Hummus a arabský chlieb Pita

Ami El Gani
šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave, 30. mája 2010
Hummus a arabský chlieb Pita
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

Hummus:
400 g
8 PL a viac
1 ks
1/2 PL
1 PL
Arabský chlieb Pita:
1/2 kg
300 ml
1 PL
10 g




Postup

  1. 1

    Cícer si deň vopred namočíme do vody. Potom ho uvaríme do mäkka. Uvarený cícer dáme do mixéra, z cíceru pridáme aj trochu vývaru. Osolíme a do mixéra vyžmýkame jeden celý citrón. Pridáme 8 polievkových lyžíc pasty tahini, prípadne podľa chuti aj viac. Mixujeme do hladka. Pridáme asi 1 PL lyžicu cesnaku roztlačeného v oleji. Rozmixovanú pastu preložíme do misky. V miske hummus ešte rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú kašu.

  2. 2

    Pripravíme si arabský chlieb. Do misy nasypeme hladkú múku. Pridáme polievkovú lyžicu cukru, droždie a vodu. Rukou vypracujeme cesto. To potom vytvarujeme do bochníka a necháme kysnúť pod vlhkou papierovou utierkou 10 minút. Potom z cesta vytvarujeme 5 menších bochníkov. Bochníky zakryjeme čistým plátnom a opäť necháme 10 minút podkysnúť. Potom ich rozvaľkáme na priemer asi 20 cm a opäť zakryjeme čistým plátnom. Plátno pokropíme vodou a necháme 5 minút podkysnúť.

  3. 3

    Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia, plech v nej otočíme naopak, aby hlboká časť plechu bola smerom dolu. Nakysnuté chleby prenesieme a kladieme na horúci plech. Podľa potreby otáčame, chlieb by sa mal krásne nafúknuť. Servírujeme nasledovne: Hummus lyžičkou upravíme na tanieri, do stredu nalejeme olivový olej a okraje dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s arabským chlebom pita.

Diskusia k receptu

babav
Perfektny recept!Cicer mozno kupit aj v konzerve a vyhnut sa vareniu.
hkbarbie
tak tento recept sa mi VELMI PACI! :-) a mame to velmi radi, takze skusim aj tento vytvor :-)
torticka
Ja som ešte cícer nejedla, ale arabský chlieb áno, v Grécku.
alena45
Hummus som robila jedenkrát, ale nemala som pastu tahini (už ju mám 3 mesiace a neviem sa odhodlať znovu ). Tak som opražila sezamové semiačka nasucho a zmixovala ich spolu s cícerom. Nikomu to nechutilo, len ja som to postupne všetko zjedla, lebo je to zdravé. Sezamové semiačka obsahujú veľa vápnika ! No teraz som dostala nový elán. Určite vyskúšam.
alena45
aha, a natierala som si to na suché hrianky z hriankovača. I tak še da.
sandratamer
Tento konkrétny hummus na fotke som jedla a bolo to jedným slovom vynikajúce. Zajtra čakáme návštevu, chystám sa ho pripraviť aj s chlebom Pita, ten mi tiež učaroval. Keby som týždeň nemala čo jesť, len hummus s pita chlebom, to by bola žúrka :-)))))))
evanaaa
Mám pohár cíceru, ale pastu tahini u nás asi nezoženiem, humus som chcela robiť už dávno, len som čakala na recept. Možno sa ešte nejaký vyskytne, kde pastu nebude treba a bude z dostupných surovín. Ale tento si predsa len opíšem.Arabský chlieb robiť nebudem, neoplatí sa len pre mňa, ale si ho môžem kúpiť.
sjuz
toto zbožňujem:) škoda, že u nás doma len ja:( !
alena45
evanaaa, píšeš, že si z Bratislavy, tahini pastu som kúpila v Dúbravke na Damborského v Bio predajni. Určite ich je aj v meste viac. Skús vygúgliť.
evanaaa
Alenka, ď akujem za radu, v Dúbravke mi býva sestra. Ináč , ja už 9-ty rok bývam na Záhorí, preto píšem, že u nás ju nenájdem. Ale myslím, že by tu niekde mala byť predajňa zdravej výživy, pozriem sa.
klaura
humus si robím pravidelne ... mám ho veľmi rada ... a teraz určite spravím aj tento chlebík ...
sandratamer
Pasta Tahini je vlastne sezamová pasta, pomleté sezamové semienka. Takže chutí ako sezamové semená... Je v nej dosť oleja, aj preto ju treba dávkovať opatrne.
marikafil
Dnes som konečne dostala pastu Tahini, tak som hneď vyskúšala - akurát som zabudla na citrón, zdalo sa nám to málo výrazné, tak som pridala cesnak, ten sa dá u nás pridať do všetkého (skoro...) a nikdy ním nešetrím. S domácim chlebom a červenou paprikou to bola super večera. Nabudúce vyskúšam s tým citrónom:-)))
lucylee
ja som raz robila hummus, ale asi som dala veľa tahini, lebo to bolo strašne horké..nie je 8 PL veľa? Urobila by som to znova, ale neviem koľko dať tej tahiny, aby to bolo akurát...a aby tie chute boli vyvážené...
jedlik
neviete kde sa da zohnat ta pasta tahini??? prosim poradte mi mam na to velku chut z velkym CH
huck
jedlik pastu tahini možeš kupit vo všetkych špecializovanych Bio obchodoch (alej v nakupnych strediskach oddelenie -zdrava strava) i makrobiotickych špecializovanych predajniach a chuti ako maslo z praženeho sezamu .
evanaaa
Jedlik, ja ťa obdivujem, priam sa pred tebou skláňam! J e obdivuhodné aby sa také dieťa, akým ešte si ( alebo sa už necítiš?) malo záujem o varenie.Je to ale dobrá devíza do dospelosti. Ináč, pastu tahini zháňam aj ja a ak ju nenájdem, skúsim si ju urobiť, veď čo je doma robené, by malo byť lepšie ako kúpené, len neviem či aj v tomto prípade. Alebo pozriem u nás do predajne zdravej výživy.
beautifulpocahontas
mnamky mnam !!!
zdrave, syte, chutne ! co viac moze byt?

co sa tyka tej tahini, dostat ju v skoro kazdom bio obchode ale je dost draha. lepsie je ked si ju normalne doma vyrobite ako ja.
zmiesate asi 150g sezamovych semiacov so sezamovym olejom a v zmixujete na jemnucku kasicku.
neviete najst sezamovy olej?
ja som raz pouzila obycajny olivovy a chutilo to rovnako, dokonca mojej rodinke to chutilo este viac !

babi
Hummus s arabským chlebom, patrí k základu arebskej kuchyne. V každej arabskej reštaurácii / v zahraničí , u nás nemám skúsenosť/ vám to prinesú na stôl, skôr než si objednáte jedlo. Mám to veľmi rada a nie je problém si to spraviť ani tu. Pastu tahini dostat aj v super a hypermarketoch v oddelení zahraničnej kuchyňe. Ja osobne to kupujem v Tescu. Je síce srahšia, ale netreba jej veľa. Ja ju pridávam po lyžiciech a vždy ochutnám. Potom sa ti @lucylee nestane ,že dáš veľa
pusta
recept na pitu je výborný, tú fotografiu, kde je hummus, poznám z centrálneho novinárskeho archívu - veľmi pekná
kiera
Zboznujem humus v Jeruzaleme som to jedla kazdy den no budem si to musiet urobit som to nejedla aspon 5 rokov mnamka :-)
borsalino
Zdravím varecháči.300 ml vody je na pol kila múky strašne veľa!!!!!!!!!!!!!
Doporučujem s vodou veľmi opatrne!!!!Radšej menej a potom dolievať.
vanilka111
dnes som robila arabský chlieb podla tohoto receptu a presne 300 ml vody na pol kila múky bolo akurát. nepridávala som ani múku ani vodu,len som ich piekla vo viacerých vrstvách v rúre nad sebou, dve vrstvy boli na plechoch a jedna na mriežke a nafúkli sa ako lopty,ale len tie na mriežke,na plechu boli ako placky,ale duté. aj tak dobré aj onak :-)
sportak
Hummus pripravila dcéra a aj pastu Tahini si vyrobila sama. Ale jedli sme to len s ohriankovaným chlebom. Bolo to výborné. Ja sa chystám upiecť pita chlieb, dúfam že podľa tohto perfektného návodu bude taktiež výborný. Dám vedieť.
sportak
Dnes som piekol pita chlieb presne podľa návodu. Napriek tomu,že som ho pripravoval po prvýkrát bol perfektný. Ďakujem autorovi za tento recept.
helca103
na toto sa chystám už dlho len musím kúpiť pastu Tahini a idem na to
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
co mozem dat namiesto tahini pasty????alebo sa da aj ona doma spravit???
marianne
tento recept je absolutna spica,vcera vecer otestovany,nema chybu...a vdaka aj za video,vsetko pekne zrozumitelne a strasne chutne...
elro
Podla tohoto receptu robim hummus pravidelne. Jedine citron nahradzam limetkou, lebo je o nieco jemnejsia.
elixir
Mňam, prvý hummus čo som pripravila a jedla vôbec, výborné! Trošku viac som ešte kyslila, ale to je asi na každom, ako má rád. Veľmi mi chutí. :)



cepop
Ahoj kucharky , tu je recept podla knihy Kuchyna Palestinskich arabov od Aleny Salehovej zijucej v Palestine.
2 pohare cicera,1lyz.sody, sol,3strucky cesnaku,2lyz.jogurtu , alebo kyslej smotany,2/3 pohara tahiny,petrzl.vnat,1/4 mletej rasce , stavu z 2-3 citronov a 1/4 pohara oliv.oleja , olivy.
Ta soda sa pouziva na namacanie ciceru pred varenim. Hommos sa podava s falafelom , gril.kurencami,
kebabom....nie na hrianky , ale to je na vas . Robi sa aj baklazanove pyre/mtabbal batendzan , 3-4 baklazany sa upecu v rure , ci priamo na plynovom horaku do pomaly zhorenia kory , rozpolia sa a obsah sa vydlabe
do misky/nemixovat , popucit len vidlickou,pridat sol , cesnak ,tahinu citron.stavu,2lyz.jogurtu ,ci kysl.smotany . Tak a to je dalsie Maza =desiatky roznych tanierikou s prilohami na arabskom stole.
cepop
Vyrobcov , ktory predavaju Hommos v Lidli , ci Kauflande , by som povinne poslal do arabarny , aby ochutnali , nieco co nikdy neochutnali v krajine ich povodu .Cisty grc , nekupovat !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia