Hustá zeleninová polievka - Potage fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. marca 2016
Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept)
Foto: sracz

Rcp som preložil z obalu na koreňovú zeleninu. V podtitulku je odkaz na Brendu Langton, majiteľku kaviarne „Cafè Brenda“. V anglickom slovníku je uvedené, Zobraziť celý popisRcp som preložil z obalu na koreňovú zeleninu. V podtitulku je odkaz na Brendu Langton, majiteľku kaviarne „Cafè Brenda“. V anglickom slovníku je uvedené, že „Potage“ je pomenovanie hustej polievky, pôvodne pochádzajúcej z Francúzska. Uvaril som, nám veľmi chutila, tak som sa rozhodol, že sa o jej chuť „podelím“ aj s Vami. Tunajší ½&½ môžete doma nahradiť „rovnodielnou emulziou“ sladkého mlieka a šľahačkovej smotany. Podobne je to aj s mixom koreňovej zeleniny, čo máte po ruke a čo Vám chutí!

4-6
porcie
25-30 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 - 3 PL (alebo olivový)
8 - 10 strúčikov
1 200 - 1 500 g
podľa chuti g
podľa chuti g
2 PL
1 200 - 1 500 ml (alebo voda)
200 - 250 ml (alebo ½&½)
5 - 6 PL
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    koreňovú zeleninu som kúpil už pripravenú v plastickom vrecúšku a vstupnú zostavu som doplnil podľa potreby; v hrnci na polievku som na veľkých „slzičkách“ postrúhal menšiu cibuľu a krátko ju orestoval až zavoňala

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    čas, počas ktorého sa restovala cibuľa, som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny a cesnaku; lístky petržlenovej vňate som odložil na servírovanie a halúzky som pokrájal do polievkového základu

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď už bola cibuľa „redy“, pridal som ku nej na 40÷50 mm kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu; mal som iba mrkvu v dvoch farbách, kvaku v dvoch farbách, rutabagu a petržlen, ale zostavu si môžete zvoliť podľa situácie vo Vašej komore, či pivnici (zvláštnu chuť získate aj pridaním pokrájaných topinambúr „slnečnice hľúznatej“); po premiešaní som medzi zeleninu pretlačil hrsť strúčikov cesnaku (~ 10 ks) a prikryté restoval asi 10´

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    podľa našich chutí som podusenú zeleninu okorenil, premiešal a krátko, 2÷3´ podusil , len aby sa zosnúbili vône a chute; potom som prilial zeleninový vývar (kľudne ho môžete nahradiť, kuracím, hovädzím, alebo len vlažnou vodou) a polievku rozohrial až na bod varu a nechal vrieť asi 30´, kedy už kúsky zeleniny boli mäkké

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    stĺmil som zdroj tepla na pomalý var, pomocou ponorného mixéra z nich „vykúzlil pyrè“,

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ktoré som nadstavil šľahačkovou smotanou (keby som nemal, tak s ½&½), nechal krátko prevrieť (to aby sme sa „neočemerili“) a túto voňavé ľahko krémovú polievku

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    servíroval, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej vňate, s hriankami domáceho chlebíka (môžete použiť aj biele pečivo, alebo kúsky bagetky), ešte teplé potreté maslom

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ako zákusok dobre poslúžili lievance s cottage cheese penou, ktorú som obohatil domácim brusnicovýn džemom a s čerstvými černicami. Pri ich príprave som postupoval podľa výbornej technológie @monty469 z TV, ktorej obaja veľmi pekne ďakujeme za inšpiráciu a zo sŕdc želáme krásne slnečné dni, plné úsmevov dobroprajných ľudí!

    Hustá zeleninová polievka - Potage (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Mňamka vyzerá výborne.Mám rada takéto smotanové.
klukodvody
No kamaráde milený opět jsi se vytáhl. Vitamínová bomba a na dojedení lívanečky. Moc zdravíme. Paráda za 5* a školní známka za 1.
monty469
Tak túto polievočku isto uvarím. Len som pozerala na postup a už slintám :-D Parádny recept, ukladám do k.k "Vychodňarka pozdravuje Iowu " Ta toto bizovne mušim uvaric :-)
jozka2
Milujem polievky takehoto razu a aj casto robim,chcem -nechcem americke deticky taketo creamy polievky miluju a my tiez.Urcite skusim aj tvoju verziu s krutonmy.5*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia