Hruškový zákusok so zapečenou plnkou (vianočný recept)

Autor receptu: julica

Čo s podarovanými sladkými hruškami? Šup ho položiť ich do postele z maslového cesta a prikryť vanilkovo-smotanovou mandľovou perinou. Tento koláč si vás zaručene podmaní.

30
porcií
40 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si hrušky, ktoré zbavíme jadrovníkov a očistíme od šupiek. Tie moje sú stopercentné bio hrušky (díky, krstný), čo ostali na strome až do prvých mrazov.
  2. Do misy dáme žĺtky, cukor a smotanu, ktoré vidličkou rozšľaháme. Prisypeme múku, pridáme maslo a uhnetieme cesto. Pracuje sa s ním veľmi dobre, smotanu som zvolila preto, aby som nemusela dávať priveľa tuku.
  3. Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť plechu (neviem presné rozmery, ale použila som ten úplne najväčší plech, čo doma máme).
  4. Prenesieme ho na plech. Ide to ľahko, cesto sa vôbec netrhá, a to ani mne. (linecké cestá väčšiou skladám na plechu ako puzzle:)
  5. Na cesto poukladáme hrušky nakrájané na štvrtky.
  6. Z bielkov vyšľaháme sneh. V druhej miske vymiešame jogurt či kyslú smotanu s hnedým cukrom, hladkou múkou, vyškrabeme vanilkový struk.
  7. Do zmesi zľahka vmiešame sneh a nakoniec mandľové lupienky.
  8. Zmes rozotrieme na hrušky a dáme upiecť do trúby vyhriatej asi na 180 stupňov na 50 minút (každý si najlepšie poznáte svoju trúbu). Upečený koláč sa sám bude hlásiť podmanivou vôňou a zlatým nádychom.
  9. Po vychladnutí pokrájame. Kombinácia mandlí, hrušiek, vanilky a masla vám určite spríjemní zimné dni. (Aj napriek svojej veľkosti nám zásoba koláčia vydržala presne 15 hodín, z toho 8 sme spali. :)