Hustá paradajková polievka s pohánkou fotorecept

janger - fotkajanger, 19. júla 2013
Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept)
Foto: janger

Paradajkovu polievku mame velmi radi. Hlavne vtedy, ked je z cerstvych paradajok. Ked sa tie paradajky najprv upecu v rure, tak je este lepsia.... Zobraziť celý popisParadajkovu polievku mame velmi radi. Hlavne vtedy, ked je z cerstvych paradajok. Ked sa tie paradajky najprv upecu v rure, tak je este lepsia.... Ako napln som dala pohanku. Pouzivam ju do polievok casto.

6
porcií

Suroviny

1,5 kg
2 ks
5 strucikov
1 ks
2 ks
0,5 ks
3 PL
 štipka
1 hrnček malý




Postup

  1. 1

    Paradajky prerezeme , dame ich na plech (prerezanou stranou nadol). Pridame pokrajanu cibulu, cesnak, jarnu cibulku (mozete jej dat kludne viac, ja som mala doma uz len dve, chcela som ju minut), na kusky pokrajanu cili papricku (podla chuti i viac ako 0,5). Pridame i pokrajane jablcko. Moja mama davala vzdy do rajcinovej polievky jablcko, velmi tam pasuje, aj ja to tak robim. Pridame cerstvy rozmarin, tymian. Posolime, posypeme cerstvo pomletym korenim a polejeme olivovym (pripadne inym) olejom.

    Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dame to do rury, ktoru sme rozohriali na 220 stupnov (klasicky vyhrev). Paradajky upecieme. Treba dat pozor, aby sme ich nespalili. Ak je treba, teplotu znizime.

    Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trosku to nechame ochladit a potom postahujeme z paradajok supky.

    Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme haluzky tymianu. Vsetko ostatne dame do hrnca. Tiez aj stavu, ktoru paradajky pustili. Ponornym mixerom to dobre rozmixujeme. Vznikne husta polievka, takmer kasa. Rozriedime to vodou, ja som dala asi 750ml vody a aj tak bola polievka este husta. Zdala sa mi trochu bleda, tak som primiesala mini plechovku koncentrovaneho paradajkoveho pretlaku. Prichutime podla potreby solou, korenim. Ja davam do polievky vzdy aj stipku cukru.

  5. 5

    V sitku dobre preplachneme pohanku. Uvarime ju vo vode, do ktorej sme pridali sol. Pohanku som varila s vodou v pomere 1:2. Varila sa asi 12-13 minut. Po uvareni ju pridame do polievky a este spolu vsetko dobre prehrejeme.

  6. 6

    Ja davam pohanku casto do polievok, namiesto slizikov, mrvenicky...Je to chutne, vyskusajte.

  7. 7

    Postruhame kusok tvrdeho syra.

    Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polievku dame na tanier. Nasypeme do nej struhany syr, ozdobime petrzlenovou vnatou a mozeme podavat. Pripadne si mozete dat kopcek kyslej smotany. Aj tak je vyborna.

  9. 9

    Ak vyskusate, prajem dobru chut!

Diskusia k receptu

izabella929
páči sa mi tvoj recept...) krásne vyzerá polievočka a paradajkovú mám rada, na všetky spôsoby...)
ludka10
...velmi pekny receptik, ukladam a urcite vyskusam...
sugarpop
mňam mňam perfektný recept a super nápad s tým jablkom a pohánkou :)
katka78
Ja tiež robím paradajkovú zásadne z čerstvých rajčín, nabudúce vyskúšam podľa teba s pred-pečením. Už len počkám na najbližší sychravý deň, vtedy mi chutia polievky najviac :)
janger
@izabella , @ludka10 , @sugarpop , @katka78 , dakujem vam za pochvalu. @katka78 , s tym sychravym dnom mas pravdu :-). Tu bolo horko, ked som ju robila. Najprv som piekla chlieb, potom paradajky, rura rozpalena, tak mi bolo poriadne horko :-). No stalo to za to. Tato polievka zaroven aj osviezi.
monzet
Takto som paradajkovú ešte nerobila a páči sa mi aj ten nápad s pohánkou...
lubjak
Velmi zaujimavy recept, paradajky s pohankou je uzasna kombinacia, paci sa mi kombinacia s jablckom, to musim vyskusat
julica
Skvelá, ešte som z pečených paradajok polievku nerobila, ani s jabĺčkom,. Vyskúšam čo najskôr, ďakujem za recept!
ywett
@Janka , lákavý a krásny recept a aj u nás je paradajková obľúbená :)...kk
janger
@monzet , @lubjak , dakujem, s pohankou je to fakt chutne. Ja ju davam napriklad aj do fazulovej polievky. @julica , tie pecene paradajky daju tomu taku intenzivnejsiu aromu, ved skus :-). @ywett , Ivuska, ja ju budem tento tyzden zasa robit, moc bola dobra. Dievcata, dakujem :-).
marianne
no pozrime sa,jeden recept lepsi od druheho,toto sa mi velmi paci,da sa aj so psenom,bulgurom,pohankou.....super
janger
@marianka , dakujem...no vidis, vyskusam niekedy aj s psenom...tiez vyborne. :-). Chybala si nam tu, dufam, ze dovolenka bola vydarena :-).
marianne
@janka napisala som Ti uz niekolko TS hned ako som sa vratila a az dnes som si vsimla,ze ked to odoslem,nic tam nie je....a mozem sa cudovat,ze neodpisujes....:-(( cosi sa tam sprajclo v prenose.....a mozem ja vypisovat do aleluja.....
marianne
@janka z 25.07 nic....ale chcela som napisat,ze dnes som kupila rajcinky na tuto Tvoju dobrotu.....
janger
@marianka , teraz je v tajnych spravach vsetko stratene, az do dnes 13:42 vsetko zmizlo :-(((. Chcela som ti odkopirovat ten list z 25.juna a aj to je prec... Nuz, ale o polievke...tesim sa. Dufam, ze vam bude chutit tak, ako chutila aj nam. Daj vediet potom :-). Pa-pa.
jerica
@janger Jani, perfektné, ja by som si veru dala len tak ako máš na plechu opečené, viem si predstaviť k tomu nové zemiačky a na masle opečené kuracie prsíčko :-) aj ***** ale aj pre zábudlivých KK .
janger
@jarmilka , juj, veru dobre aj tak, ako ty hovoris :-))). Nove zemiacky s maslom, to je moje :-), mnam. Dakujem. Ahojcek :-).
jerica
@jani stačila by šťavička z toho plechu, len tak na zemiačky, hneď si to viem predstaviť, určite si to spravím, máme svojich rajčín nie len na šťavu, ale aj na takúto pochúťku :-)
Čo máš v popise surovín to všetko nájdeš u nás doma, tuším aj pohanku:-)
janger
@jarmilka , s tymi domacimi rajcinami mas stastie, tie domace az tak vonaju, to uz su pre mna len spomienky, zial...prajem pekny vikend :-). @darina11 , dakujem ti, len vuskusaj. Pevne verim, ze bude chutit :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia