Hubovo-pečienková terina fotorecept

tinca - fotkatinca, 5. júla 2014
Hubovo-pečienková terina (fotorecept)
Foto: tinca

Už dávno som ju chcela vyskúšať a dnes dozrel čas, tak je tu. Je to pochúťka.

30 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

600 g
300 g
1 ks
3 ks (strúčiky)
1/3 ks
3-4 pl
 čerstvé (rozmarín,petržlén)
cca 10 plátkov
300 ml
2 ks (surové)
2 pl
 na vymastenie formy




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šampiňóny nakrájame na hrubšie plátky, pečienku očistíme a tiež nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu, cesnak očistíme a nakrájame.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, chilli papričku a huby. Potom pridáme pečienku a koreniny podľa chuti-mletú rascu,majorán,čierne mleté korenie a bylinky. Až nakoniec zmes osolíme a necháme vychladnúť.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si primeriame na formu /ja som použila hranatú na biskupský chlebík/plátky toustového chleba, lebo ich veľkosť bude treba upraviť. A to na dno boky aj na vrch, lebo zmes zakryjeme tiež plátkami chleba.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelíme vajíčka, žĺtky rozšľaháme v osolenom mlieku. Z bielkov si urobíme sneh, do ktorého pridáme strúhanku, alebo rozmixovanú striedku toustového chleba a vmiešame do hubovo-pečienkovej zmesi. Plátky toustového chleba z oboch strán mierne omočíme vo vajíčkovo-mliečnej zmesi a do maslom vymastenej formy ho naukladáme,okrem tých vrchných.Do takto vyloženej formy vylejeme pripravenú zmes a prikryjeme poslednými plátkami chleba.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre spočiatku prikryté alobalom pri 175 st.C cca 40 minút. A 15 minút pred dopečením alobal dáme preč a dopekáme do chrumkava.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme vychladnúť a môžeme krájať. Terina je dobrá aj teplá,ale aj studená. RADA: treba počítať s tým, že teplá sa horšie porcuje.

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame so zeleninovou oblohou, iné netreba pretože tam máme všetko. Tak nech vám chutí!

    Hubovo-pečienková terina (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zolik
Za 5*, Ale mam dotaz. Ak som dobre pochopila z navodu a fotiek, tak tie toasty vo forme su namocene vo vajickovomliecnej zmesi. A tie co idu navrch su dopredu otoastovane? Recept sa mi velmi paci, rada by som ho buduci tyzden vyskusala. Dakujem a prajem pekny Weekend.
tinca
@zolik aj tie vrchné sa omočia,ale až nakoniec,keď máš už vo forme aj hubovo-pečienkovú zmes,aby sa ti nerozmočili. Čiže vyložíš celú formu toustami pomáčanými,potom zmes a nakoniec vrchné pláty. Oni sa ti tak pekne zapečú do chrumkava.Nech sa ti podari:)
zolik
@tinca dakujem za rychlu odpoved, uz sa mi slinky zbiehaju, len obchody su u nas uz vsetky zavrete, tak musim do pondelka pockat.
havino
aj mne sa páči recept @tinca , či už ako predjedlo, alebo studené pri posedení, ukladám si
tinca
@zolik tie huby krájaj cez celý plod a na hrubšie,aby sa ti veľmi nespiekli,aby pri krájaní robili peknú textúru. Kľudne môžeš použiť aj iný druh hríbov.Mne nemá kto nazbierať,ja hríby nepoznám,ale originál rcp je so šampiňónmi
tinca
@havino ja som to mala za hlavný chod,ale ako píšeš medze sa nekladú:)
zolik
@tinca Dakujem za radu. Dostanem tu kupit aj hnede sampiony, kozaky a dubaky.
používateľ nemá avatar
123
123
no,to vyzerá super, aj chuť si viem predstaviť..., huby/okrem nakladaných - neviem prečo.../ zbožňujem. Tak to najbližšie pri nejakej akcii bude "prekvapko" , ale nebudem sa chváliť "cudzím perím"...
ukladám do kk a plný počet hviezdičiek...
terinka55
Veľmi pekný recept, určite aj veľmi chutný, chválim. U mňa za 5*, vyskúšam...
pivonka
Vyzerá to super, ale neviem, či by som neukončila recept už pri tej hubobo-pečienkovej panvici, taká je lákavá. :-))
frezia68
Napiekla si zaujímavo @tinca a pridala som *****,hoci asi nebudem robiť.Lebo huby veľmi rada zbieram,ale nemusím jesť :-),hoci to vyzerá pekne.
mariamka
ja teda mozem aj zbierat aj jest :) skvela kombinacia a v tom toastovom chrumkavom obale! stoji za vyskusanie, pre mna vitana novinka ,, 5*
kukulienka71
@tinca , super recept, nápaditý! niektorý deň som robila podobnú večeru ako máš tú plnku, na kačacej masti som opiekla cibuľku, pridala čerstvé šampiňóny, potom pečienky, ČKM, červenú mlet papriku, majoránku a nakoniec som priliala asi PL šľahačkovej smotany, tú som nechala len prevrieť, celé bolo hotové za pár minút a je to vynikajúce. Nabudúce urobím podľa teba aj s toastovými chlebíkmi. Máš 5* :-)

aroooo
krásny recept a určite chutný výsledok, keď som čítala tú plnku, pripomínalo mi to recept tuším od @babkamat na paštiku z kuracej pečene, ja som si ju trochu upravila a robila ako ty, len asi 250 g bravč. masť, bez čily a byliniek aby ostala chuť šampiňónov a pečienky a bola veľmi chutná, suseda pýtala aj recept, preto aj toto ukladám, bude to ďalšia inovácia, dík za recept, 5*
vikina123
Vyzerá to lákavo. Pečeň môžem na všetky spôsoby. Určite vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia