Huspenina vylepšená mäsom

babkamt - fotkababkamt, 9. novembra 2014
Huspenina vylepšená mäsom
Foto: babkamt

Už asi týždeň som mala chuť na huspeninu. V obchode som si kúpila huspeninový balíček. No ja som chcela mať dobrú huspeninu, tak som Zobraziť celý popisUž asi týždeň som mala chuť na huspeninu. V obchode som si kúpila huspeninový balíček. No ja som chcela mať dobrú huspeninu, tak som prikúpila u mäsiara kože a dva svinské chvosty. Takže je v nej aj mäso. Dnes som si ju dala na raňajky.

90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
600 g
1 ks
1 ks
plátok
1 čl
1 ks
4 strúčiky
8 ks




Postup

  1. 1

    Všetko som dobre umyla, z koží som sa snažila stiahnuť zvyšnú slaninu, aby bolo na nej čo najmenej tuku. V hotovom balíku na huspeninu bola jedna nožička, kúsok kolienka , kože. Ja som si ešte prikúpila 600 g kože a dva chvosty. Z jedného som odrezala mäso, na druhom som ho ponechala. Mäso som vložila do väčšieho tlakového hrnca, pridala som 2,5 litra studenej vody. Očistila som si jednu mrkvu, jeden peteržlen, plátok zeleru. Z jednej strednej cibuli som dala dole vrchnú šupku, spodnú čistú som nechala. Pridala som aj 4 strúčiky cesnaku. Huspeninu som varila 1,5 hodiny.

  2. 2

    Potom som polievku precedila cez sitko. Dala som ju do jedného malého pekáča, kde som pridala len obraté mäso - to je pre mňa. Muž má rád aj s kožkou, tak som mu dala okrem mäsa aj kožku. Studenú som ju dala do chladničky. Do rána krásne stuhla.Toto som varila v sobotu. Dnes som si z nej pochutnávala na raňajky. Nakrájala som si mladú cibuľku, ktorú som trochu osolila a dala na ňu trochu octu. Možno vám narobím chute a uvaríte si ju aj vy.

    Huspenina vylepšená mäsom - obrázok 2

Diskusia k receptu

anika62
vyborne ranajky--aj ja som vcera varila huspeninu, presne taku---ale bez zeleniny a dnes mame dobrotku aaj na veceru
babkamt
@anika62 mali sme obe chuť na to isté jedlo:-) Zeleninu dávam len do vývaru vyvariť. Ja som huspeninu varila v tlakovom hrnci.
babkamt
@marcel83 v tom balíčku na huspeninu bolo také malinkaté kolienko, že sa mi z toho ani neoplatilo variť. Zastavila som sa u mäsiara a ešte som si dokúpila, aby bola huspenina dobrá.
babkamt
máš pravdu, neoplatia sa, lebo samostatne u mäsiara ťa to vyjde lacnejšie.
pusta
Milá@babkamt , robím huspeninu podobne ako ty, už sa na ňu chystám :-)
tvoj recept je skvelý, veľmi sa ti vydarila.
*****
máš pravdu, balíčky nestoja za to, tiež kupujem kompletne, čo treba u mesiara.
denyany
Hm, pekná huspenina... Manžel o nej sníva už dva týždne, on ju aj varieva, tak ho musím asi nakopnúť, aby sa konečne rozhýbal. Aj ja mám rada s mäsom, muž s kožami. No a kupuje vsetko u mäsiara, nie balíčky. Ale si mi narobila chute!:-)
izabella929
@babkamt... úžasné jedlo...máme ho radi.-) robievala som ho z domácich zabíjačkových produktov, tiež objednávam u farmára kože, chvost, kolienko a sem-tam sa mi ušlo aj ucho...to mám najradšej...
babkamt
@marcel83 ďakujem za fotku. Ak dobre vidím, dávaš aj kúsok kože? Máš ju peknú:-)
@pusta každá máme svoj overený recept. Som rada, že ju robíš podobne ako ja. Aj ty sa ju chystáš v blízkej dobe uvariť. Ďakujem za pochvalu.
@denyany už som sa poučila, že je lepšie kúpiť suroviny priamo u mäsiara. Celkom som zabudla na to, že v K.......e v Senci je aj výborný mäsiar. Až pri odchode z predajne som sa u nich zastavila. Ty máš určite páky, ako manžela rozkývať, aby navaril huspeninu aj pre vás:-)
babkamt
@izabella929 o domácej zabíjačke sa mi môže len snívať. Teraz som odkázaná len na kupované suroviny. Už sa teším, keď zajtra príde Tea. Tiež ju má rada.
@oline čka verím, že by si manžel pochutil. Ďakujem za pochvalu.
marcel83
Jasne. Mäso aj kožu dávam. Ak je dobre vyvarená, je ako papier :)
A pre svokru aj zeleninu a varené vajce musím :)
mesiar50
Huspeninu mám veľmi rád.Tvoju by som určite neodmietol,vyzerá naozaj skvelo.
babkamt
@mesiar50 som poctená, že by si moju huspeninu neodmietol. Vitaj v klube milovníkov huspeniny.
brambora
ja sa priznam, ze u nas zelenina v huspenine neexistuje a zrejme by mi to ani nechutilo. :D robime len s kopou masa ;) koleno, paprcky...
babkamt
@brambora zeleninu som len varila, ale do hotovej precedenej išlo len mäso , do mužovej som dala mäso a trochu koži.
afataga
no mne si chute narobila poriadne, ale ja ju urcite robit nebudem, lebo mne to doma nikto nechce a kvoli mne sa mi to neoplati
babkamt
@afataga verím, že som ti narobila chuť. Škoda, že ťa nemôžem ponúknuť. Ešte je z čoho:-)
havino
u nás je tiež obľúbená a varím ju tak isto, dve kolena, 4 paprčky, koža ked je ovšem, ja ju teda do úst nedám, ale chlapi áno a manžel by ju, jedol na raňajky, aj na obed, aj na večeru, no a inak ako bez mäsa neexist, s mäsom a dosť hodne musí byť
babkamt
@havino chlapi majú radi kožu. Ona sa mi nedala ani vybrať z hrnca, taká bola rozvarená mäkká. Ja ju nemám rada, radšej by som si dala len samotnú huspeninu. No mužovi som spravila do malej misky aj s kožou:-)
@elalea ďakujem za pochvalu, vážim si to.
zuzanka1367
@babkamt aj ja som dnes počula od chlapa, že by si dal "studeno" ja nedávam zeleninu, ale pridám buď údenú paprčku, alebo koleno. Každy po svojom a všetky sú dobré. Pochvala právom patrí...
terinka55
Na "horniakoch", skade pochádzam, sa huspenina varila iba z čerstvého masa. Na "dolniakoch" u svokrovcov z údeného a aj zelenina na vyvarenie. Mǒj muž robí aj - aj a aj zeleninu na vyvarenie. Mäso veľmi nemusím, chutí mi aspik. Narobila si chute, asi štuchnem manžela :-)

lacquer
Ja varím huspeninu vždy keď sú voľby (lebo na druhý deň som len doma a nie som schopná nič iné robiť, keď sa nadránom vrátim ) a tak aspoň takýmto užitočným spôsobom trávim nedeľu, že strážim celý deň hrniec na sporáku. No a na druhý deň prinesiem do práce, kolegovia sa už tešia.
alex37
...huspenina skvelá vec, na vrch dávame červenú cibuľku /véééľa/ a pokvapkáme citrónom ....nemá chybu :-) do každého taniera pól uvareného vajíčka :-) :-) :-) aj tvoja vyzerá dobre :-)
jatea
Babkamt tiež som pred pár dňami varila a dojedáme posledné misky. Ale ja varím bez tlakového hrnca, no vyskúšam aj v ňom.

afataga, raz sa mi podarilo navariť viac, ako som potrebovala, tak som ju rozdelila do malých umelohmotných kelímkov po porciách a dala do mraziaka. Potom, keď sme dostali na huspeninku chuť, tak som len kelímky vybrala, dala do hrnca aby to prevrelo a potom keď zatuhla, tak bola výborná.
sovka62
Robíš mi chute, huspeninu mám rada. Varievam len z kolien, 2 predné, 2 zadné. Mäsiar mi každé pretne na polovicu, aby sa mi dobre ukladali do hrnca a aby mi stačilo málo vody. Varím a varím, na vychladenom tanieriku skúšam, či už tuhne. Ak áno, mäso vykostím, oberiem mastné, to tam nikto nechce. Mäso vložím do misky (kože som kedysi dávala zvlášť do dvoch tanierov, kým žila svokra, teraz už nemám pre koho). Vývar nechám trochu vychladnúť, papierovými utierkami pozbieram tuk, ktorý pláva na vrchu a potom mäso zalejem. V huspenine je skoro toľko mäsa, ako v tlačenke, presne takú máme radi.
1x jozefj
ivav
@babkamt , narobila si nám šmaky... ja polievku cedím do tanierov, ktoré najprv vytriem s rozotretým cesnakom, na vrch nasypem mletý peper a sladku papriku, tá ju krásne vyčistí...
jozefj
U nás na Liptove sa nerobí huspenina ale (STUDENÓ) Chybuje mi tam kus mäsa.Ale Vaša je určite výborná.
aroooo
huspeninu mám aj ja rada, robievali sme keď sa zabíjalo, odvtedy som ju nejedla. Kožu u nás tiež nikto nemal rád, ale keď sa pomlela tak pomiešaná na dne taniera medzi mäsom a zaliata to šlo. Ukladám a niekedy sa možno odhodlám
babkamt
@terinka55 viem, že niekto pridáva aj kúsok údeného. Zeleninu nechám len vyvariť, potom ju vyberiem.
@terinka1367 viem, že sa huspenina robila pri zabíjačke. Väčšinou sa zabíjalo v zime, takže nebol problém použiť čerstvé mäso. Viem o tom, že niekto pridáva aj kúsok údeného. Ďakujem za pochvalu.
babkamt
@lacquer poznám tie nočné príchody . Tiež som sa zúčastňovala volieb. Verím, že kolegovia sa potešia. Si obetavá kamarátka. Ja som lenivá strážiť celý deň hrniec. Varím v tlakovom hrnci.
@alex37 tiež ju máme radi s cibuľou. Ja do huspeniny nepridávam nič. No každý si k nej pridá čo má rád. Mne vyhovuje len taká samotná.
@jatea vyskúšaj, určite budeš spokojná. Ušetríš čas aj energie. Ja si svoj život v kuchyni neviem predstaviť bez tlakového hrnca. Hovoríš, že si z nej aj zamrazila, keď sa ti podarilo uvariť viac. Ak dobre rozumiem, znovu si ju zohriala a nechala stuhnúť. A bola dobrá. Dobre vedieť. Vždy sa v komentároch dozviem niečo nové. Ďakujem, že si sa s nami podelila o svoju skúsenosť.
babkamt
@sovka62 veď dobehni, nemáš to ďaleko:-) Robím to presne ako ty. Aj s tou papierovou utierkou robím presne ako ty, ináč by bolo aj na centimeter masti. Tiež som mäso vybrala, bolo rozvarené, rozpadávalo sa mi.Každý kúsok mastného som odstránila. Manžel má kožky rád, tak som mu dala do jednej misky spolu s mäsom. Ja tie kožky nemám rada. Takže ty robíš dva v jednom:-)
babkamt
@ivav to je čaro komentárov, že sa dozviem , ako sa varí v iných domácnostiach. Celkom sa mi páči vytretie nádoby cesnakom.
@jozefj už som sa stretla s tým, že u nás sa povie huspenina, inde že sa volá STUDENO. Ďakujem za pochvalu.
@aroooo môj ju zje, ale nemusí ju mať. Ale aspoň vnučka si na nej pochutná, tiež ju má rada. Ja som mala na ňu veľkú chuť.
marcel83
@babkamt tak včera som robil aj ja tú svoju :) Dve zadné kolená, dve paprče, mrkva, petržlen, cibuľa, kaleráb, zeler, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, soľ. Vďaka, že si mi pripomenula ;)

Dnes som prišiel z práce domov a spráskal dve misky /+cibuľa, ocot, voda, chlieb/ :)



babkamt
@marcel83 tá píše:-) Musela byť výborná. Určite sa ti na ňu celý deň zbiehali slinky v ústach:-) Ani sa ti nečudujem, že si zvládol až dva taniere. Pekný deň ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia