Hruškový koláč

cokomilka - fotkacokomilka, 9. novembra 2009
Hruškový koláč
Foto: cokomilka

Je to francúzska receptúra. Charakteristickú chuť a arómu dodáva calvados, ktorý najčastejšie nie je v slovenskej domácnosti...

8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

200 g
100 g
3 lyžice pol.
1 ľtipka
4 ks
250 ml
2 ks
3 lyžičky čajové
3 lyžice pol.
4 cl
100 g




Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto-paté brisé- z múky, masla,mlieka a soli, a štipky cukru. Vypracujeme maslové cesto do gule, zabalíme do fólie a dáme do chladu na 30 min.uležať.

  2. 2

    Očistíme a nakrájame hrušky na rovnaké dieliky. Pokvapkáme citrónom. Zašľaháme do hustej sladkej smotany žĺtky, maizenu-škrobovú múčku-cukor a alkohol.

  3. 3

    Vyberieme cesto, rozvaľkáme do silikónovej okrúhlej formy. Nalámeme čokoládu na spodok cesta. Naň uložíme do kruhu plátky hrušiek užším koncom do stredu. Zalejeme smotanou. Pečieme asi 30 min. v rúre .Dáme vychladnúť. Krájame na osminky kruhu.

Diskusia k receptu

cokomilka
Pozn.: namiesto calvadosu dáme brandy alebo hruškovicu.brandy vonia lepšie v smotane....
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.
kastelo
včera som ho napiekla. dala som orechovicu-takú domácu. bol fantastický. o posledné kúsky bola bitka :). to cesto-paté brisé sa mi tiež podarilo a na rozdiel od ostatných receptov na maslové cesto toto bolo aj chutné, nie tvrdé a výborne sa s ním pracovalo. kombinácia hrušky, škorica, smotana a čokoláda je naozaj neodolateľná. čokomilka, tak ďakujem a ukladám do mojich receptov.