Hubník fotorecept

evusik - fotkaevusik, 11. augusta 2010
Hubník (fotorecept)
Foto: evusik

Huby v našej rodine boli vždy vítaným spestrením jedálnička. Chodili sme do hory celá rodina a to nás bolo päť detí. Keď sme prišli Zobraziť celý popisHuby v našej rodine boli vždy vítaným spestrením jedálnička. Chodili sme do hory celá rodina a to nás bolo päť detí. Keď sme prišli domov mama huby rozdelila na sušenie a na varenie. Z tých druhých robievala praženicu (aj všeličo iné) a na veľký plech hubník - taký hubový koláč.

5
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

7 ks
7 ks
3-4 dl
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    rožky nakrájame...

    Hubník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vajcia rozhabarkujeme s mliekom a asi 2/3 vylejeme na rožky, premiešame.

    Hubník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kocky pokrájanú slaninku opražíme, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku a očistené, nakrájané a horúcou vodou sparené hríby. Okoreníme, osolíme a podusíme. Stačí 5-10 minút, budeme zapekať. Hubník je výborný aj zo sušených húb - huby zalejeme vriacou vodou, necháme napučať, scedíme a dusíme, dlhšie ako čerstvé.

    Hubník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podusenú zmes pridáme k rožkom....

    Hubník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme zvyšok vajec a nasekanú petrželku...

    Hubník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zamiešame, ak je zmes príliš riedka pridáme rožok, ak hustá pridáme vajíčko s mliekom. Dobre je nechať aspoň pol hodinu postáť, aby nažila.

    Hubník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes preložíme do zapekacej misy, alebo pekáčika a dáme piecť na 180°C asi 45-50 minút.

    Hubník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený hubník je vo vnútri šťavnatý a na povrchu má peknú tmavú kôrku.

    Hubník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame v zime s čalamádou, alebo kyslou uhorkou a v lete so zeleninovým šalátom. Môžeme ho podávať ako hlavné jedlo aj ako prílohu. Ja som k nemu robila Pekingské placky od Sovky a všetkým moc chutilo :-)

    Hubník (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

moli
Júúúúúúúúj, ale by som si teraz zahryzla!!!Musí byť skvelý, určite vyskúšam!
babav
@evusik , nepoznam tento vyborny recept,ale pripomina mi to troska "velkonocnu babu",ktoru robievala moja mama.
satin2
Výborný hubník(hubový trhanec),ja tam pridávam 2-3 strúčiky cesnaku.....Ináč super pochúťka či už z čerstvých, alebo sušených.....
Vynikajúci recept..........
elisticka
@evusik možem vyskúšať tvoj hubník už mám huby zrovna dnes mi poslala priateľka balík so sušenymi dubáčikmi:-))vyzera to vyborne!
bedrunka
My ho voláme hubová žemľovka a robím ho z 10 rožkov, 1 l mlieka a len 2-3 vajíčka ...
jerica
@evusik zbožné jedlo , mala som takto spracovanú plnku do kuraťa túto nedeľu, z piatich rohlíkov , dubáčikmi , veľmi,veľmi máme radi plnky .
2010
No my tu tak daleko mozeme o hubniku len snivat...
evusik
@satin s tým cesnakom máš samozrejme pravdu, ten môže ísť všade.... @jerica aj u nás sa robí hríbová plnka do kuraťa a je výborná .... @babav máš pravdu, že to pripomína veľkonočnú babu, sú to všetko staré ľudové jedlá, s toho vidieť, že majú jeden základ ...
hanina
U nás sa to volá hubová šiška a robíme také valčeky. Je výborná aj z mrazničky pre nečakanú návštevu na šalátovom liste a s paradajkami.
celka
Hubník je určitě vynikající . Myslím, že z této směsi by šlo kromě náplně
do kuřete uvařit také knedlík. Rohlíkové knedlíky jsem kdysi vařila
v tlačenkovém sáčku. Od té doby, co mám bezlepkovou dietu je už
nedělám.
bozulka
@evu šík, takto to robievam aj ja,ale hríby nikdy nesparujem jedine keď dávam do mrazničky aj to nie vždy,len ich orestujem na tej slaninke alebo na oleji keď náhodou nieje doma slaninka a dávam na pekáč.Je to výborná a dobrá večera,aspoň u nás.
satin2
@evusik v čechach je hubník-podkrkonošská špecialita a pridáva sa tam
krupica,cesnak,kari korenie.....ale aj takýto hubník je super.....................
klaura
výborný ... dnes som robila a chutííííl :)
mamatata2
Práve ho mám v rúre, len mi chýba petržlenová vňať, dala som pažítku, ale ten petržlen tam iste bude chýbať. Do rožkov som dala žĺtky a z bielkov som urobila sneh a dala nakoniec. Uvidím, chodím ho špehovať cez okienko rúry , už sa začína červenať. Ďakujem za recept.
evusik
@mamatata2 dúfam, že si pochutíte :-) ja sa tiež naň chystám pretože ten môj bol konečne na hríby a priniesol plný kôš dubákov, už sme mali praženicu, hríbovú polievku s meleničkou, aj som nasušila, aj do mrazáku dala a len dúfam, že to nie sú prvé a posledné hríby tohto roku :-) prajem dobrú chuť...
mijaita
@evusik uz dlouho jsem hubnik nepekla a tak jsem tu lovila abych si osvezila pamet. Tvuj tu je ze vsech nej a tak jsem ho pak udelala podle sebe, odokacek :-) Vic rohliku i vajec. Z bílků sníh a tu slaninu jsem uskvarila na masle. Houby mam prubezne spařené na mrazáku. Díky za osvezeni pameti !
imgur.com/QUZmC4R.jpg
evusik
@mijaita krásne sa ti podaril... ja asi tak skoro piecť hubník nebudem pretože hríby nerastú, ešte mám nejaké zamrazené aj nasušené, ale to musím odložiť veď čo keď nebudú rásť ani na jeseň?
mijaita
Houby rostou vzdycky, zalezi na tom, jake sbiras :-) Ja nejradsi ty podzimni, ruzne. Jsou aromatické a velice chutné.
mijaita
@Evusik vcera jsem opet pekla. Mam kamarady, miluji jidla z hub. Jen ti pisu, ze jsem ho zase delala podle tebe (ale i sebe). Ja bez cibule. A hlavne, mela jsem zamarazene, orestovane masaky, to byla jizda! :-) A jednou jsem delala i z restovanych vaclavek. Jo, je treba myslet na sezony, kdy houby nerostou :-)


evusik
@Mijaita (26.11.2018 12:51)

teším sa, že si sa inšpirovala, lebo veď o tom recepty sú aby sme sa inšpirovali ale hlavne navarili tak, aby to chutilo našim stravníkom :) ty si parádne napiekla, verím, že všetkým chutilo...
môj muž je vášnivý hubár tak zásobuje celú rodinu aby bolo aj v mrazáku aj nasušené a hlavne aby bolo do vianočnej kapustnice :-)
ďakujem za krásne foto :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia