Kuracia polievka
Hydinový vývar s chuťou Talianska
Autor receptu: siuuu
Mäsový vývar je stará, dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Ešte z detstva si pamätám,
že musel byť každú nedeľu - kurací alebo hovädzí,
výnimočne iba zeleninový. Potom som mala obdobie, že som ho nemohla ani vidieť.
Ale znovu mi zachutil a pripravujem ho často. Recept
pozná každý - ja som sa od Gigiho (majiteľ predajne talianskych potravín u nás v
meste) dozvedela vychytávku, ktorú odvtedy používam - dať
variť do kuracieho vývaru tvrdé kraje z parmezánu - dodá mu to v pozadí úžasnú chuť.
10 minút príprava |
120-240 minút tepelná úprava |
Postup
- Postupujeme klasickým spôsobom - do studenej vody vložíme všetky suroviny a pomaličky na miernom ohni varíme 2-4 hodiny. Potom zeleninu (ja dávam veľké kusy), vyberieme a pokrájame na menšie kúsky, mäso oberieme z kostí, kôru z parmezánu vyberieme a vyhodíme.
- Podávame so zavárkou podľa chuti - u nás najviac idú krupicové halušky s parmezánom a bylinkami (vajíčko, detská krupica, strúhaný parmezán, bylinky a štipka prášku do pečiva).
- Táto úprava s parmezánom sa hodí ku kuraciemu alebo zeleninovému vývaru. Od množstva kôry závisí intenzita výslednej chuti a vône - zvyčajne dávam taký 5-8 cm kus, alebo 2-3 menšie kúsky kôry. Kôru pred vložením do vody dobre umyjeme.