Talianske rizoto
Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept)
Autor receptu: slobodaasolidarita
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku a vo vlhkom talianskom
podnebí sa rýchlo ujala. Spolu s kvalitou iných talianskych produktov začal okolitý svet milovať aj rizoto.
Postup
- Pokájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji dozlatista.
- Pridáme ryžu, ktorú orestujeme a postupne podlievame vývarom podľa potreby.
- Dve minúty pred dovarením vmiešame 50 g parmezánu.
- Zafarbíme štipkou šafranu a varíme, až kým ryža nie je akurát.
- Dochutíme citrónovou šťavou a servírujeme posypané parmezánovými hoblinami a pažítkou nasekanou na drobno.
- TIP Riša Sulíka:
Dubáky alebo iné čerstvé jedlé huby nakrájajte na plátky, opražte na olivovom oleji, osoľte, okoreňte a pridajte pred servírovaním na rizoto.