Hroznový chlebokoláč z Toskánska

Autor receptu: 2010

Je to vrstvena sladka focaccia tradicne robena pre zberacov hrozna -Schiacciata alluva.

130 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hrozienka dame do poharu so sladkym vinom " napucat"my sme pouzili Sicilsku Marsalu. Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru "aktivovat", ked sa nic nedeje po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine.
  2. Do misky dame preosiatu muku ( u nas sa tazko zhana polohruba ), aktivovane kvasnice , mlieko , spetku soli a 2/3 cukru. Vymiesame cesto ked treba pridame trochu vody , alebo muky.
  3. Zlahka si vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu , zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1.5 hodinu pokial sa cesto nezdvojnasobi. Na pomucenej doske cesto "zrazime" dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm. Z polku som vytvaroval disk ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych hrozienok. ( Kdo chce zlahka pocukruje praskovym cukrom).
  4. Na vrch hrozna som polozil druhu polku naformovaneho cesta a poukladal hrozno a hrozienka pocukroval. Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu. Na vrch pokrajal male kusky masla a dal piect do predohriatej rury cca 180 C na cca 45 minut.
  5. Dobru chut.