Hustá šošovicová polievka

lenkac - fotkalenkac, 5. decembra 2012
Hustá šošovicová polievka
Foto: lenkac

Najprv to malá byť len polievka, potom to vyzeralo na prívarok, ale nakoniec je to trošku hustejšia polievočka :) ale výborná, rýchla a lacná.. Zobraziť celý popisNajprv to malá byť len polievka, potom to vyzeralo na prívarok, ale nakoniec je to trošku hustejšia polievočka :) ale výborná, rýchla a lacná.. Vhodná aj ako polievka a zároveň ako hlavné jedlo, keď sa k tomu dá chlebík.

5
porcií
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1/3 sáčku
1 ks
1 ks
3 ks (stredné)
1-2 PL
štipka
 zápražka
 zápražka
 zápražka
3 ks
4 ks
Príloha:




Postup

  1. 1

    Namočíme si šošovicu asi tak na pol hodinku. Pripravíme si všetky suroviny. Nakrájame cibuľu, zeleninu a zemiaky.

  2. 2

    Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme šošovicu, ktorá sa predtým vymočila. Pár minút popražíme.

  3. 3

    Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen a zemiaky). Tiež chvíľku popražíme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list.

    Hustá šošovicová polievka  - obrázok 3
  4. 4

    Trošku som podvádzala a pridala som vegetu :)

  5. 5

    Zalejeme vodou a varíme, kým šošovica a zelenina nezmäkne.

    Hustá šošovicová polievka  - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa šošovica varila, pridala som jeden pretlačený cesnak, až ho nie je moc cítiť a nech sa prevarí.

  7. 7

    Keď je šošovica mäkká, pridáme ocot, trošku cukru a v prípade potreby ešte dosolíme a okoreníme.

  8. 8

    Na záver spravíme zápražku. Na olej, múka, mletá červená paprika a trošku teplej vody. Zápražku cez sitko dáme do polievočky a ešte tak 10 min povaríme.

  9. 9

    Prílohu som zvolila zemiakovú placku z predošlého dňa a čerstvý chlieb.

  10. 10

    Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

rea1
v poslednom čase sa takýmito polievkami živím permanentne, či už so šošovicou alebo s fazuľou, ovšem s troškou zmien: dávam mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb, 2/3 každej zeleniny nastrúham, zvyšok pokrájam na nie veľké kocky. pór a cesnak. všetku zeleninu tiež najprv popražím na troche oleja. zemiak nedávam, len občas sušené huby, občas krúpy (č. 10). ak mám a spomeniem si, dám aj pár malých hlavičiek kelu. nesolím, u nás si prisolí každý sám podľa chuti, lebo ja si nesolím vôbec. nedávam žiadnu zápražku, polievka je od postrúhanej zeleniny dosť hustá. zeleniny dávam veľa-veľa, tak miesto chleba si radšej vylovím "husté", čiže hŕŕŕbu zeleniny. včera som si navarila hrniec šošovicovej s trochou krúp a hríbov. budem sa tým úplne bez hanby tlačiť aj tri dni. mlask. :-)))
mirkamt
Lenkac, aj takáto sa mi páči, ukladám pre inšpiráciu ;-)
turistka
Dobrý deň@Lenkac , zas som objavila dobrého rodinného poradcu - čo dnes k obedu, vybrala som si Tvoju šošovicovú polievku. Je taká vegetariánska, dosiaľ som vždy robila s údeninou. Myslím, že si nás na Vareche dosť naštartovala :-)
micanela
krasna, presne ako robi moj otec a s kusom chleba fakt na obed staci




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia