Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. marca 2013
Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept)
Foto: sracz

Pred rokom som zverejnil svoj rcp na huspeninu, ktorú som varil v elektrickom varnom hrnci. Priateľ @modrykamen mi vo svojom komente položil otázku, prečo Zobraziť celý popisPred rokom som zverejnil svoj rcp na huspeninu, ktorú som varil v elektrickom varnom hrnci. Priateľ @modrykamen mi vo svojom komente položil otázku, prečo len od KE po ZA, aj keď v názve je ... spred KE pod ZA ... ?!? Dnes pridávam rcp špeciálne pre neho. Varil som tentoraz klasikou, na „šparhéte“, aj keď elektrickom! Skôr som rcp nepridával, lebo ich tu bolo naozaj dosť. A fajnových! Ale zima ešte „straší“ a dobrá huspenina nikdy nie je zlá. Dúfam, že si pochutnáte aj Vy – Od Šumavy k Tatrám!

6-9
porcií
30 minút
príprava
300-360 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
4 ks
1 ks
3-4 ks
20-24 guličky
10-12 guličky
4-6 ks
1 KL
2-3 PL alebo vegeta
3-3,5 l
1 ks
1 vetvička
 podľa potreby alebo (ocot)
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    s chuťou do toho a pol je hotovo; všetko mäso dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou, opálime, oholíme a opäť umyjeme; paprčky a uši pozdĺžne rozrežeme na ½ a spolu s kolenami (aj tieto som mal rozrezané už z obchodu) ich uložíme na dno veľkého hrnca.

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a zalejeme potrebným množstvom studenej vody; už podľa zvyku mojich predkov som vychádzal z domácej normy: na ½ paprčky hlboký tanier studenej vody po rámček + tanier na vyvretie a k ostatnému „baj očko“ s ohľadom na jeho objem a veľkosť (takže, ak rátame spolu, 8x1/2 paprčiek + 2 kolená + 4 uši + 1 na vyvretie = 15 tanierov vody; nepárne číslo nemám rád, tak som dal 16)

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som postupoval ako pri varení hovädzej polievky; vodu s mäsom som nechal zovrieť; 2÷3´ povariť a pri ½ plyne (energii tepla) som sitkom dôkladne, ale naozaj dôkladne a pozorne, pozberal penu

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravil som prísady - „naj prebača“ sušený ligurček na obrázku nie je, lebo som si naň spomenul, až v ½ varenia; ubezpečujem Vás však, že táto zostava dodá huspenine, studenine, studenô, studzenine, aspiku či sulcu tú najfamóznejšiu chuť. No rozhodnite sa, prosím, podľa seba a skombinujte, ako Vám najviac chutí!

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pretože som človek od „prirodzenia“ lenivý, ale za to praktický, všetky „aditíva“ som uložil do veľkého čajového „vajíčka“ a

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vložil k variacemu sa mäsu; pridal pol na pol soľ a vegetu (kto cíti averziu voči vegete, použije iba soľ) a 1 KL mletej červenej sladkej papriky; tááák a teraz som zdroj energie stĺmil na to „najmaximálnejšie“ minimum a dal tvoriacej sa huspenine dobrých 5 hodín kľud a pokoj! Skrátka a jasne, musí iba jemnulinko „buľkokotať“!!!

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    čas uplynul a pretože som bol dobrý a trpezlivý, výsledný efekt vyšiel na 1 ***; ďalší postup, ako v mojom predchádzajúcom rcp! Vetvičku ligurčeka a čajové „vajíčko“ vybrať a vysypať do koša. Všetko mäso pomocou kuchyňských klieští povyberať do pomocného „vajlingu“, do druhého cez sitko precediť huspeninu. Z mäsa odstrániť kosti a z huspeniny opatrne pozbierať tuk. Mäso porozkladať na taniere alebo do misiek a zaliať čistou huspeninou. Uložiť na chladné čisté miesto a počkať na ranné prekvapenie!

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podávame pokrájané na kocky s octom (citrónovou šťavou) a na drobno pokrájanou červenou cibuľou; po viac ako 65 rokoch môjho života som červenú cibuľu po prvý raz jedol aj ja! Neľutujem a odteraz už iba s cibuľou! „Prisampačku, bars fajne a aňi som, na mojo počudovaňe a sumeňe ňešmerdzel!“

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pri varení kočoniny v „Crock pot_e“ som zverejnil, že pozbieranú masť používam na pomocné domáce účely. Tentoraz som neodolal, natrel som si ňou „burkovčiak“ doma upečeného chlebíka, posypal čerstvo MČK a zjedol so sladkokyslou uhorkou. Sám so sa čudoval, chuť to malo vynikajúcu!!! Alebo to bolo tým, že som bol hladný?!?

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pre moje krajšie a lepšie JA, som upiekol rohlíky zo špaldovej múky, podľa rcp @iva63 - pripájam corpus delicti a veľmi pekne jej ďakujem za konštruktívnu inšpiráciu!

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pre istotu aj s pohľadom na štruktúru cesta

    Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
ach, jaj, huspeninu by varil aj môj muž, práve mi to navrhoval, či si neuvaríme. a varili sme nedávno, hádam, pred 2 týždňami. ale zaujalo ma, že si pridal červenú papriku, ešte som o takom nepočula. verím však, že tá tvoja huspenina je prefajna a prajem vám dobrý smak!
izabella929
@sracz...aztamindenit.- )))) to je ale bašta, až som si zaslintala monitor...) taká fajnotka...a to som myslela, že už pre túto zimu som s ním skončila...a zase som dostala chuť...) parádna huspenina.-))))robím to presne ako ty ,,bátyuskám,,,)))
sracz
Veruže ja rozumiem aj "šmakom" u Vás doma, milá danyany - nechajte sa zlákať Vašimi chúťkami a hybáááj do roboty! O chvíľu už bude naozaj teplo a potom budete ľutovať. Ďaujem a pozdravujem aj "strážcu Tvojho ohňa"!!! -:)))
sracz
Sevas hugácskam @izabella929 - ďakujem za koment a podobne ako @denyany (v odpovedi som jej "potentočkoval nicjname" prosím ju o prepáčenie) - tak, ako sa v Písme píše - podľa Jána v hl. XXIV - nebudeš trápiť a týrať dušu svoju, ani telo (tobôž bruško) svoje!!! Preto neváhaj a navar! Pošli mi prosí, prázdny E-mail na ferry@saske.sk - chcem Ti poradiť, čo s veľkou kopou cesnaku!
frezia68
Prvýkrát vidím huspeninu s paprikou,robievam len "bielu" a tie parádne prasačie uši som nevidela roky rokúce,tu nedostať :-) Ty ale robíš hostinky a ešte chlebík a pečivo-nádhera.
violetacamorova
Tiež som prekvapená, kde si pozháňal také krásne uši, paprčky a ostatné už len chvost ti chýba k dokonalej zostave. Z neho som okrem paprčiek mala v huspenine mäso najradšej. Veľmi šmačný a prepracovaný recept, ako všetky od teba.
zdezda
milý @sracz , máš moje sympatie, práve som sa nasýtila včera uvarenou huspeninkou, rýchlo som išla večer spať, aby už bolo ráno a huspeninka sa natriasala :-), no s paprikou som ju ešte neprifarbovala, ja si dávam mrkvu, musím nabudúce vyskúšať tvoj recept
helca103
tiež mám v chladničke huspeninu ale nedávam červenú papriku. Učíme sa celý život a táto tvoja vypadá naozaj veľmi dobre. Samozrejme aj to pečivo zo špaldovej múky.
rela
@sracz - huspenina chutná láka aj Záhoráčku, nie len Záhoráka. Preto vyskúšam Tvoj recept. Huspeninu nalievam do pekáčika, nezaberie toľko miesta v chladničke.
"Varíš samé dobré vjeci,
enem mi tak nosem krúcí."
boxik
Veľmi dobrý recept akurát poopravím my výhodniari nejeme huspeninu , ale kočoninu.
sracz
Pravdu godajom paňuš žičliva @jody - proše pienkňe naj pokoštujom!
evicka63
podobne ako @rela aj ja pre ušetrenie miesta (v paneláku je ho stále menej a menej) dávam na pekáčik a tak studienko varím aj v lete, keď má primeranú teplotu šup s pekáčikom do chladničky a potom .........
a potom má hostinu aj pes, pretože deti chcú len "čistú vodičku" a manželík tiež tam mäsa veľa mať nemusí - a zje ho aby sa mu popravili kostičky.... :)
kimlo
Vidíš Feri, a to som si doteraz myslel že vy v Amerike sa stále živíte bizónmi...ale to mám asi z tých Mayoviek a knižiek o Buffalovi Billovi.. ale huspenina parádna, už aby si tí naši vegeteriánovia a vegánovia uvedomili čo im treba keď budú mať nedajbože problémy s kĺbmi a podobne..taká dobrá huspeninka vždy lepšia ako drahé lieky... very good recipe.
sracz
Zo srdca Ti ďakujem milá @violetacamorova - bravčové chvostíky nemám problém dostať aj tu, ale už som mal mäsa dosť a dosť. Nabudúce prikúpim na úkor paprčiek a uší! Určite sa pochválim aspoň obrázkom!
sracz
Pozdravujem @zdezda milá! O kombinácii kočoniny, či huspeniny, či ... s mrvou (ale aj s inou koreňovou zeleninou) viem, ale pre mňa to chutí sladko!
sracz
Ciao a sevas @helca103 - viem o maškrtníkoch, ktorý si mletou paprikou (sladkou, či pálivou), ako aj MČK obsypávajú povrch už pokráhanej a pooctovanej kočoniny. Ja som si rcp prispôsobil na polievkový štýl! Dokonca sa mi pozdáva aj farebne krajšia a chuťovo lepšia!
manya
po zabíjačke varím studeno a keďže môj muž chce veľa polievočky,použijem na doplnenie ovar.
helca103
@sracz nemusíme chodiť ďaleko, aj môj muž si ju hodne okorení všetkým možným ale ja musím poslúchať a nekoreniť :-(
Preto,keď varím tak len ,,primerane" a on si dochutí. Čili papričky by jedol ku všetkému, tak mu pestujem v črepníku.
sracz
Dobré vjeci sú na zjedzení - nuž tak hybaj do varení - ďakujem Ti milá @rela - nenechaj si nosem krúcit, brušku daj huspeninu skúsit!
sracz
Sevas v Bazmegcity @boxik - spolurodák, spoluročník a spolufeinschmecker! Tak tu poznámku o kočonine (my sme ju pod Šibenou horou familiárne nazývali aj "kokocina") musíš adresovať redakcii. Ja som pri vkladaní tohoto rcp uviedol názov "Kočonina - huspenina - chuťou láka Východniara i Záhoráka" - a ten tam bol, ale len asi 15´- potom ho, bez mojeho vedomia, redakcia pozmenila tak, ako ho varechárska obec vidí teraz. Ak Tvoju pozn. dávaš do všeobecnej pozornosti, potom moju reakciu, prosím, neguj!!!
sracz
Milá @evicka63 - ďakujem Ti za pozornosť - pravdou je, že aj starého psa je možné naučiť novým trikomn, ale ja už len ostanem pri svojom. Ovocie, jedlá a inšó, tak ako za stara, keď na me príde sezóna. Preto huspeninku iba do misiek a tanierov, odstáte "vo voľnom výbehu" v pivnici, komore, alebo v garáži! Aj ja poznám viacerých, čo milujú huspeninu bez mäsa, napr. aj môj syn Robert a milovali, ako moja nebohá svokra Nušta, B. P. Proti gustu, žiaden dišputát, aj ja rešpektujem!!!
sracz
Múdro rečieš @kimlo - kamarát zo Záhoria - čo sa týka May_oviek i ostatného okolo, sme si zajedno! Vieš Ty, bratku, ja Ti len pri starých zvykoch a obyčajoch ostanem. Zlaté naše domáce kuchyne od Záhoria až po Horný Šariš i od Váhu po Dunaj!!! Thank you! Dzekujem, ta ňe!?
sracz
Ach jóóój - domáce zabíjačky, či zakáľačky - to je báseň, milá @manya (žeby Maňka?) - s tým ovarom máš určite pravdu, aj keď s ním je huspenina mastnejšia (čo nie je problém, lebo tekutý tuk sa dá za horúca ľahko pozbierať, opatrne naberačkou). Na druhej strane, tak získaš vynikajúci polotovar pre ďalšiu dobrotu!!! Uvarený ovar, ešte horúci, dobre - zo všetkých strán, potrieš cesnakovou pastou a hneď na to obalíš v soľovopaprikovej posýpke!!! Jémingote a ešte keď ho necháš zaúdiť, tak sa mužíčka nezbavíš, z jeho vďaky, ani za hrobom!!! Ach_jáááááááj!
sracz
Po tretí raz ďakujem @helca103 - super kamoška! To je to pravé orechové! Keď sa pozrieš na obr. 4÷6, tak tam uvidíš suchú feferónku! Takže chilli, habanero, halopino, či feferónka = šicko jedno! Hlavná vec, že Vám chutí. Ja som obr. svojej minuloročnej úrody ukázal v jednom svojom rcp, nechal som ju vysušiť a pomletú mám ako zásyp do všetkého kam patrí a kde mi_nám chutí!
sracz
Ďakujem za gratuláciu @mesiar - Mäsiar, priateľ. Veľmi si ju vážim! Dúfam, že podobnú huspeninu varievaš aj v NL!
mesiar50
sracz
V nl.varievam skor jednoduche a rychle jedla,nenarocne na kuchynsku
upravu resp.pripravu.No huspeninu som este nevaril mimo domova,
Dnes som prisiel domov na dovolenku tak premyslam nad nejakym
receptom,ale musim sa vratit do doby ked som robil technika-miesaca
Odtial by som chcel cerpat nieco kedze na vareche je uz strasne vela
receptur.Vimysliet nieco nove sa rovna skoro z nemoznym
Gratulacia je na mieste nemas co dakovat si kuchar na vybornu
Prajem ti priatelu vsetko dobre
cistinka
Feri tá tvoja americká huspenina je podobná tej našej záhoráckej. Čím to asi bude? Prajem peknú nedeľu :-)
manya
odhalil si ma,aj chute môjho muža,cesnakovo-cibulovo-paprikovo-štipľavé,s tukom sa trošku pozabávam,lebo na studene ho nechceme
sracz
Ďakujem Ti @cistinka - milá Tánička - to vyplýva nie len z názvu, ale a to hlavne, zo spriaznenosti duší a sŕdc! Po dĺĺĺĺĺĺĺhom odmlčaní si mi svojimi slovami urobila velikánsku radosť!
evanaaa
Žiaľ, už som párkrát ponúkla môjmu Záhorákovi, že sparavím a on nechce, asi je výnimka - vzácna-:)
sracz
Koma nichts machen -:))) - nuž čo urobíš milá @evanaaa - ponúkaj aj naďalej, veď on raz popustí! Alebo, a tobude asi najlepšie, navar z menšej dávky - to ako pre seba - či "nenaletí" na jej vôňu a pohľad s akou chuťou ju ješ Ty!!!
honestka
mily ferry, nakydalo sa nam 20 cm snehu a stale fuci. manzel doniesol suroviny a tak ideme tiez na to a robim aj zobracku kasu.
zmenou u mna je iba to, ze nemam ligurček ani sušený ani uška.
Odmastujem ju v speci hrnceku "fat separator" ktory je vynikajuci, doporucujem zainvestovat a spominam ho tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/huspenina-alebo-aspik-ci-studen...

tesim sa na dobroccccinky, hlavne ked sa tu tak provokuje a pozdravujem ta!
medovnicek
touto huspeninou by si sa zavďačil môjmu chlapovi, ktorý ju má veľmi rád a u svokry sa jej nevie dojesť
sracz
Tak to je ten správny čas na našu "vihodňarsku kočoninu" ale aj keď navaríš originálnu slovenskú huspeninu, určite si pochutnáte na jednom či druhom!!! Ahoj na Skype, milá @honestka - a ďakujem!!! "Fat separator sa pokúsim "splašiť" tu - ja to perfect pomôcka - a keď tu nebude, nechám si poslať z DOMOVA!!!
sracz
Moja milá @medovnicek - svojou praxou iba potvrdzuješ, že každá múdra žena, naviac manželka, véééééééľmi dobre vie, kade vedie najlepšia - najúčinnejšia - cesta k mužskému, zvlášť manželovému, srdcu a ako si navždy i nafurt získa jeho úctu, vďačnosť a LÁSKU!!! -:)))
janazjarku
@sracz a to isto preto taká dobrá to tá tvoja huspeninka, že si tam to ucho pridal, lebo moja posledná potvora mala asi málo gleju hoc som ju 6 hodín varila aj tak sa neusadila :-( asi idem spáchať posledný tohoročný pokus, keď má zase vraj čo nevidieť nasnežiť tu pod Urpínom :-)
beatacsontosova
@sracz krásny receptík, u nás robila/robí huspeninku moja maminka, ja som sa ešte ani raz neodvážila, ale teda podľa tvojho postupu to zmáknem...aj keď neviem, či môj priateľ (mimochodom východniar) má huspeninu rád, však ja ju zmlajznem aj sama, už len zohnať mäsko :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia