Kuracia polievka

Hydinový vývar s chuťou Talianska

Autor receptu: siuuu

Mäsový vývar je stará, dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Ešte z detstva si pamätám, že musel byť každú nedeľu - kurací alebo hovädzí, výnimočne iba zeleninový. Potom som mala obdobie, že som ho nemohla ani vidieť. Ale znovu mi zachutil a pripravujem ho často. Recept pozná každý - ja som sa od Gigiho (majiteľ predajne talianskych potravín u nás v meste) dozvedela vychytávku, ktorú odvtedy používam - dať variť do kuracieho vývaru tvrdé kraje z parmezánu - dodá mu to v pozadí úžasnú chuť.

10 minút
príprava
120-240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Postupujeme klasickým spôsobom - do studenej vody vložíme všetky suroviny a pomaličky na miernom ohni varíme 2-4 hodiny. Potom zeleninu (ja dávam veľké kusy), vyberieme a pokrájame na menšie kúsky, mäso oberieme z kostí, kôru z parmezánu vyberieme a vyhodíme.
  2. Podávame so zavárkou podľa chuti - u nás najviac idú krupicové halušky s parmezánom a bylinkami (vajíčko, detská krupica, strúhaný parmezán, bylinky a štipka prášku do pečiva).
  3. Táto úprava s parmezánom sa hodí ku kuraciemu alebo zeleninovému vývaru. Od množstva kôry závisí intenzita výslednej chuti a vône - zvyčajne dávam taký 5-8 cm kus, alebo 2-3 menšie kúsky kôry. Kôru pred vložením do vody dobre umyjeme.