Hubová polievka
Hubová polievka

Hubová polievka – Hurban a Komenský fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. októbra 2018
Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept)
Foto: sracz

… tiež Barčianska – Lesná, v politike snáď fúzia, v matematike, geometrii i deskriptíve prienik priamok, rovín atď. Tak by bolo možné kombinovať názov Zobraziť celý popis… tiež Barčianska – Lesná, v politike snáď fúzia, v matematike, geometrii i deskriptíve prienik priamok, rovín atď. Tak by bolo možné kombinovať názov tejto originálnej slovenskej hubovej polievky. Podobne ako s mnohými ďalšími jedlami, aj pre túto pochúťku s vôňou slovenských hôr, lesov a lúk, totiž platí východniarske: „Co chyžka to inakša variška”! My sme ju s „moju prišahanu”, tentoraz rukou spoločnou pripravili takto a Vy si ju, s úctivým dovolením, môžete pripraviť tiež podľa Vašich chutí!

4-6
porcie
15 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

750-900 ml (mix)
1 200-1 500 g
2 PL (olivový)
2 PL
2-3 PL
750-900 ml
1 500-2 000 ml
1-1,5 ks veľká
2-3 ks
750-800 g
250-333 ml pokrájaná
3-4 KL
1 KL
0,5 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Vlastnú prípravu som začal už večer pred dňom „D”, kedy som mixtúru sušených húb, vzácny to dar od super kamarátov z okolia mojich rodných Košíc, uložil do misy a zalial ich vlažnou vodou. Následne som dal na 96´ variť „utešené” bravčové údené kolienko, kedy sa z neho vykľuli kosti, ale ponechal som ho vo vývare.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Príprava už konkrétnej polievky pokračovala zostavením základu dvoj-PL zápražky z oleja, masla a hladkej múky, ktorý som po zohriatí a zafarbení sa do krásneho voňavého „béžova” zalieval, priebežne miešajúc, vodou z namočenej zmesi sušených húb a

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cez sitko prelial do hrnca s „dobrým” poldruha litrom vývaru z uvareného kolienka, veľkou žltou cibuľou aj so šupkou a s kúskami z dvoch zelerových stonkov.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po pár minútovom zahriatí na prevádzkovú teplotu, nasledovala 3 KL soli, ½ KL mletej rasce, KL čerstvo mletého čierneho korenia a PL sladkej mletej červenej papriky.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som pridal scedené huby a než sa táto voňavá zostava prehriala,

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájal som očistené a umyté zemiaky a čerstvú petržlenovú vňať.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájané zemiaky „putovali” do hrnca k svojim už netrpezlivo čakajúcim „súputníkom” a než sa uvarili (podľa nomenklatúry mojeho predobrého Otca, B. P., keď sa im varením zaoblili hrany),

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zbavil som kolienko kostí (kožu aj so „žviakancami” zjedol s kromkou chleba, Liptov horčicou a strúhaným chrenom), narezal na väčšie „akože” kocky a

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    korunoval nimi a pokrájanou petržlenovou vňaťou uvarenú polievku.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na porcii v tanieri je vidno, že huby som nechal nepokrájané, lebo ich veľkosť „plachiet” máme všetci vo veľkej obľube.

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polievku s chuťou jedla aj moja švagriná Chi Yen, ktorá mi čínsky znak na priloženom obr. preložila ako „Qway L = šťastie”!

    Hubová polievka – Hurban a Komenský (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

45678
Jooj! Feri dnes sa aj u nás začala varit táto chutná polievočka, lenže my sme už kolienko s chrenom spapali:-)) tak zajtra s hribami a zemiakmi bude,v každom prípade Tvoja vyzerá veľmi dobre:-)
1x sracz
garanco
Práve včera sa mi podarilo kúpiť "pekné" ( v úvodzovkách preto, lebo náš mäsiar mi povedal, že pekné sú len dievčatá, ale mäso môže byť len dobré :-)) ) údené kolienko a to už netrpezlivo čaká v chladničke na spracovanie. Tak si ma inšpiroval na zmenu v surovinách, obyčajne robím polievku z vývaru so strakatou fazuľou...
1x sracz
sracz
@zahra (1.11.2018 05:56)

... lebo v časoch našej dávnej mladosti a veľkých nesmrteľných lások, naša rodina bývala na Komenského ulici a rodina mojej frajerky, dnes "Prišahanej pani", zas na Hurbanovej pod Bankovom v Košiciach. Tak aj to pomenovanie vyplýva z úcty na krásne spomienky, ...!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia