Hrnčekový makovník s orechami a ovocím

babickinazahrada - fotkababickinazahrada, 14. februára 2017

Máme pre vás rýchly, zdravý a chutný recept na „Makovník“. U nás doma je mak vo veľkej obľube. Nielen pre svoju špecifickú chuť, ale Zobraziť celý popisMáme pre vás rýchly, zdravý a chutný recept na „Makovník“. U nás doma je mak vo veľkej obľube. Nielen pre svoju špecifickú chuť, ale aj pre mnohé zdravotné benefity. Mak obsahuje množstvo vápnika (viac ako kravské mlieko), železa, sodíka, draslíka, pozitívne pôsobí na naše telo a myseľ, podporuje pokojný spánok, udržuje zdravé kosti, nechty, vlasy, žiarivú pokožku. Rozhodne by mal byť častou súčasťou nášho jedálnička. V tomto koláčiku si ho zamilujete :)

10
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček (250ml)
0,5 hrnček
0,5 hrnček
1 hrnček
3 čajová lyžička
1 čajová lyžička
2 čajová lyžička
0,5 hrnček
0,5 hrnček
3 ks
1 hrnček (mrazené alebo sušené)
na ozdobu
na ozdobu




Postup

  1. 1

    Najprv zmiešame všetky suché suroviny. Dbáme na to, aby boli všetky dôkladne premiešané. Pridáme mrazené/sušené višne/slivky. Ak používate mrazené ovocie, stačí ho opláchnuť, a hneď pridávať do zmesi. Sušené ovocie spravidla namáčam. Stačí 10 - 15 minút pred pridaním do zmesi, ale pokojne aj dlhšie. Následne vložíme zmäknutý kokosový olej a vajíčka. Rukami cesto poctivo miesime, až kým nie je všetko dokonale poprepájané.

    Hrnčekový makovník s orechami a ovocím - obrázok 1
  2. 2

    Plech si vystelieme papierom na pečenie. Pomaly rovnomerne vlejeme cesto na papier. V recepte používame kypriaci prášok z vínneho kameňa, ktorý je pre zdravie viac prospešný ako klasický kypriaci prášok. Zoženiete ho napríklad tu:
    https://www.babickinazahrada.sk/soli-a-kypridla/kypriaci-prasok-z-vinneho-kamena-150g-3828.html
    Prípadne ho ešte porozotierame a zarovnáme plochou vareškou. Na vrch poukladáme orechy.

    Môj tip: Obvykle zdobím vrch koláča tak, že 1/2 alebo 1/3 plechu nechávam bez tvrdých doplnkov ako sú orechy. Pečiem prevažne pre priateľov a rodinu. Moji priatelia oriešky milujú. Na druhej strane, starší členovia rodiny už nemajú zúbky v kondícii na hryzenie orieškov ;*)

  3. 3

    Makovník pečieme pri 180 stupňoch asi 20 – 25 minút. Prevádzame aj priebežnú kontrolu dreveným špáradlom. Po prvých desiatich minútach, a potom radšej po každých piatich. Moja rúra je veľmi nepredvídateľná. Určite to mnohí poznáte ;*) Ak je špáradlo suché, koláčik by mal byť hotový. Spoznáte to aj podľa zlatistého nádychu cesta.

    Odporúčanie: Makovník výborne chutí s domácim alebo BIO džemom, prípadne s bielym jogurtom gréckeho typu. Dokonca, chute doladí aj akýkoľvek domáci alebo BIO ovocný kompót.

Diskusia k receptu

babka123
Chcem sa spýtať - cesto miesené rukami sa dá vyliať na plech? Podľa mňa je to husté cesto.
evanaaa
@Babka123 , asi nemá varechu :)) Aj mňa by zaujímalo, či liate, alebo polotuhé, ale aj tak by som nemiesila rukami. Ináč, koláč je iste chutný, veď sú tam toľké dobrotky.
martamm
@Babka123 , toto je výborný koláčik, rýchla príprava, samé zdravé ingrediencie, lepší by som nevymyslela, určite ho upečiem :)))))))))
martamm
Terez pozeram, omylom som pochvalila recept varechacke Babka123, ospravedlnujem sa autorke Babickinazahrada, pochvala patrila samozrejme jej :))))))))))
luss44
podľa surovín vyzerá super, makové máme radi takže uložím