Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. augusta 2015
Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept)
Foto: babkamt

Tentokrát som zarobila kysnuté cesto podľa @enrrgizer.Pridávam link:http://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecept/7657-recept.html

25 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
0,5 čl
4 PL
200 ml
375 ml (vlažné)
30 g
1 PL
4 - 5 ks (zrelé)
hrsť
1 PL
50 g
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Dnes nebudem popisovať prípravu kysnutého cesta. Potrebovala som väčšie množstvo koláčov, preto som robila cesto podľa @enerrgizer. S cestom sa dobre pracuje. Spravila som na môj najväčší plech 34 x 44 cm slivkový osúch s makom. Zo zvyšku cesta som spravila tento hruškovo - makový koláč s hrozienkami. Sklenenú misku som vymastila. Rukami som rozprestrela cesto. Kraje som natrela olejom. Poukladala som na cesto polovičky hrušiek. Posypala som ich hrozienkami namočenými v ume.

    Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakoniec som na hrušky dala zvyšný mak, ktorý mi zostal zo slivkového osúchu. Koláč som ešte posypala cukrom, 1 čl vanilky a škoricou.

    Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som ho na 180°C cca 25 min.

    Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prvý som upiekla slivkový osúch. Po ňom nasledoval hruškový.

    Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je hruškový koláč v reze. Na ozdobu taniera som dala kúsok letného orgovánu.

    Hruškovo-makový kysnutý koláč s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Je toto možne na noc takéto dobroty. Jedna ma hruškový rezeň a druha hruškový koláč. Ako mám potom spať? Už to vidím celú noc sa mi bude snívať o takomto 5***** koláči.
terinka55
Obidva vyzerajú ukážkovo. Určite aj skvelo chutia. Pekná dekorácia. Chválim a 5*.
zuzanka1367
Môj obdiv v tomto počasí piecť! To čo je na obrázku č.5 by mohlo byť na mojom stole takto na večer :)
radost
..a ktorý ti chutil viac..??
budleja-letný orgován-motýlí ker..aj nám kvitne a krásne vonia..
mracik9
aj u nás bol slivkový,síce trochu iný,ale určite nám chutili rovnako :))
izabella929
@babkamt , chutne si napiekla.-)letný orgován som pestovala doma, ale už ho mám aj tu, kde žijem..krásne vonia a kvitne po celé leto...
frezia68
Zišiel by sa na raňajky kúsok z toho chutného koláča:-),už som ohviezdičkovala.
babkamt
@jozka2 :-), @patroveckypitrs to sa stáva aj mne, že sa mi žiada ochutnať niečo z pridaných receptov:-) @terinka55 ďakujem za pochvalu. @zuzanka1357 to býva aj moje prianie po vzhliadnutí niektorých receptov:-) @radost obidve varianty boli dobré. V týždni som prišla o moje ruže, ktoré som pestovala vyše 30 rokov. Na frak dostal aj tento letný orgován. Prišiel šofér na obrovskom nákladiaku, ktorý sa nezmestil do dvora. Ruže mi zrovnal so zemou, po jeho prechode zostala z orgovánu len polovica. @mracik toto boli posledné tohoročné čerstvé slivky. Už môžem robiť len zo zaváraných. @izabella929 tiež máš rada kvietky, tak si ich pestuješ aj v novom domove. @frezia68 teší ma, že by si z neho kúsok ochutnala. Ďakujem za hodnotenie.
jerica
suoper prudko jedléééééé :-) ver , že si ma inšpirovala, skombinujem so slivkami, hrušky predtým ako poukladám prelejem citrónovou šťavou. @babkamt , do cesta je treba toľko oleja ? KK :-)
babkamt
@jerica áno, do tohoto cesta ide 200 ml oleja. Cesto sa zarába bez vajíčka. Už som zopár krát robila toto cesto. Doporučujem ti ho vyskúšať. Mne zostalo trochu cesta zo slivkového osúcha. Zvyšok som najprv chcela použiť na buchty, no napokon som sa rozhodla pre hrušky. S tým citrónom je dobrý nápad.
karolka
Krásne, narobila si mi chute, aj hrušky, aj mak sú moje obľúbené
jerica
dík za odpoveď, ja tiež som začala robiť kysnuté cestá bez vajíčka, a dokonca som cc. pred pol rokom začala používať kukuričnú múku, veľmi sa mi páči, samozrejme napr: 250g hladká a 50g kukuričná.
Ja si dám masť, mám kačaciu a tú spotrebúvam. Ešte máme slivky tak si spravím s tvojou hruškovou kombináciou, hrozienka u nás nemajú radi stravníci. Momentálne som v kolotoči pečenia sliviek, nemá to chybu :-)
babkamt
@karolka :-) @jerica niekto nedá vajíčko do cesta. Všimla som si tu na Vareche, že do cesta dajú len bielko - to som ešte neskúšala. Nemám skúsenosť s kukuričnou múkou. Masť schvaľujem do cesta, tiež dávam. Ja som z posledných sliviek robila tento koláč. Hrozienka môžem dať len vtedy, keď u nás nie je Terezka. Tiež ich nemusí. Pečieš slivkový lekvár? Alebo robíš z pečených sliviek niečo iné?
havino
slivkový s makom sme mali už tri krát toto obdobie, ale hruškový, to určite vyskúšam, pekne si napiekla a chutne. Ja už tiež do cesta nedávam vajce a s bielkom mám v pláne skúsiť podla @cezsmina. Toto cesto ked som urobila buchty, boli asi tie naj.
babkamt
@havino tak ako ty, tiež sme mali slivkové obdobie:-) Toto cesto som už robila aj na slano. Je výborné. Tiež sa chystám vyskúšať cesto s pridaním bielka.