Hroznový chlebokoláč z Toskánska
Autor receptu: 2010
Je to vrstvena sladka focaccia tradicne robena pre zberacov hrozna -Schiacciata alluva.
130 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka dame do poharu so sladkym vinom " napucat"my sme pouzili Sicilsku Marsalu.
Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru "aktivovat", ked sa nic nedeje po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine.
- Do misky dame preosiatu muku ( u nas sa tazko zhana polohruba ), aktivovane kvasnice , mlieko , spetku soli a 2/3 cukru.
Vymiesame cesto ked treba pridame trochu vody , alebo muky.
- Zlahka si vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu , zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1.5 hodinu pokial sa cesto nezdvojnasobi.
Na pomucenej doske cesto "zrazime" dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm.
Z polku som vytvaroval disk ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych hrozienok. ( Kdo chce zlahka pocukruje praskovym cukrom).
- Na vrch hrozna som polozil druhu polku naformovaneho cesta a poukladal hrozno a hrozienka pocukroval.
Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu.
Na vrch pokrajal male kusky masla a dal piect do predohriatej rury cca 180 C na cca 45 minut.
- Dobru chut.