Huspeninka z líčok v cibuľovej marmeláde

Jaroslav Cabúk
šéfkuchár hotela Thermia Palace v Piešťanoch a člen Gourmet klubu, 31. decembra 2011
Huspeninka z líčok v cibuľovej marmeláde
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

500 g
1000 g,alebo teľacích nožičiek
 3 dni staré
100 ml
2 ks
500 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme líčka, očistené nožičky, soľ, celé korenie, bobkový list, zalejeme 2,5 litra vody a varíme domäkka. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. Vývar odparíme asi na 1 liter a podľa potreby dochutíme, pridáme cesnak a majorán. Mäso dáme do formičiek a zalejeme potrebným množstvom vývaru. Dáme cez noc vychladiť.

  2. 2

    Žemle nakrájame na malé kocky, pridáme trocha múky, muškátový oriešok, korenie, vajcia rozšľahané v mlieku, posekanú vňať a na cibuľke opražené kocky slaniny. Všetko premiešame, vytvarujeme oválne knedličky, zabalíme ich do fólie a naparíme alebo vyvaríme 20–25 minút.

  3. 3

    Z oleja a cukru urobíme karamel, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, chvíľu opražíme a podlejeme vínom. Trocha posolíme a uvaríme do kompótovej konzistencie. Knedličky nakrájame na tenké kolieska, uložíme do kruhu, do stredu dáme marmeládu a na ňu vyklopíme z formičky huspeninu.

Diskusia k receptu

biba1
Jaroslav, skláňam sa pred týmto receptom. Som nemilo prekvapená, že naň nie je žiadny koment. Líčka v slovenských kuchyniach zrejme nie sú veľmi frekventovaé. Verte, či nie, ale včera som ich pripravovala na večeru. Pečené v červenom víne a koreňovej zelenine, podávané so zemiakovo-petržlenovým pyré. Verím, že v blízke dobe vyskúšam aj tento neobvyklý recept. Teším sa na ďalšie podnentné nápady a prajem veľa úspechov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia