Hurmikaki zákusok
Hurmikaki zákusok

Hurmikaki rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 1. decembra 2018

Prvýkrát som použila toto ovocie do plnky. Je vynikajúce, len ho treba pred použitím do plnky trošku povariť s klinčekmi. Ja som použila surové, Zobraziť celý popisPrvýkrát som použila toto ovocie do plnky. Je vynikajúce, len ho treba pred použitím do plnky trošku povariť s klinčekmi. Ja som použila surové, ale neurobila som dobre.

20
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
210 g
5 PL horúca
210 g
1 KL
na špic noža
2 PL
Krém:
400 g
250 g
1 bal.
z 1 citróna strúhaná
1 PL
100 g
Okrem toho:
300 ml (33 %)
2 bal.
2 PL (na potretie korpusu
8 ks




Postup

  1. 1

    Vajcia som vymiešala s vriacou vodou, pridala som cukor a vymiešala do peny.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, prášok do pečiva, sódu a kakao som zmiešala a preosiala do cesta na trikrát a opatrne vmiešala vareškou.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 15 minút. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém: Zmiešala som tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, pridala som mascarpone a strúhanú citrónovú kôru a napokon melónový likér.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém som rozdelila na 2 časti a dala stuhnúť do chladničky.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Korpus som uložila na podnos, natrela som ho horúcim marhuľovým lekvárom a na lekvár som natrela polovicu krému a dala stuhnúť do chladničky.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokiaľ tuhol krém na korpuse, ošúpala som hurmikaki a nakrájala na polovičky. Skúsila som nožom krájať na plátky surové hurmi a išlo mi to pekne, tak som ich nedala uvariť. Ak budete robiť, bezpodmienečne ich treba uvariť. Dúfala som, že v chladničke zmäknú.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložila som ich na tvarohový krém a natrela druhou polovicou krému. Dala som zákusok do chladničky stuhnúť na 2 hodiny, aby som mohla položiť na krém papier a na noc zaťažiť.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhý deň som na stuhnutý krém natrela šľahačku (smotanu vyšľahanú so Smetafixom) a znova uložila do chladničky.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúcim nožom krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hurmikaki. Veľmi príjemná chuť ako žltý melón a broskyňa.

    Hurmikaki rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

rubyrom
Zajímavý recept, ráda bych ochutnala! Toto ovoce jsem sice již v marketech viděla, ale ještě jsem ho nejedla, budu muset vyzkoušet. Jinak řezy máš Izi opět krásné!
3sandra3
Krásny , chutný koláčik, s ovocím vždy šťavnatý. Palec hore :-)
frezia
Mila @izabela929 , kupila si nezrele ovocie. Kaki mame skoro stale doma. Zrele ma krasnu oranzovu farbu a je na omak mäksie. Prezrete je uz celkom mäkke, ale ma vybornu sladku chut. Kaki vhodne uz na jedenie musi byt pekne oranzove. Ked kupim niekedy take ako ty, necham ho dozriet. Potom je uz velmi chutne. V ziadnom pripade by som ho nevarila. Chutne zrele kaki pouzijem na ozdobu zakuskov, do ovocnych salatov, alebo ho len tak nakrajam na zjedenie. Ta supa je tvrda, okrajujem ju skrabkou na zemiaky. Toto na tej fotke bolo ako to tvoje a za 5 dni je uz vynikajuce na jedenie.


haji
Vyzrálé kaki miluju. Nevyzrálé je trpké, mdlé chuti. Je možné, že po uvaření se chuť změní. No prostě, hledím jako zjara. Obdivuhodné krájení mě vždy dostane.
farbuska
Hurmikaki je vynikajúce ovocie, avšak treba ho jesť až úplne dozreté, keď je celkom mäkké a vyfarbené. Ovocie výborne a rýchlo dozrieva, keď ho dáte do vrecúška spolu s jablkami.
Nezrelé hurmikaki je nielen trpké a bez chuti, ale môže spôsobiť tráviace ťažkosti (môže v žalúdku koagulovať).
1x frezia
babinka
Mame ten strom v californii na zahrade, ovocie oberame pekne vyfarbene, ale nie makke. Po nakrojeni je vnutri hladke s ciastocne maksimi ciarkami. Vtedy chuti najlepsie, chrumam ho ako jablko. Druha odroda je nevhodna na konzumaciu v tvrdom stave, musi byt takmer na hnilicku a jedava sa zvycajne lyzickou. Na Sk som kupila jedno a bolo obrate vcas a vnutrajsok bol trpky, nechutny. Preto moze dochadzat k omylom, tie makkulinke su tmavaej vyraznej farby
kucharka
Mne sa zdá, že @Frezia má na fotke caqui ( kaki alebo palosanto ) a @Isabella929 má na obrázku persimon. ( to sú mená tu u nás, v Španielsku ).
Prvé sa jedia mäkké a to posledné tvrdé, ako hovorí @Babinka.
bubaya
@Kucharka (1.12.2018 23:48)

Kaki, persimon, diospiro, caqui, palosanto, hurma, ázijský rajčiak....je všetko jeden názov pre to isté, u nás známe ako hurmikaki, čo sa predáva nedozreté.....
izabella929
@babinka , je iba na škodu veci, že 90% ovocia predávaného v nákupných centrách je oberané za nezrelého stavu...v tomto prípade nemáme ani potuchy, ako chutí pravé na strome dozreté ovocie..nuž čo stále sa učíme a nikdy nie sme dokonale vzdelaní..vďaka za poučenie..)
motyka
Hurmikaki som jedávala ešte za socíku. Neviem aké druhy odrôd boli, ale boli výborné. Málokedy neboli dozreté, tak ako je to dnes. Vtedy stáli 7,- Sk /1 kg. Keď som ich nechala úplne dozrieť - skoro až prezrieť, boli mäkučké, takže sme ich jedli lyžičkou. Vtedy mali fantastickú chuť. A na piškóte, so šľahačkou a kyslou smotanou - famózne, jedná báseň. Neviem prečo, ale dnes ani tak nedozrejú. Po dlhšom státi, skôr začnú nahnívať. Nechápem.....
kucharka
Tak som tu aj s fotkami z obchodu, spomenula som si na diskusiu o tomto ovocí, keď som ich videla. U nás v obchode predávajú caqui/palo santo mäkké, preto je v takých sieťkach z polystyrénu. Tak sa aj konzumuje, zvyčajne sa prekrojí a vyjeda lyžičkou. Caqui - persimón sa predáva tvrdé len tak v papieroch alebo voľne poukladané a tiež sa konzumuje tvrdé, zbavené šupy.



1x haji
haji
@Kucharka (15.12.2018 16:03)
U nás v pletených dupačkách prodávají jen nashi.
Krásné foto i ovoce, letos jsem kaki odolala - je nehezké a tvrdé jako ocel, o ceně nemluvím.
kucharka
Ah, ešte som zabudla dať fotku persimonu ako sme to jedli doma...
Ďakujem redakcii za otočenie fotky :-))


1x haji
mamamaria1
Kaki pochádza z Ázie. V Japonsku je to najstaršie šľachtené ovocie a majú ho tam cca 900 odrôd