Fazuľová polievka

Fasolada - národné jedlo Grécka (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Fasolada sa stala gréckym národným jedlom až v 20. storočí, ale recept sa traduje už z antických čias. Varila sa vždy počas sviatku „Pianopsia“, ktorým sa oslavoval boh Apolón. Legenda hovorí, že poloboh Theseus bol cestou z Kréty, kde víťazne porazil Minotaura, úplne vyhladovaný. Plavil sa totiž takmer týždeň na lodi. Námorníci mu preto pripravili jedlo zo všetkého, čo na lodi našli. A vznikla fasolada.

Postup

  1. Sušenú fazuľu cannellini necháme namočiť cez noc vo vode.
  2. V hrnci rozohrejeme olej, na ňom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeleninu.
  3. Po 8 minútach pridáme cesnak, paradajkovú pastu, chilli, mletú papriku a zalejeme vývarom.
  4. Po zovretí pridáme bobkový list, fazuľu a varíme asi hodinu a pol, kým fazuľa nezmäkne.
  5. Osolíme, okoreníme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
  6. TIP majstra Ihnačáka: Polievku podávajte s opečeným chlebom potretým cesnakom.