Hubové rizoto

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Hubové rizoto
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
4
porcie

Suroviny

2 šálky
2 lyžice
1 ks
2 strúčiky
1 šálka, očistené
100 ml
500-800 ml
4 lyžice
2 PL




Postup

  1. 1

    V kastróle rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku s cesnakom pokrájaným na plátky a dubákmi. Pridáme ryžu, prehrejeme ju a potom zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme asi šálku horúceho vývaru, osolíme a ochutíme čerstvo zomletým korením.

  2. 2

    Potom za stáleho miešania ďalej varíme na miernom plameni, pričom občasným dolievaním horúceho vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža uvarená al dente, postupne pridávame maslo a za stáleho miešania ho rozpúšťame v rizote.

  3. 3

    Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou – vďaka tomu rizoto nadobudne povestnú krémovitosť. Nakoniec stiahneme z plameňa, pridáme parmezán a necháme ho v rizote rozpustiť.

Diskusia k receptu

bob1k
vyborny recept...mam rad rizotto...taktiez aj z udenymi rezancami lososa...no namiesto parmezanu pouzivam syr Philadelphia, ktory je smotanovy a pozdvihne chut samotneho rizotta ;)
katka78
Stále rovnako božské! Aj s odstupom dvoch rokov :-)


maros2308
To sa robi s cervenym sladkym vinom ? (Portske) alebo je tam len chyba ? Nejak som nasiel len rizota kde sa pouziva biele suche.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia