Hubovo-bryndzové pirohy fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 9. augusta 2016
Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: stanci11

Mali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s Zobraziť celý popisMali sme kopisko hríbov, a ako vždy u nás doma, kusisko bryndze...tak reku, využime čo máme a vrhnime sa na pirohy...tak sme si s maminou vymysleli, ukuchtili, potom sa len tak zaprášilo a už ich neni :D veru, raz za čas si treba dopriať takúto "sedliacku" maškrtu :)

5-6
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
300 g
250 g
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé sme si uvarili zemiaky hneď ráno, aby riadne vychladli...ešte lepšia je varianta uvariť deň vopred, ale to sme ešte netušili čo budeme mať v pláne samozrejme :D

  2. 2

    Hríbiky sme očistili a prepláchli vodou (všade samé ihličie :D)...Nakrájané na kúsky (akože chceli to byť kocky, ale :D) sme ich hodili do hrnca s rozohriatou masťou a posolili...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po chvíľke dusenia sa masť pod hríbmi zakalila...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a od tohto momentu ich treba dusiť až do opätovného vyčerenia masti - trvalo to ale dobrých 20-30 min. (samozrejme, čím viacej hríbov, tým dlhšia doba)...číra masť znamená že sú čisté a nič sa z nich už neuvoľňuje...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa dusili hríby, tak sme mali dosť času na zemiakové cesto - najskôr nastrúhať zemiaky na hrubom strúhadle, pridať jedno vajíčko, hladkú múku tak od oka (na záver to bolo 300g) a samozrejme soľ... a miesili sme klasicky rukami...cesto by malo byť na záver pomerne tuhé aby šlo vyvaľkať...odporúčam pridávať múku postupne, predsalen každé zemiaky sa správajú málinko inak :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto sme vyvaľkali na asi 3 mm hrúbku a porezali na štvorčeky...

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A potom sme ich trpezlivo plnili - plátok bryndze, nato podusené hríby a počastovať trochou mletého čierneho korenia :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec sme miesto klasických pirohov balili akési balíčky, lebo tie hríby boli také šišaté, že to šlo lepšie takto :D

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové sme opatrne vložili do vriacej osolenej vody, počkali kým vyplávajú navrch a nechali povariť ešte 3-5 minút...to už sa aj varecha smiala, lebo však už bolo takmer takmer hotovo :D

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové pirohy sme vybrali sitkom, prešupli do misy s maslom, premiešali a mohlo sa podávať!!

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A podávali sme posypané škvarkami a zbytkom bryndze (dokonca aj nedôverčivý ocino bol spokojný, lebo zbadal kúsok mäsa :D) No mňam!!! Hríbovú sezónu si proste treba naplno užiť nie? :)

    Hubovo-bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
@Stanci21 krásná práce, bezva suroviny, fajnový recept! Pirohy vám vyšly nádherně! Zdravím tebe i maminku, jste holky šikulky! Nepochybuji, že byly výborné, tatko se má jako na kraji v nebi s takovými šikovnými kuchárkami! Má se mi zase o čem zdát, chjo
smejkad
suhlasim do bodky,uzit si to treba:-)
moze to byt dobrota velka
nam mamina robievala aj original hubovu prazenicu do pirohov, ale uplne najradsej sme ju mali v ceste na pare, ako buchty alebo knedlu, s dusenou kyslou kapustou a slaninkou, mnam :-)
2x radost a haji
stanci11
@Smejkad : tyyjo, tak s tou praženicou nepoznám ale páči sa mi to!! :D bude zmena :D a vidíš na kapuste nás to tiež nenapadlo a pritom ju máme,,,takže ďakujem za tipy a chcem víkend :D tam je priestor na takéto vyváranie :D
1x haji
radost
nádhera pre oči...vôňa až sem...chuť výborná..iba do cesta vajíčko nedám-zbytočné-to viem..

prší..no tu teraz huby nie sú..žeby začali rásť..??

príjemná návšteva u teba..:-)
1x haji
stanci11
@Radost : som rada že sa páči, a s tým vajíčkom máš úplne pravdu :) a verím že keď poprší a vyhupsne slniečko tak začnú rásť :)

1x haji
veronikkka
Milá @Stanci11 , tééédaaa, toto je paráda, kavalkáda chutí a farieb!
jednoznačne po zásluhe 5* a kk :-)
vidí sa mi, že si mala čerstvé pravé hríby. prezradíš nám aké konkrétne?
je radosť sa na ne pozerať :-)
stanci11
@Veronikkka : ďakujem veľmi pekne a prezradím :) - tie žlté sú kuriatka jedlé, a v tom sitku je taká zmes - dva druhy kozákov, suchohríby a tzv. sináky/modráky - správny názov som práve dogooglila a je to "hríb zrnitohlúbikový"; to som ani netušila že sa tak volá popravde :)
stanci11
@Izabella929 to vieš, keď dáme s mamou hlavy dokopy hneď je v tej kuchyni veselšie a niečo nové vznikne :) takže ďakujeme :)

1x haji
afataga
pekne ste sa vysantili v kuchyni, mne by stacili aj bez bryndze, hlavne ze nechybali oskvarky
stanci11
@Afataga diky, inak my sme strašne bryndzoví :D a ja zvlášť, keďže tuná v Brne sa taká práva fajná zo salaša proste splašiť nedá, tak to dobieham doma :D
1x haji
afataga
@Stanci11 (10.8.2016 10:19)

ja mam rada bryndzu iba studena vo forme natierky, tepla mi nechuti, taku vyskerenu varesku mam aj ja :-)
1x haji
haji
@Stanci11 (10.8.2016 05:09)
Rádo se stalo! Vidím, že jsi ranní ptáče, oh! Já jsem sova - jako vyšitá. Krásný den a bezva dovču v domácím prostředí, užij si to!! Mávám!
stanci11
@Afataga : ja som to mala kedysi podobne, ani bryndzové halušky som nejedla,,,ale chuťové poháriky sa vyvinuli aj smerom k teplej bryndzi :D podobne sa mi to aj s olivami podarilo :D inak tie vyškerené varechy sú podľa mňa super, akosi rozveselia to varenie vždy :)
1x haji
veronikkka
ááách, milá @Stanci , keby si vedela, koľko ma stálo námahy naučiť sa názvy pravých hríbov a rozlišovať ich medzi sebou a od iných húb.
noooo, kuriatka sú lahôdka a celá zmes Tvojich hríbov jednoznačne maškrtnému jazýčku lahodiaca delikatessa a ešte k tomu čerstvých. Veľká Pochvala pre Teba!!!
stanci11
@Veronikkka ďakujem moc :) a vieš, hlavne že vieme ktoré sú jedlé, to že nám sem tam unikne správny názov snáď toľko nevadí :D

@Afataga : krásne máš oba tie pekáče!!! Rozhodne vyskúšam! a asi aj so zemiakmi presne, nech je to 2v1 :)

katka78
Pekný recept, si šikovná kočka a mamina samozrejme tiež ☺
stanci11
@Mijaita neuveríš ale mám to uložené v KK ;) potrebujem nieže dlhší víkend ale celé leto očividne aby som to všetko postíhala :)

jack
Júúj.Vyzerajú fajnovo a musia chutiť božsky.Skvelý nápad ste dostali s maminkou.Niečo nové z húb.Manžel je tiež hubár,len akosi ešte nebol čas ísť na huby.No keď budú urobím podľa teba.
monty469
Také pirohy by som si veru dala. Výborne ste to s maminou vymysleli:-) Recept ukladám
cesminaz
Krasne pirohy,pacia sa mi tie batôžky ;-) Plnka urcite vyborna!
chica114
Pači sa mi receptik, pirohy ja milujem ci uz bryndzové alebo sladké mam rada vsetky...no a tie tvoje vyzerajú ozaj skvelo s tými hubami je to paráda dala by som si ihned, pozdravujem a prajem este pekný dníček, 5* a samozrejme K.K :-)
jancina55
Výborný nápad! Recept sa mi veľmi páči. Pirohy som ešte nerobila a preto ďakujem za nápad. Recept samozrejme ukladám a ja si ešte do svojho urobím poznámku, že huby podusím na cibuľke, poprípade pirohy polejem s oškvarkami v ktorých sa upiekla do ružova cibuľka. Skvelý nápad. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia