Hubové ragú a medvedia quinoa fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 6. mája 2015
Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept)
Foto: stanci11

S ocinom sme boli cez víkend natrhať asi prvý Kysucký medvedí cesnak... ten chudáčik potom prekonal pár kilometrov vo vlaku a kým sme došli Zobraziť celý popisS ocinom sme boli cez víkend natrhať asi prvý Kysucký medvedí cesnak... ten chudáčik potom prekonal pár kilometrov vo vlaku a kým sme došli do Brna, tak sa mi v hlave zrodil plán pridať ho do quinoi...no a v zelovocí s lokálnymi potravinami na mňa hupsli ešte aj obrie krémové šampiňóny... tak nekúpte ich...kým som dorazila na privát, tak už sa mi v makovici črtala celkom zaujímavá kombinácia :D

1
porcia
5-10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

60 g
2 - 3 hrste
1 ks
200 g
20 g
25 ml (Oatly)
4 g




Postup

  1. 1

    Časť cibuľky som pokrájala a do zlata opiekla na oleji. Kým sa restovala, prepláchla som quinou studenou vodou a nechala odkvapkať. Plus som si rovnako prepláchala medvedí cesnak vodou, odtrhla hrubšie stonky a väčšie lístky som roztrhla na polovičky.

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď bola cibuľka zlatavá, pridala som quinou a popražila cca 2 minútky - zvýrazní to jej chuť :)

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne som túto zmes zaliala dvoma dielmi vody (v pomere ku quinoi), počkala som kým sa to celé zavarí a hrniec som preložila na rozpálenú zliatinovú platničku. Toto som na miernom ohni a pod pokrievkou varila 12 min.

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa spravila quinoa nakrájala som si zbytok cibuľky, orestovala ju v druhom hrnci do sklovita a následne som na to pridala na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Mierne som to osolila a restovala som tak do polohotova :)

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tak, na sporáku sa týra quinoa, restujú huby, a čas sa dá využiť na prípravu základu pre omáčku... V 200 ml vody som si rozhabarkovala 4 g múky a 25 ml ovsenej smotany. Inak nabudúce zvolím len 100 max 150 ml vody, som to trošku neodhadla, asi to bolo zbytočne veľa...

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V momente, keď boli tie šampiňóny v polohotovom štádiu, tak som na ne šupla kopcovitú ČL mletej červenej papriky a tak 1/4 ČL pálivej. A keďže ja sa vždy desím, že mi paprika zhorkne, tak si to v tomto bode postavím mimo oheň, riadne premiešam a až potom na oheň vrátim. Potom som to ešte pár sekúnd spolu poprehadzovala na ohni a zaliala pripravenou "omáčkou" alebo ako to nazvať :D A nechala som to dusiť za občasného miešania až do zhustnutia.

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa dusili huby, tak som dohotovila prílohu. Listy cesnaku som vmiešala do quinoi a opäť prikryla pokrievkou. Už na vypnutej ale stále teplej platničke som to takto nechala dojsť asi 10 min. Táto doba úplne stačí, aby sa cesnak sparil a zároveň quinoa pekne napučí a natiahne každý zbytok vody...Po tomto postáti by tam nemala ostať žiadna voda. Následne som to osolila a okorenila ml.č.kom a prišupla som pár nakrájaných čierných olív na oživenie :) (som mierne švihnutá a olivy dávam okrem sladkých koláčov skoro všade, čiže aj tu museli proste byť :D )

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A zatiaľ sa mi dodusili aj šampiňónky, celé sa to krásne zahustilo a ja už sa som to dochutila len ml.č.kom, slané sa mi to zdalo dosť. Ale ako hovorí mama, solím ževraj minimalisticky, takže predpokladám že každý si osolí ako mu chutí :) (Asi by sa tu hodila majoránka ale došla beštia...tak skúsim nabudúce :D)

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A naservínované to bolo s rajčinkami a prvou kysuckou redkvičkou, čo mamina vylovila zo skleníka...maličká síce, ale tá chuť! Ľudkovia, to tá z obchodu sa ani len s troma zavretými očami nedá porovnať!

    Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danielas
No napínavé čítanie .-) Parádne si to vymyslela! Hneď by som degustovala. Si šikovná
ares
Veľmi pekný recept, veľmi pekná fotka a aj veľmi pekná @Stanci11 ;-)
marianne
Aj mne sa pac recepti,skusim aj so psenom noze prezrad @stanci kde chodite na Kysucky medvedi cesnak,lebo ja musim ist vzdy na Povazie za nim, ale dva trsy mam uz v zahradke a pekne sa rozrastli...tak mam radost z nich
stanci11
Ďakujem za komentáre a komplimenty :D poteší takto zrána!
@marianne - no rastie v lokalite Čadečka, hore v kopcoch v podstate popri toku lesných potôčikov - môžem poslať mapu ;) ale skúsili sme s otcom pár cibuliek odtiaľ posadiť aj na Čiernom, možnože sa mu zapáči :)
marianne
@stanci dajte ho do tienika stacia 2-3cibulky,neznasa slnko, pekne sa mi rozmnozil, lenze mi nan chodi cela rodina..:-)
katarina2411
vyzerá to dobre, ale podľa mňa by majoránka bola zbytočná, je tam aj tak dosť všeličoho a rôznych chutí (aj rajčiny a reďkovku by som dala preč - ale to si dovoľujem napísať len svoj názor - každý si spraví ako chce ) ☺ ☺ ☺
marsis
Veľmi dobrý recept, majoránka by ragú sprznila, takže fajn. Kto nemá quinou po ruke (ja som mala šampíky), odporúčam ako prílohu halušky s tvarohom a sekaným kôprom. Tiež úžasná lahôdka ako príloha k ragú, mám vyskúšané s rybím ragú zo sumca.
stanci11
Diky za komenty! Takže bez majoránky :D
@marianne : no na základe tvojícch skúseností ho nabudúce dovlečiem zas a zasadím rovno za chalupu...vlhko a tienisto, možno sa mu bude páčiť ;) a potom nech aj celá rodina chodí! :D
@katarina2411 : zeleninovú oblohu si dávam vždy a všade takže musela byť :)
@marsis : tie halušky znejú suprovo! len teda u mňa bez tvarohu kôli delenej strave, ale to je detail :)
mariamka
idem do kolien! ty si teda "bestia" _)),, varis s prstom v nose, a este aj stihas napinavu reportaz, nove vyrazy,, daj si patentovat, sikulka s velkym Š
stanci11
žienky ďakujem za komentáre
@mariamka : si mi vyčarovala riadny úsmev na tvári teraz...vieš ako, pre mňa je to varenie najlepší relax na svete...a ešte keď to iným zachutí, to až tak vylepší človeku deň :)

@kukulienka71 : tie 4 g múky sa na chuti nepodpísali myslím, ale máš pravdu, možno ju ani možno nebolo treba ;)
mijaita
Houby jen restuju a pouzivam smetanu hustou, temer se kraji, gran cucina (ve zdrave vyzive, Tesco nekdy, Makro urcite). Neni uz potreba zadna mouka! Hodi se mi tohle "nakopnuti" :-) Quinou vymenim za drobnozrnnou cocku, nybrz moje huba mlsna tyhle broky nerada.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia