Talianske rizoto

Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku a vo vlhkom talianskom podnebí sa rýchlo ujala. Spolu s kvalitou iných talianskych produktov začal okolitý svet milovať aj rizoto.

Suroviny

Postup

  1. Pokájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji dozlatista.
  2. Pridáme ryžu, ktorú orestujeme a postupne podlievame vývarom podľa potreby.
  3. Dve minúty pred dovarením vmiešame 50 g parmezánu.
  4. Zafarbíme štipkou šafranu a varíme, až kým ryža nie je akurát.
  5. Dochutíme citrónovou šťavou a servírujeme posypané parmezánovými hoblinami a pažítkou nasekanou na drobno.
  6. TIP Riša Sulíka: Dubáky alebo iné čerstvé jedlé huby nakrájajte na plátky, opražte na olivovom oleji, osoľte, okoreňte a pridajte pred servírovaním na rizoto.