Hummus a arabský chlieb Pita

Hummus a arabský chlieb Pita
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Autor receptu

Ami El Gani, šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave


Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Cícer si deň vopred namočíme do vody. Potom ho uvaríme do mäkka. Uvarený cícer dáme do mixéra, z cíceru pridáme aj trochu vývaru. Osolíme a do mixéra vyžmýkame jeden celý citrón. Pridáme 8 polievkových lyžíc pasty tahini, prípadne podľa chuti aj viac. Mixujeme do hladka. Pridáme asi 1 PL lyžicu cesnaku roztlačeného v oleji. Rozmixovanú pastu preložíme do misky. V miske hummus ešte rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú kašu.

2

Pripravíme si arabský chlieb. Do misy nasypeme hladkú múku. Pridáme polievkovú lyžicu cukru, droždie a vodu. Rukou vypracujeme cesto. To potom vytvarujeme do bochníka a necháme kysnúť pod vlhkou papierovou utierkou 10 minút. Potom z cesta vytvarujeme 5 menších bochníkov. Bochníky zakryjeme čistým plátnom a opäť necháme 10 minút podkysnúť. Potom ich rozvaľkáme na priemer asi 20 cm a opäť zakryjeme čistým plátnom. Plátno pokropíme vodou a necháme 5 minút podkysnúť.

3

Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 stupňov Celzia, plech v nej otočíme naopak, aby hlboká časť plechu bola smerom dolu. Nakysnuté chleby prenesieme a kladieme na horúci plech. Podľa potreby otáčame, chlieb by sa mal krásne nafúknuť. Servírujeme nasledovne: Hummus lyžičkou upravíme na tanieri, do stredu nalejeme olivový olej a okraje dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s arabským chlebom pita.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,3 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • honestka, 30. mája 2010 o 21:58
    mozem to hocikedy a vzdy, mnamky!


  • evas13, 31. mája 2010 o 00:10
    Tak teda @sandri toto bude určite lepšie, ako si jedla na festivale.


  • babav, 31. mája 2010 o 05:31
    Perfektny recept!Cicer mozno kupit aj v konzerve a vyhnut sa vareniu.


  • jezibabka1, 31. mája 2010 o 07:12
    @sandra a budeme sa tváriť ako Ty na hrade?:)))


  • wevewe, 31. mája 2010 o 08:06
    mnam mnam toto ja mozem. a ta fotka...


  • janadelfi, 31. mája 2010 o 08:29
    Výborný receptík.... @Sandri - to je iné "dielo"....


  • hkbarbie, 31. mája 2010 o 11:50
    tak tento recept sa mi VELMI PACI! :-) a mame to velmi radi, takze skusim aj tento vytvor :-)


  • torticka, 31. mája 2010 o 13:53
    Ja som ešte cícer nejedla, ale arabský chlieb áno, v Grécku.


  • alena45, 31. mája 2010 o 14:27
    Hummus som robila jedenkrát, ale nemala som pastu tahini (už ju mám 3 mesiace a neviem sa odhodlať znovu ). Tak som opražila sezamové semiačka nasucho a zmixovala ich spolu s cícerom. Nikomu to nechutilo, len ja som to postupne všetko zjedla, lebo je to zdravé. Sezamové semiačka obsahujú veľa vápnika ! No teraz som dostala nový elán. Určite vyskúšam.


  • alena45, 31. mája 2010 o 14:28
    aha, a natierala som si to na suché hrianky z hriankovača. I tak še da.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 31. mája 2010 o 14:32
    Tento konkrétny hummus na fotke som jedla a bolo to jedným slovom vynikajúce. Zajtra čakáme návštevu, chystám sa ho pripraviť aj s chlebom Pita, ten mi tiež učaroval. Keby som týždeň nemala čo jesť, len hummus s pita chlebom, to by bola žúrka :-)))))))


  • evanaaa, 31. mája 2010 o 17:30
    Mám pohár cíceru, ale pastu tahini u nás asi nezoženiem, humus som chcela robiť už dávno, len som čakala na recept. Možno sa ešte nejaký vyskytne, kde pastu nebude treba a bude z dostupných surovín. Ale tento si predsa len opíšem.Arabský chlieb robiť nebudem, neoplatí sa len pre mňa, ale si ho môžem kúpiť.


  • sjuz, 31. mája 2010 o 18:17
    toto zbožňujem:) škoda, že u nás doma len ja:( !


  • alena45, 31. mája 2010 o 22:56
    evanaaa, píšeš, že si z Bratislavy, tahini pastu som kúpila v Dúbravke na Damborského v Bio predajni. Určite ich je aj v meste viac. Skús vygúgliť.


  • evanaaa, 1. júna 2010 o 15:07
    Alenka, ď akujem za radu, v Dúbravke mi býva sestra. Ináč , ja už 9-ty rok bývam na Záhorí, preto píšem, že u nás ju nenájdem. Ale myslím, že by tu niekde mala byť predajňa zdravej výživy, pozriem sa.


  • klaura, 1. júna 2010 o 19:51
    humus si robím pravidelne ... mám ho veľmi rada ... a teraz určite spravím aj tento chlebík ...


  • bambitka, 3. júna 2010 o 12:32
    dievcence aku chut ma pasta tahini? dakujem:))


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 3. júna 2010 o 12:39
    Pasta Tahini je vlastne sezamová pasta, pomleté sezamové semienka. Takže chutí ako sezamové semená... Je v nej dosť oleja, aj preto ju treba dávkovať opatrne.


  • marikafil, 4. júna 2010 o 20:22
    Dnes som konečne dostala pastu Tahini, tak som hneď vyskúšala - akurát som zabudla na citrón, zdalo sa nám to málo výrazné, tak som pridala cesnak, ten sa dá u nás pridať do všetkého (skoro...) a nikdy ním nešetrím. S domácim chlebom a červenou paprikou to bola super večera. Nabudúce vyskúšam s tým citrónom:-)))


  • lucylee, 8. júna 2010 o 12:00
    ja som raz robila hummus, ale asi som dala veľa tahini, lebo to bolo strašne horké..nie je 8 PL veľa? Urobila by som to znova, ale neviem koľko dať tej tahiny, aby to bolo akurát...a aby tie chute boli vyvážené...


  • jedlik, 1. júla 2010 o 12:48
    neviete kde sa da zohnat ta pasta tahini??? prosim poradte mi mam na to velku chut z velkym CH


  • huck, 2. júla 2010 o 11:05
    jedlik pastu tahini možeš kupit vo všetkych špecializovanych Bio obchodoch (alej v nakupnych strediskach oddelenie -zdrava strava) i makrobiotickych špecializovanych predajniach a chuti ako maslo z praženeho sezamu .


  • evanaaa, 2. júla 2010 o 16:39
    Jedlik, ja ťa obdivujem, priam sa pred tebou skláňam! J e obdivuhodné aby sa také dieťa, akým ešte si ( alebo sa už necítiš?) malo záujem o varenie.Je to ale dobrá devíza do dospelosti. Ináč, pastu tahini zháňam aj ja a ak ju nenájdem, skúsim si ju urobiť, veď čo je doma robené, by malo byť lepšie ako kúpené, len neviem či aj v tomto prípade. Alebo pozriem u nás do predajne zdravej výživy.


  • beautifulpocahontas, 25. októbra 2010 o 16:12
    mnamky mnam !!!
    zdrave, syte, chutne ! co viac moze byt?

    co sa tyka tej tahini, dostat ju v skoro kazdom bio obchode ale je dost draha. lepsie je ked si ju normalne doma vyrobite ako ja.
    zmiesate asi 150g sezamovych semiacov so sezamovym olejom a v zmixujete na jemnucku kasicku.
    neviete najst sezamovy olej?
    ja som raz pouzila obycajny olivovy a chutilo to rovnako, dokonca mojej rodinke to chutilo este viac !



  • tati2008, 5. marca 2011 o 09:30
    Recept na pastu tahini uz pridala na varechu ,,Michsamat".


  • babi, 6. marca 2011 o 15:53
    Hummus s arabským chlebom, patrí k základu arebskej kuchyne. V každej arabskej reštaurácii / v zahraničí , u nás nemám skúsenosť/ vám to prinesú na stôl, skôr než si objednáte jedlo. Mám to veľmi rada a nie je problém si to spraviť ani tu. Pastu tahini dostat aj v super a hypermarketoch v oddelení zahraničnej kuchyňe. Ja osobne to kupujem v Tescu. Je síce srahšia, ale netreba jej veľa. Ja ju pridávam po lyžiciech a vždy ochutnám. Potom sa ti @lucylee nestane ,že dáš veľa


  • pusta, 12. marca 2011 o 00:46
    recept na pitu je výborný, tú fotografiu, kde je hummus, poznám z centrálneho novinárskeho archívu - veľmi pekná


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 12. marca 2011 o 10:37
    @pusta , tú fotografiu som robila ja. Páči sa ti?


  • michsamant, 12. marca 2011 o 10:55
    Mne sa paci, pekny tradicny recept :) musim vyskusat.


  • kiera, 17. septembra 2011 o 20:41
    Zboznujem humus v Jeruzaleme som to jedla kazdy den no budem si to musiet urobit som to nejedla aspon 5 rokov mnamka :-)


  • borsalino, 9. decembra 2011 o 17:17
    Zdravím varecháči.300 ml vody je na pol kila múky strašne veľa!!!!!!!!!!!!!
    Doporučujem s vodou veľmi opatrne!!!!Radšej menej a potom dolievať.


  • malazuzana, 22. decembra 2011 o 19:35
    Planet Of Life je super obchod so zdravými vecami :) www.levia.sk


  • vanilka111, 30. decembra 2011 o 16:36
    dnes som robila arabský chlieb podla tohoto receptu a presne 300 ml vody na pol kila múky bolo akurát. nepridávala som ani múku ani vodu,len som ich piekla vo viacerých vrstvách v rúre nad sebou, dve vrstvy boli na plechoch a jedna na mriežke a nafúkli sa ako lopty,ale len tie na mriežke,na plechu boli ako placky,ale duté. aj tak dobré aj onak :-)


  • sportak, 4. februára 2012 o 16:54
    Hummus pripravila dcéra a aj pastu Tahini si vyrobila sama. Ale jedli sme to len s ohriankovaným chlebom. Bolo to výborné. Ja sa chystám upiecť pita chlieb, dúfam že podľa tohto perfektného návodu bude taktiež výborný. Dám vedieť.


  • sportak, 5. februára 2012 o 21:57
    Dnes som piekol pita chlieb presne podľa návodu. Napriek tomu,že som ho pripravoval po prvýkrát bol perfektný. Ďakujem autorovi za tento recept.


  • lia66, 23. februára 2012 o 18:57
    Milujééém!!!


  • helca103, 23. februára 2012 o 20:22
    na toto sa chystám už dlho len musím kúpiť pastu Tahini a idem na to


  • pn, 10. decembra 2012 o 12:05
    co mozem dat namiesto tahini pasty????alebo sa da aj ona doma spravit???


  • tiginko, 10. decembra 2012 o 12:23
    @pn Tahini pastu asi ťažko niečím nahradíš, má svoju špecifickú chuť. Niektoré šikovné varecháčky majú medzi svojimi receptami jej výrobu, napr. » varecha.pravda.sk/recepty/tahina-tahini-zaklad-fotorecept...
    , alebo » varecha.pravda.sk/recepty/tahini-pasta-neochutena-zakladn...


  • pn, 10. decembra 2012 o 19:09
    @tiginko ,Dakujem!!!!!!!!!!!!!


  • marianne, 29. júna 2013 o 08:42
    tento recept je absolutna spica,vcera vecer otestovany,nema chybu...a vdaka aj za video,vsetko pekne zrozumitelne a strasne chutne...


  • elro, 19. novembra 2013 o 18:25
    Podla tohoto receptu robim hummus pravidelne. Jedine citron nahradzam limetkou, lebo je o nieco jemnejsia.


  • elixir, 4. decembra 2013 o 18:58
    Mňam, prvý hummus čo som pripravila a jedla vôbec, výborné! Trošku viac som ešte kyslila, ale to je asi na každom, ako má rád. Veľmi mi chutí. :)






Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist