Hroznový džem

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 3. septembra 2014
Hroznový džem
Foto: Ľuboš Pilc
30 minút
príprava
10 minút
na 85-90 °C

Suroviny

1,5 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Hrozno zbavíme nečistôt a opláchneme pod tečúcou vodou, bobule oddelíme od strapcov. Potom ich vložíme do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu. Hrozno musí prejsť varom, aby malo čo najviac chuti a peknú farbu zo šupky.

  2. 2

    Uvarené hrozno odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Takto pripravenú zmes prepasírujeme cez jemné sitko a zasypeme cukrom. Necháme odstáť aspoň 20 minút, kým sa cukor roztopí. Po 20 minútach začneme zmes znovu zohrievať na miernom ohni a za stáleho miešania ju redukujeme na požadovanú hustotu.

  3. 3

    Hustotu vyskúšame tak, že na tanier počas varenia kvapneme lyžicou trochu zmesi a zistíme, aká bude po vychladnutí hustá. Hotový džem nalievame do pohárov, očistíme ich okraje, pouzatvárame viečkami a sterilizujeme 10 minút pri teplote 85–90 °C.

Diskusia k receptu

daguska
Zaujímavý dzem.Nikdy som z hrozna nerobila,ale jnpirolala som sa,vyskúsam.
1x vini55
jeka
Nebude ten džem strášne sladky?Ja som robila z čierného z hrozna a 1 kg cukru a je veľmi sladký(až zuby láme),podľa mňa stačí 500-700 g cukru.
tati2008
hroznový džem musí byť fajn,ja som robila niekedy jablko - hrozno a bol výborný
cervenka
dobrý nápad, ale neviem či tie bobule rozmixuješ aj s jadierkami, lebo tie by sa mi vyberať nechcelo.
jeka
Lenže tým mixérom sa jadierka tiež posekajú,a potom ostoávajú v džeme.Najlepšie je ich hned prepasírovať po uvarení.
marta5
@jeka-robila som tak ako TY- mám vyskúšané - po uvareni prepasirovať a davala som gelfix,podľa návodu.Je to skvelý džem. Suseda robila bez gellfxu, no pridala tam dule/bižalmy pomer 1 kg hrazna - 1 kg dule /cukor podľa chuti.Toho roku to vyslúšam podľa nej-chutnala som - je skvelý.
megdesign1
Co ja viem... Ja ked pasirujem ovocie /a to rybezle maju mensie kostky ako hrozno/ tak v "jame" nieje ani jednej... Treba hustejsie sitko ;)
kukulienka71
Inak v hroznových jadierkach je strašne veľa antioxidantov, hlavne vit. E., mne by nevadili ani v tom džeme pomixované, aby som ich moc necítila, inak v pohode, ani z hrozna ich nevypľúvam pri jedení:-)
marta318
zajtra ho budem robiť tretíkrát, pretože je vynikajúci, robím ho podobne ale na kilo hrozna dávam iba pol kila cukru, pretože nám chutí taký kyslastejší ... Keď rozváram bobule pridám k nim dve deci červeného vína, potom pasírujem, nemixujem
Používam aj iný druh hrozna ako je na obrázku, také drobné bobule kyslastejšie :)
katarina265
ja som robila vcera,dala som biele a modre .rozvarila prepasirovala a do 13l stavy som dala 3kg cukru a zelirfix podla hustoty aky chcete a je vyborny sladky.len som pri slabom vare davala do flias a tie do deky a prikrila vankusom ta necham tak dva dni nech vychladnu,nikdy sa mi dzem nepokazil a aj leco tak davam
evazitna
Tento rok som prvý raz varila hroznový džem z modrého hrozna Moldava - je výborný. zaradila som ho do skupiny ŠPECIALITY




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia