Hrudka z vajec

Róbert Baďo
šéfkuchár hotela Boboty vo Vrátnej doline , 25. februára 2010
Hrudka z vajec
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

Hrudka:
1 l
10 ks
1 PL
Vhodná cviklová príloha k hrudke:
Na ozdobu hrudky:
Príloha na tanieri:
 kúsok
 kúsok




Postup

  1. 1

    Do studeného mlieka rozšľaháme vajcia, pridáme vegetu. Na miernom ohni za stáleho miešania varíme, pokiaľ sa vajcia nezrazia.

  2. 2

    Hmotu necháme odcediť na site, primiešame sterilizovanú kukuricu a hrášok a potom ju vložíme do vhodnej nádoby, aby sa vytvarovala do tvaru hrudky.

  3. 3

    Uvarenú cviklu nastrúhame na strúhadle a zmiešame s chrenom a zalejeme nálevom z vody, soli, korenia, octu a rasce. Podávame ako prílohu k hrudke.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Hrudka je tradičná súčasť veľkonočných stolov v mnohých regiónoch Slovenska, najmä východného. Pripravuje sa aj na sladko s vanilkovým cukrom a cukrom.

Diskusia k receptu

altyn
Hrudku z vajec, ako recept poznám a jedol som ho viac krát pri rôznych kultúrno-spoločensko-politických podujatiach (Veľká noc ...) Lenže tento je nejaký divný. Do surovín na jeho prípravu nepatrí cvikla, chren, ocot. Toto sú len prílohy. Veď to by sa mohol do surovín dať aj chlieb, ktorým hrudku zajedáme! Prosím Vás a tá fotografia je odkiaľ? Veď je na nej vidno hrášok, kukuricu, kápiu, teda to čo nie je v surovinách uvedené. Tá fotografia vypadá ako keby bola šlohnutá niekomu inému a či...
redakcia
V bode 3: "Podávame ako prílohu k hrudke".
Fotku robil náš zamestnanec, je to napísané pod fotkou, treba len čítať. Aj autor receptu je uvedený, stačí pozrieť do pravého stĺpca. Hrášok a kukurica bola pridaná asi pre spestrenie receptu, keďže sa bežne do hrudky nedáva, nie je to uvedené ani v surovinách.
altyn
Domnievam sa, že fotografia má presne vystihovať realitu, inak tam môže dať redakcia fotografiu hoc aj krokodíla. Nemožno používať v receptoch slovíčko "asi", recept musí byť presný, pri používaní asi miesto hrudky môžme navariť asfalt. V tomto prípade zrejme chýba sebakritika redakcie. Pri receptoch málokto číta, kto je autorom fotografií, receptu, prípadne knihy. Nie je to dôležité. Teda "admina" kontrolujte seba a j iných
redakcia
Slovíčko "asi" v recepte použité nie je. Je použité v komentári redakcie.

Čo sa týka autora fotografií, zrejme to je dôležité keď niekoho obviňujete, že je fotka "šlohnutá".
altyn
Tak ešte raz, aby sme si rozumeli. Citujem:"Hrášok a kukurica bola pridaná asi pre spestrenie receptu, keďže sa bežne do hrudky nedáva, nie je to uvedené ani v surovinách".-koniec citátu. Ale na fotke je zrejmé, že mrkva a kukurica bola vo vnútri hrudky keď sa varila, ako inak by ju tam kuchár dal? Pre spestrenie je tam mrkva, brokolica, kúsok rajčiny a vajíčka. Keď už k nejakému receptu pridáte sami fotografiu, tak dajte takú, ktorá je reálna. Keby som podľa tejto fotografie išiel variť, tak by som bol v dileme, mám variť podľa receptu alebo podľa fotografie. A ešte ku kvalite fotografie, zrejme sa jedná o vášho firemného fotografa, ktorý má zrejme dostatočné technické vybavenie a možno ho aj vie používať, ale konkrétna fotografia, no hrôza, ono to vypadá, ako rizoto!
jarco
@altyn - v profile píšeš, že sa chceš naučiť variť. Pri varení treba používať fantáziu a vlastný rozum/skúsenosti. Ak budeš vždy chcieť ísť presne podľa receptu, nikdy sa poriadne variť nenaučíš. Jasné, tento recept má svoje chyby, ale myslím si, že tu nie sme kvôli tomu, aby sme si počítali chyby. Mne osobne by z fotky vyplynulo, že do hrudky sa môže pridať aj zelenina, a bude to tak vyzerať atraktívnejšie. Mohlo to byť napísané aj v recepte, ale svet sa kvôli tomu nezrúti.
altyn
Keď chybu spraví laik, je to v pohode. Ten si ju väčšinou aj prizná. Ale redakcia nemá právo na chyby, to sú pracovníci za niečo platení a teda majú kontrolovať nielen prispievateľov ale najmä seba. A keď nejaký recept doplnia a upravia tak nech to láskavo uvedú a nech z prispievateľov nerobia negramotných a nemysliacich tvorov.
porotca
pocuj altyn, ty si sa zle vyspal, alebo co? keby si bol moj bracho, tak ti poviem, co furt vyrypujes? kazdy ma pravo na chyby, ak si bezchybny, hod kamenou... auuuu... kua, asi budes
huck
altyn, neviem prečo si sa rozhodol trenovat prisnost prave v tomto kutiku dobrej pohody! Ok, beriem , že ti určite veci neboli jasne. No, bolo ti predsa vysvetlene... Pre mudreho stačilo!
jarmilaj
ja teda súhlasím s altynom. podľa fotky to vyzerá , akoby to bolo niečo úplne iné.
airamka1
Aj ja plne súhlasím s altynom. Prvé čo ma napadlo pri vzhliadnutí fotografie bolo, že v redakcií zamenili obrázok s receptom. Vôbec sa to nepodobá na veľkonočnú hrudku.
hortenzia51
...súhlasím s vámi toto nieje prava hrudka iba nejká napodobenina odpravej hruhky má celkom ďaleko,, práva hrudka je iba z vajec mlieka,štipku soli a cukru nič viacej..tento recept sa u nás dedi z generácie na generáciu.. iba teraz si to vynovuju dávaju do nej pažitku alebo vegetu ako vidim aj mrazenu zeleninu -hrašok, kukuricu-- ale potom to už nieje --- velkonočná hrudka---
isabel1
hortenzia51-máš pravdu,hrudka u nás sa stále varila ako uvádzaš-mlieko vajička ,trošku soli a cukru.Už sa na ňu teším.Som z Michaloviec a tu na Východnom Slovensku sa to robí takto.Je možne ,že inde majú inakšie recepty.Peknú predveľkonočnú pohodu všetkým Varechačom želám.
beba999beba
Kazdy tu vklada recept aky robieva doma,nemusi byt klasicky..tato stranka sluzi nanspestrenie vasho jedalnicka..naco tolko negativnych komentov? obcas mam pocit ze som na facebooku medzi pubertakmi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia