví mňa. Život je už taký.
radox1
zaujimave,len ja by som tu muku vynechal a skratil cas pecenia.
1x radox1
patroveckypitrs
Ďakujem @radox za komentár. Ta muka drží spolu tu plnku mám to vyskúšané. Čo sa tyká času pečenia ja mám slabú rúru na 220V ta pečie pomaly a potom ta plnka v strede nie je dobré prepečená. Ak je to dobré prepečené, potom pekné nasiakne mäso aj zo stredu a je to predsa kus mäsa.
jozka2
Tak tomu sa hovori papanicko.Vyzera to uzasne.5
sovka62
No, tak sme sa na Vareche spamätali! Po všetkých raw, vegan, paleo a neviem čo ešte, je tvoja krkovička zaradená v rubrike "Zdravé a diétne". Výborne, konečne v tej rubrike vidím niečo pre mňa.
frezia68
To som už tak dávno nejedla,lebo na to treba väčší kolektív.Ale chuť pamätám a tiež sme pomaly piekli,teda fajnotka predobrá.Obyčajne bola s kapustou a knedľou,máš 5* a závidím :-)))
sracz
Bravčová krkovička a hovädzí môčing (labsár) moje najobľúbenejšie mäsá! Až niekedy zavítam do Tvojeho revíru, @patroveckypitrs kamarát z chutí najbližších, určite Ti dám zavčasu vedieť a potom si prosím prviítanie nie soľou a chlebom, ale Tvojou "megahviezdičkovou" krkovičkou á la Inovec!
marika21
Krásny kus upečeného mäsa. Toto by mi viac chutilo. Dávam si koláč od Adrianky ,,Koláč svokrin úsmev,,
Musīm vyskúšať tvoj recept pri ktorom sa lepšie usmieva. KK5*
mariadra
Ja si recept ukladám do KK, použijem ho na divinu, musí to byť úžasná chuť! A samozrejme dávam 5*.
dormella2
Ďakujem za tento recept. Varila som to dnes na moju oslavu. Keď vidím tie blažené úsmevy s plnými bruškami, nedá mi poďakovať za recept. Je to úžasné dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia