Hummus a arabský chlieb Pita

Hummus a arabský chlieb Pita
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Autor receptu

Ami El Gani, šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave


Suroviny


Postup prípravy receptu

Cícer si deň vopred namočíme do vody. Potom ho uvaríme do mäkka. Uvarený cícer dáme do mixéra, z cíceru pridáme aj trochu vývaru. Osolíme a do mixéra vyžmýkame jeden celý citrón. Pridáme 8 polievkových lyžíc pasty tahini, prípadne podľa chuti aj viac. Mixujeme do hladka. Pridáme asi 1 PL lyžicu cesnaku roztlačeného v oleji. Rozmixovanú pastu preložíme do misky. V miske hummus ešte rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú kašu.

Pripravíme si arabský chlieb. Do misy nasypeme hladkú múku. Pridáme polievkovú lyžicu cukru, droždie a vodu. Rukou vypracujeme cesto. To potom vytvarujeme do bochníka a necháme kysnúť pod vlhkou papierovou utierkou 10 minút. Potom z cesta vytvarujeme 5 menších bochníkov. Bochníky zakryjeme čistým plátnom a opäť necháme 10 minút podkysnúť. Potom ich rozvaľkáme na priemer asi 20 cm a opäť zakryjeme čistým plátnom. Plátno pokropíme vodou a necháme 5 minút podkysnúť.

Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia, plech v nej otočíme naopak, aby hlboká časť plechu bola smerom dolu. Nakysnuté chleby prenesieme a kladieme na horúci plech. Podľa potreby otáčame, chlieb by sa mal krásne nafúknuť. Servírujeme nasledovne: Hummus lyžičkou upravíme na tanieri, do stredu nalejeme olivový olej a okraje dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s arabským chlebom pita.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

43 komentárov k receptu
  • honestka, 30. mája 2010 o 21:58
    mozem to hocikedy a vzdy, mnamky!


  • evas13, 31. mája 2010 o 00:10
    Tak teda @sandri toto bude určite lepšie, ako si jedla na festivale.


  • babav, 31. mája 2010 o 05:31
    Perfektny recept!Cicer mozno kupit aj v konzerve a vyhnut sa vareniu.


  • jezibabka1, 31. mája 2010 o 07:12
    @sandra a budeme sa tváriť ako Ty na hrade?:)))


  • wevewe, 31. mája 2010 o 08:06
    mnam mnam toto ja mozem. a ta fotka...


  • janadelfi, 31. mája 2010 o 08:29
    Výborný receptík.... @Sandri - to je iné "dielo"....


  • hkbarbie, 31. mája 2010 o 11:50
    tak tento recept sa mi VELMI PACI! :-) a mame to velmi radi, takze skusim aj tento vytvor :-)


  • torticka, 31. mája 2010 o 13:53
    Ja som ešte cícer nejedla, ale arabský chlieb áno, v Grécku.


  • alena45, 31. mája 2010 o 14:27
    Hummus som robila jedenkrát, ale nemala som pastu tahini (už ju mám 3 mesiace a neviem sa odhodlať znovu ). Tak som opražila sezamové semiačka nasucho a zmixovala ich spolu s cícerom. Nikomu to nechutilo, len ja som to postupne všetko zjedla, lebo je to zdravé. Sezamové semiačka obsahujú veľa vápnika ! No teraz som dostala nový elán. Určite vyskúšam.


  • alena45, 31. mája 2010 o 14:28
    aha, a natierala som si to na suché hrianky z hriankovača. I tak še da.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 31. mája 2010 o 14:32
    Tento konkrétny hummus na fotke som jedla a bolo to jedným slovom vynikajúce. Zajtra čakáme návštevu, chystám sa ho pripraviť aj s chlebom Pita, ten mi tiež učaroval. Keby som týždeň nemala čo jesť, len hummus s pita chlebom, to by bola žúrka :-)))))))


  • evanaaa, 31. mája 2010 o 17:30
    Mám pohár cíceru, ale pastu tahini u nás asi nezoženiem, humus som chcela robiť už dávno, len som čakala na recept. Možno sa ešte nejaký vyskytne, kde pastu nebude treba a bude z dostupných surovín. Ale tento si predsa len opíšem.Arabský chlieb robiť nebudem, neoplatí sa len pre mňa, ale si ho môžem kúpiť.


  • sjuz, 31. mája 2010 o 18:17
    toto zbožňujem:) škoda, že u nás doma len ja:( !


  • alena45, 31. mája 2010 o 22:56
    evanaaa, píšeš, že si z Bratislavy, tahini pastu som kúpila v Dúbravke na Damborského v Bio predajni. Určite ich je aj v meste viac. Skús vygúgliť.


  • evanaaa, 1. júna 2010 o 15:07
    Alenka, ď akujem za radu, v Dúbravke mi býva sestra. Ináč , ja už 9-ty rok bývam na Záhorí, preto píšem, že u nás ju nenájdem. Ale myslím, že by tu niekde mala byť predajňa zdravej výživy, pozriem sa.


  • klaura, 1. júna 2010 o 19:51
    humus si robím pravidelne ... mám ho veľmi rada ... a teraz určite spravím aj tento chlebík ...


  • bambitka, 3. júna 2010 o 12:32
    dievcence aku chut ma pasta tahini? dakujem:))


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 3. júna 2010 o 12:39
    Pasta Tahini je vlastne sezamová pasta, pomleté sezamové semienka. Takže chutí ako sezamové semená... Je v nej dosť oleja, aj preto ju treba dávkovať opatrne.


  • marikafil, 4. júna 2010 o 20:22
    Dnes som konečne dostala pastu Tahini, tak som hneď vyskúšala - akurát som zabudla na citrón, zdalo sa nám to málo výrazné, tak som pridala cesnak, ten sa dá u nás pridať do všetkého (skoro...) a nikdy ním nešetrím. S domácim chlebom a červenou paprikou to bola super večera. Nabudúce vyskúšam s tým citrónom:-)))


  • lucylee, 8. júna 2010 o 12:00
    ja som raz robila hummus, ale asi som dala veľa tahini, lebo to bolo strašne horké..nie je 8 PL veľa? Urobila by som to znova, ale neviem koľko dať tej tahiny, aby to bolo akurát...a aby tie chute boli vyvážené...


  • jedlik, 1. júla 2010 o 12:48
    neviete kde sa da zohnat ta pasta tahini??? prosim poradte mi mam na to velku chut z velkym CH


  • huck, 2. júla 2010 o 11:05
    jedlik pastu tahini možeš kupit vo všetkych špecializovanych Bio obchodoch (alej v nakupnych strediskach oddelenie -zdrava strava) i makrobiotickych špecializovanych predajniach a chuti ako maslo z praženeho sezamu .


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 21 komentárov)
  • evanaaa, 2. júla 2010 o 16:39
    Jedlik, ja ťa obdivujem, priam sa pred tebou skláňam! J e obdivuhodné aby sa také dieťa, akým ešte si ( alebo sa už necítiš?) malo záujem o varenie.Je to ale dobrá devíza do dospelosti. Ináč, pastu tahini zháňam aj ja a ak ju nenájdem, skúsim si ju urobiť, veď čo je doma robené, by malo byť lepšie ako kúpené, len neviem či aj v tomto prípade. Alebo pozriem u nás do predajne zdravej výživy.


  • beautifulpocahontas, 25. októbra 2010 o 16:12
    mnamky mnam !!!
    zdrave, syte, chutne ! co viac moze byt?

    co sa tyka tej tahini, dostat ju v skoro kazdom bio obchode ale je dost draha. lepsie je ked si ju normalne doma vyrobite ako ja.
    zmiesate asi 150g sezamovych semiacov so sezamovym olejom a v zmixujete na jemnucku kasicku.
    neviete najst sezamovy olej?
    ja som raz pouzila obycajny olivovy a chutilo to rovnako, dokonca mojej rodinke to chutilo este viac !


  • tati2008, 5. marca 2011 o 09:30
    Recept na pastu tahini uz pridala na varechu ,,Michsamat".


  • babi, 6. marca 2011 o 15:53
    Hummus s arabským chlebom, patrí k základu arebskej kuchyne. V každej arabskej reštaurácii / v zahraničí , u nás nemám skúsenosť/ vám to prinesú na stôl, skôr než si objednáte jedlo. Mám to veľmi rada a nie je problém si to spraviť ani tu. Pastu tahini dostat aj v super a hypermarketoch v oddelení zahraničnej kuchyňe. Ja osobne to kupujem v Tescu. Je síce srahšia, ale netreba jej veľa. Ja ju pridávam po lyžiciech a vždy ochutnám. Potom sa ti @lucylee nestane ,že dáš veľa


  • pusta, 12. marca 2011 o 00:46
    recept na pitu je výborný, tú fotografiu, kde je hummus, poznám z centrálneho novinárskeho archívu - veľmi pekná


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 12. marca 2011 o 10:37
    @pusta , tú fotografiu som robila ja. Páči sa ti?


  • michsamant, 12. marca 2011 o 10:55
    Mne sa paci, pekny tradicny recept :) musim vyskusat.


  • kiera, 17. septembra 2011 o 20:41
    Zboznujem humus v Jeruzaleme som to jedla kazdy den no budem si to musiet urobit som to nejedla aspon 5 rokov mnamka :-)


  • borsalino, 9. decembra 2011 o 17:17
    Zdravím varecháči.300 ml vody je na pol kila múky strašne veľa!!!!!!!!!!!!!
    Doporučujem s vodou veľmi opatrne!!!!Radšej menej a potom dolievať.


  • malazuzana, 22. decembra 2011 o 19:35
    Planet Of Life je super obchod so zdravými vecami :) www.levia.sk


  • vanilka111, 30. decembra 2011 o 16:36
    dnes som robila arabský chlieb podla tohoto receptu a presne 300 ml vody na pol kila múky bolo akurát. nepridávala som ani múku ani vodu,len som ich piekla vo viacerých vrstvách v rúre nad sebou, dve vrstvy boli na plechoch a jedna na mriežke a nafúkli sa ako lopty,ale len tie na mriežke,na plechu boli ako placky,ale duté. aj tak dobré aj onak :-)


  • sportak, 4. februára 2012 o 16:54
    Hummus pripravila dcéra a aj pastu Tahini si vyrobila sama. Ale jedli sme to len s ohriankovaným chlebom. Bolo to výborné. Ja sa chystám upiecť pita chlieb, dúfam že podľa tohto perfektného návodu bude taktiež výborný. Dám vedieť.


  • sportak, 5. februára 2012 o 21:57
    Dnes som piekol pita chlieb presne podľa návodu. Napriek tomu,že som ho pripravoval po prvýkrát bol perfektný. Ďakujem autorovi za tento recept.


  • lia66, 23. februára 2012 o 18:57
    Milujééém!!!


  • helca103, 23. februára 2012 o 20:22
    na toto sa chystám už dlho len musím kúpiť pastu Tahini a idem na to


  • pn, 10. decembra 2012 o 12:05
    co mozem dat namiesto tahini pasty????alebo sa da aj ona doma spravit???


  • tiginko, 10. decembra 2012 o 12:23
    @pn Tahini pastu asi ťažko niečím nahradíš, má svoju špecifickú chuť. Niektoré šikovné varecháčky majú medzi svojimi receptami jej výrobu, napr. » varecha.pravda.sk/recepty/tahina-tahini-zaklad-fotorecept...
    , alebo » varecha.pravda.sk/recepty/tahini-pasta-neochutena-zakladn...


  • pn, 10. decembra 2012 o 19:09
    @tiginko ,Dakujem!!!!!!!!!!!!!


  • marianne, 29. júna 2013 o 08:42
    tento recept je absolutna spica,vcera vecer otestovany,nema chybu...a vdaka aj za video,vsetko pekne zrozumitelne a strasne chutne...


  • elro, 19. novembra 2013 o 18:25
    Podla tohoto receptu robim hummus pravidelne. Jedine citron nahradzam limetkou, lebo je o nieco jemnejsia.


  • elixir, 4. decembra 2013 o 18:58
    Mňam, prvý hummus čo som pripravila a jedla vôbec, výborné! Trošku viac som ešte kyslila, ale to je asi na každom, ako má rád. Veľmi mi chutí. :)





Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist