Zemiaková polievka s hubami

Kulajda - národné jedlo Česka (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Poznáte Kulajdu? Pozrite si recept. O tom, ako vznikol jej názov, sa vedú rôzne dohady. Najznámejšia hovorí o skomolení mena kuchárky Adelajdy Kuhovej, ktorá žila okolo roku 1805 a podľa šumavského zvyku sa jej meno vyslovovalo „po nemecky“ Kuh Adelajda.

Postup

  1. Nakrájané zemiaky dáme variť do vody spolu s koreninami a so soľou. Po 10 minútach pridáme huby.
  2. Po ďalších 10 minútach zahustíme múkou opečenou na masle, dochutíme soľou a octom a na strednom ohni dovaríme.
  3. Pred koncom varenia pridáme smotanu. Servírujeme s uvareným vajíčkom a nasekaným kôprom.
  4. TIP majstra Ihnačáka: Použite prepeličie vajíčko, vyzerá oveľa elegantnejšie.