Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK

pacun110 - fotkapacun110, 12. marca 2011
Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK
Foto: pacun110

Fazuľkový prívarok je,podľa mňa,typické rannoletné jedlo,keď fazuľka priebežne dozrieva na záhradke a doma sa trochu hromadí – už je jej dosť pozaváranej a v Zobraziť celý popisFazuľkový prívarok je,podľa mňa,typické rannoletné jedlo,keď fazuľka priebežne dozrieva na záhradke a doma sa trochu hromadí – už je jej dosť pozaváranej a v mrazničke zamrznutej a nik nevie čo s ňou.Polievky sme sa už prejedli,tak si,pre zmenu dáme prívarok a aby sa nepovedalo tak s bravčovým perkeltíkom... A hŕstková polievka je vždy vďačná téma,tá sa hodí k hocičomu...Pečené zemiaky sa u nás robia len tak,aby sa nepovedalo...

Suroviny

750 gr
250 gr, mrazená
2ks
2 PL
220 ml
1 tégel
2 pl
300 gr
1 ks
 základné
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    ...tú hŕstkovú zmes si na zopár hodín namočím do studenej vody...

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 1
  2. 2

    ...a asi po troch hodinách ju dám,v tej vode a aj s kožkami so slaniny,ktoré mám vždy poruke v mrazničke a dajakými kúskami kostí,ktoré,keď majú,tak si kúpim,variť. Pre penu vôbec nevidno,že som toto všetko tam dal,ale ona sa vypení a potom to uvidíme!V druhom,tom menšom hrnci pražím,na perkelt,cibuľu a mám už nachystané,pekne poobrezávané – žiadne glingy či šlichty a na kocky pokrájané bravčové pliecko aj s kermenádlovou kosťou a už mám prichystanú aj mrkvu do polievky,zemiaky a cesnak do pekreltu...

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 2
  3. 3

    ...polievka je,ako som bol napísal,vypenená,všetko v nej napoly uvarené a tak som tam pridal na kocky nakrájanú mrkvu,malé zemiaky som si nakrájal na malé kúsky,do cibuľového opaprikovaného,okoreneného a osoleného základu som dal to mäso a kosti a v slanej vode varím zamrznutú fazuľku.Mám už aj očistené zemiaky na pečenie v rúre!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 3
  4. 4

    ...z polievky som vybral kože,mäso a kosti sa mi pomaly stále dusia – zatiaľ nepodlievam vodou,len kontrolujem množstvo,fazuľka už skoro je a tak som si urobil z hladkej múky a oleja zápražku,zalial som ju mliekom a pomaličky varím,aby neprihorela,prípadne nevykypela!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 4
  5. 5

    ...mám rád,keď mi to,na linke všetko vrie,bubloce,dusí sa,nabíja sa...

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 5
  6. 6

    ...v polievke sú už aj malé zemiaky,perkeltík sa dusí, mlieková zápražka je už vyliata vo fazuľke a ja si ešte chystám ďalšiu,tentokrát cibuľovú zápražku,ktorou zahustím polievku hŕstkovú!Keďže mám málo horákov,tak obielené zemiaky ešte čakajú,kedy sa dajaký uvoľní,aby som ich mohol predvariť.

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 6
  7. 7

    ...do fazuľky,keďže je riedka,som pridal jednu kyslú smotanu v ktorej som rozmiešal polohrubú múku,aby mi zhustla!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 7
  8. 8

    ...polievka je už,po pridaní cibuľovej zápražky a vybratí uvarených kostí,uvarená,perkeltík taktiež – veľa vody som do neho nedával,len tak po troške,prívarok je tiež skoro hotový a konečne prišli na rad aj veľké zemiaky.

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 8
  9. 9

    ...detail fazuľkového prívarku!Trošku ma mrzí,že som nemal v mrazničke kôpor – ten sa tam véééľmi hodí,ale pri poslednom upratovaní mrazničky mi načisto sa rozmrzol,tak som ho zlikvidoval,takže som tam dal,len pažítku...a ešte som ho,samozrejme,dochutil cukrom a octom!!!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 9
  10. 10

    ...perkeltík! Šťavy len trošku,tak je to do fazule akurátne!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 10
  11. 11

    ...uvarené zemiaky sú už v rúre,tam sa na 20 minút len zapečú a sú!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 11
  12. 12

    ...všetko je už uvarené,už to len pod pokrievkami dochádza,ako sa vraví!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 12
  13. 13

    ...a toto je ono - Hŕstková,na podnet Tinky,polievka,Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK !!!

    Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK - obrázok 13

Diskusia k receptu

hubata
Pssst .....počuj Pacun, si ty ženatý ???? Ak nie, tak vieš kde bývam....... takéto dobroty predsa nemôžeš jesť sám, opustený, bez dozoru. No paráda mať takéhoto chlapa doma čo vie obyčajné jedlo uvariť !!!!
frezia68
Veľmi pekný recept,z obyčajného jedla urobíš zábavné čítanie a výsledok chutný-určite,šťastná to manželka :-)))
sherin
pripajam k dievcatam :) , vidno, ze si varil s laskou a gratulujem :)
sovka62
Teda Pacun, ty si naozaj veľmi šikovný. Parádne si navaril, všetko máš dokonale zorganizované, aby obed prišiel na stôl v pravý čas a aby jedlo bolo hotové práve vtedy, keď ho treba položiť na ten stôl. A tie zemiaky pre mňa nie sú len tak, ja mám k prívarkom zemiaky rada, radšej ako chlieb alebo pečivo, aj keď bývajú varené. Ale pečené musia byť ešte lepšie. Na takýto obed by som sa teda dala pozvať (a to pozvania na obed do reštaurácie odmietam).
duschko
Darmo, kto vie, ten vie. Najviac z tohto receptu sa mi pacila ta organizacia prac. Tak ako pisala aj sovka, vsetko bolo tak ako malo byt. A este to bolo podane zabavnou formou. Tak to je ono. Ukladam do MKK.
evusik
dostal si ma vetou: Pečené zemiaky sa u nás robia len tak,aby sa nepovedalo... u nás presne tak :-))) si šikovník, dobrý organizátor a určite dobrý kuchár :-) ja som momentálne sama, manžela mám v Prahe u dcéry, takže nevarím, ale o to viac pracujem a teraz tíško závidím tvoj obedík - pošmákla by som si :-))
jazzfunk
Krásne urobené, výbornou formou napísané a chutné :o))) Nepochybne!!! Žijem v Rakúsku, môj muž je Belgičan a vždy, keď niečo podobné navarím a prípadne pozveme pár priateľov na ochutnávku starej, dobrej, tradičnej slovenskej kuchyne, oblizujú sa až za ušami :o)))) Hŕstková polievka takmer identická s tou Tvojou je absolútny trhák...a minule som ponúkla obyčajné Kyslé krumple s fašírkou a sama som bola prekvapená nadšenou odozvou :o))) Len tak ďalej a teším sa na ďalšie recepty od Teba :o)))
ketty3811
ja iba môžem súhlasiť s ostatnými.Je to perfekné,že si to vieš tak všetko zorganizovať a pripraviť.Ja mám hŕstkovu polievku rada,ale fazuľky nemusím.:-(.Ale rada som si to prečitala.Si šikovný.:-)Aby som nezabudla,tie krumple sú mňam,mňam.
evanaaa
Pacun, ty by si sa pri prípeave jedného chodu asi unudil. Ja keď varím, tak zväčša len jeden chod, lebo môjmu mužovi to stačí, ak by som chcela len polievku, tak povie, že - druhé už nevar, načo. Ale za to ťa obdivujem, nič ti asi nevykypí, na nič nezabudneš, si v tom perfektný. Tvoja žena má v tebe poklad - ozaj, aj ona ti tak navarí? Ale v mladosti si musel byť veľký šibal, že?, Tvoj profil som čítala niekoľko krát, máš nadanie aj na písanie tak, aby to pobavilo.
marienka44
@Pacun110 ,tie predvarene zemiaky sa piekli na pekaci len tak, bez omasty? Celu storry som si podrobne precitala, je to ako román. :-) A tie bystricke vyrazy v texte sa mi pacili.
bejaja
je to supééééér,si šikovný, výborný receptík a k tomu ešte aj pekný fotopostup,....ja kyslú fazuľku milujem..:)
enerrgizer
dobre sa to číta a celé to pripomína dobre organizovaný chaos :-)...ale máš v tom prehľad...teším sa na ďalší recept
pacun110
ďakujem všetkým dámam za ohlasy!Potešili ste ma,dievčence!!! <3
jody
Pacun, nedavas nejake kurzy varenia pre tie nase polovicky? Jy by som ti toho mojho tak na mesiac poslala. :-)
pacun110
som samouk amatér na poloprofesionálnej úrovni!Variť viem ,ale učiť to...neviem,neviem,ako by to dopadlo !