Hrnčekový koláč s posýpku, náš najobľúbenejší

tetulka - fotkatetulka, 30. júna 2011

Recept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného Zobraziť celý popisRecept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného postupu. A teda, aj je to výborný koláčik, šecci sme si ho oblúbili a pečem ho velice často, dokonca aj ked ma prekvapí nečekaná náščiva, za chvílku je maškrta hotová, prááávdaže za predpokladu, že máte suroviny doma. A čo je též velice dóležité, neny drahý, takže any penaženku velice nepreluftuje....

15-20 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 hrnček
1 ks
1/2 hrnčeka
3 hrnčeky
1 ks
1,5 hrnčeka  vlažné
  čerstvé alebo zavárané
3 pol.lyž.
3 pol.lyž.
3 pol.lyž.  (tuk)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny v miske dobre premiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme do klasického veľkého plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zarovnáme. Ak nemáme papier, tak plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Ale ja som si obľúbila papier na pečenie a nebojte sa, koláč sa dá ľahko po nakrájaní vyberať.

  2. 2

    Na vrch cesta poukladáme ovocie podľa sezóny. Samozrejme zbavené kôstok a väčšie môžeme poprekrajovať na menšie kúsky. Ak nemáme čerstvé ovocie, môže byť aj zavárané. /čerešne, marhule, broskyne, slivky, ríbeyle, ale aj viac druhov kyslejšie zo sladším/

  3. 3

    Urobíme si posýpku, udané množstvo surovín vystačí na jeden plech. V kastróliku si roztopíme maslo, alebo iný tuk /Palmarín/, pridáme hrubú múku a práškový cukor, dobre premiešame a hotovou posýpkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Diskusia k receptu

frezia68
Nedávno som ho robila s jahodami a chutil....ešte že si bola u dochtora :-))) a vieš čo? Jahody som posypala strúhanou 70% čokoládou,že keď už hreším jedlom,tak poriadne. A posýpka na to.
amazonka29
..jednoduché koláče milujem-keď sa vráti synátor z prázdnin,vyskúšam -dávam do KK
sovka62
Ná očuj, @tetulka , ty si neny z Arašidkú len kmotrička, ale tuším vás na jedném brde tkali. Alebo ste sa za kmotry hledali podla nátury? Vitaj teda na Vareche, velice som ráda, ket pribudnú ludy tvojeho razená. (A ak ci tú trnafčinu koním, tak pekne prepytujem, mne sa též velice lúbi, ale narodzila som sa a vyrástla v Bratislave, tak som sa hu za vyše štyricat rokóf snažila naučit.)
marienka44
@Tetulka , ja som dnes piekla ovocny kolac, ale z kysnuteho cesta a nato polovicky marhul husto vedla seba. marhule neboli velke, take knedlikove. Pocukrila som ovocie a posypala Tvojou posypkou /do nej nameliem trochu ovsennych vlociek na kavomlynku/.
Dalej som teraz este upiekla olejovu bublaninu s cervenymi ribezlami a posekanymi vlasskymi orechami. Je nadychana ako vaticka. Dcera s rodinou ide na chalupu, tak aby mali aj sladke. :-)
tetulka
Teda dzifčence moje milé, dakujem za reakciu na mój prvý recept, čo som tutok krvopotne vložila. Ešče sa tu tak nevím orientuvat, teprva sa rozhlídám a furt nevím dont na to, jako by som odpovedala konkrétnej osóbke, jako napr. sovke62, lebo mi pekne, tak po našém, odpovedala. Aj za milé privítáný dakujem, potešilo ma. Náááá a veru, mna aj Arašidku naozaj na jedném brde tkali, lebo máme podobné záluby, aj humor lúbime a rečnuvat do "aleluja" by sme zvládli též. Tak ked mi to tu pojde trošku lepší, sa s Vama ráda poviprávám a ščúl už len Vám vinšujem pekný víkend!
cica2
koláčik poznám, tiež tak robievam, je výborný! A vitaj medzi nami!:))....a aj tvoje nárečie sa mi páči:))) Krásny víkend aj tebe!:))
bozulka
Koláčik poznám robila som ho často lebo je fakt rýchly a dobrý.
@frezia , tá čokoláda je dobrý nápad...Ja @tetulku privítam ešte raz,lebo som ju pozdavila keď o nej hovorila @ara šidka,niekedy na začiatku júna...Tak vitaj sympatická Varecháčka !!!
zuzana78
prosim vas keby ste rozpravali po slovensky vsetci...sak tie recepty su pre vsetkych slovakov,nie len pre tych co rozumeju nejakej skomolenine slovenskej...dakujem
arasidka
Ej, Zuza, ej Zuza, jaká si ty frišká........... jako ket mléko kypí.....
A nehovorí sa "šak" - správne slovensky sa vraví "však" , uha - a Slováci sa píše s veľkým S, a trnafčina neny skomolenina jazyka slovenského, ná teda,keby nebol Šťúr Lájči taký silný f kranflekoch, bol by to možno vyhrál Bernolák , ná šak Lajči - toť od Modry, vácej trénuval , potúžený tým modransko-pezinským vínkem a Tóno Bernolák mu asnaj nestačil f tempe, tak to skončilo tak, jako to skončilo. Ale šak čo narobíš, ale šak nejaká památka na Tónka ostala, tú dlhú dzedzinu pri Bratyslave premenovali z Čeklýša na Bernolákovo.
A krema teho, Zuzula, recept je napísaný pekne po slovensky - dokonca aj s interpunkčnými tými onými, a že nerozumíš tej dálšej debate, no to mi je lúto.Já ket dóndem na východ, alebo aj na Liptof, alebo aj hen do dzedinky "F Turni bol som", rozumím a ket né, tak nény Margice nevytýkam, že sa nenaučila po slovensky porádno vyprávat.Prinajlepšem sa zasmejem, jak tot minule - ket mi nény žužika povedzela, jak jej brat začal rozebírat hat ten "vyšívaný plot". Takže, Zuzana 78, žiadne nárečie nie je skomolenina reči slovenskej, recept je napísaný spisovne a ty, ak nemáš chuť a nerozumieš reči debatujúcich, radi ťa ospravedlníme.
P.S. A pre všetkých - Varecha.sk je výborná vec, všetci sa snažíme rešpektovať základné pravidlá, ale niekedy mám pocit, že akékoľvek odbočenie od témy varenia je jedenástym hriechom "našich desatero", a pritom to pokladám i na takejto stránke za oživenie toho, čo sa tu píše, akási "veľká prestávka".Oddýchnutie si od množstva receptov, ako keď idete do predajne nakúpiť a stretnete niekoho, s ktorým hodíte obyčajnú reč a vôbec vás nenapadne rozprávať mu, čo idete kúpiť a prečo.
frezia68
A mne sa to tu všetko páči,práve tie nárečia sú zaujímavé a sa poučím.A rozumiem všetko (ak nie,opýtam sa)a vždy je tu skupinka,ktorá sa pridá.Ja neovládam,nepridám sa,ale sa zabávam :-)))
arasidka
Hlavná vec, že miesto šenkov a krčiem máme na Slovensku Puby, miesto platobnej karty od nás pýtajú a v telke v reklame ponúkajú "Klapkááárt", a iné a iné slová, ktorým všetci rozumieme, aj keď vôbec nič nemajú spoločné s ľúbozvučnou slovenčinou.
A o to nám tu ide - nielen získať vedomosti o správnom stravovaní, veľa sa podučiť a nejedenkrát si navzájom pomôcť, hoci len tým, že sa od rána sami seba pýtame - "čo dnes navariť, ja sa z toho zbláznim !!". A tak si prezrieme recepty a je po probléme.
Ten pocit, že sa sem znovu a znovu vraciam, a dobrovoľne a rád a každý deň nehľadiac na dennú,či nočnú hodinu - znamená, že asi je nám tu dobre, aj keď občas zablúdime do svojích spomienok. A nejedenkrát sú to spomienky späté s jedlom, a keď nie zrovna s ním, ozvú sa pri jedení , vždy nám to niečo pripomenie - nejaké do "dežaví" a človeku nedá, aby sem o tom nenapísal. Aj keď to je pletení zo starej priadze, alebo o prvých, či posledných láskach....
evanaaa
Ja ťa Arašidka rada čítam aj keby si rozprávala Hotentotsky ( vidíš, veľké Há, dúfam, že som to napísala správmne), aj iných, napríklad Krasomila a pod., veď smiech je " korenie života", čiže ingrediencia potrebná k vareniu. śkoda, že ešte neovládam perfekt záíhoráčtinu, aby sem tady mohla vyprávjat, len mne huba nenarostla po záíhorácky, enem sa pokúšám zatád, jak mi to de. Ak niekto niečo nerozumie, môže sa spýtať, kto vie, odpovie. Len toľko.
arasidka
Evička, hotentotsky, či slovensky,,,, všetko jedno, tam píšeš malé písmenko, no vidíš, aspoň sa tu jedna od druhej priučíme niečomu, zopakujeme si gramatiku. Ja by som len chcela vedieť, ako by som mala premenovať spisovne "dubovské scískanyce". :))) Takže, deň máme za sebou, dnes som bola aj vonku na bicykli, ale poobede mi nebolo akosi fajnovo, musím sa rozbiehať pomaličky. Idem si ľahnúť, ráno skorej vstanem, hoci iba syn odchádza, ale poznáš to, nedá ti to, preberieš sa aj ty. Tak dobrú noc
nataluka
A celkom správne by bolo rozprávať sa po hotentótsky alebo po slovensky. Keď si už máme zopakovať gramatiku....
sarik223
moj prvy kolac v zivote co som piekol a hned sa vydaril, dakujem za dobry recept
sarik223
zabudol som uz som piekol mafiny, tez z varechy a dobre chvalili aj kolegove
jozka2
Som prekvapena,ze niekto nazve narecie hotentocina ano jepraa recepty by sa mali pisat zrozumitelne lebo ich citaju aj ludia ktori dlheroky tam neziju a priznam sa aj ja nerozumiem nazov presku a pod ak je udane meno z balicka lebo pribudlo vela novych veci a ak je aj napisane slovensky neviem o co ide ale to,ze jeden rozprava vychodniarsky ini zahoracky,sarissky atd.je skutocne na zabavu lebo ani ja som sa nestretla so skutocnymi krajovymi nareciami a myslim si ze na varechu nechodia negramotmni,socializmus ?co si vysoko vazim toho/urobil z nas vzdelany narod,vsetci sme sa v urade snazili rozpravat a deti s nami,priznam sa,ze ani moje deti nevedia vychodniarsky a velmi radi sa snazia o to.Prva nasa rec bola narecie a tak sovencina.Nezahadzujme to je to velmi mile si precitat nieco co nepozname a kazdy tym nareciam rozumie.Strasne rada mam Steffana a sracza oni si to tak popovedaju,no aj sovka a dalsi a aj ja
jozka2
prepacte za preklepy,ale opravit sa to neda
sisinka131
Je to fajn, že si to môže kde kto prečítať, rozumie tomu aj "slovenský"HOTENTOT a nájde si tu fakt všeličo a môže si vybrať! Keď sa mu recept nepáči, nech nereaguje, každý máme inú kuchyňu, malo by sa to rešpektovať. Veď ide o recepty, skúsenosti, zážitky a dobrý pocit pri čítaní, nie? Varecháči sú na celom svete, napr. moje sestry v USA, priateľka v Kanade, či v Taliansku, alebo v Londýne, veľa ľudí nás číta, aj keď nereagujú, no berú si z VARECHY čo sa im páči... niekedy sa mi zastavuje rozum nad komentármi, mali by sme porozmýšľať skôr, ako sem napíšeme nejakú kritiku, nemyslíte?
sisinka131
Je to fajn, že si to môže kde kto prečítať, rozumie tomu aj "slovenský"HOTENTOT a nájde si tu fakt všeličo a môže si vybrať! Keď sa mu recept nepáči, nech nereaguje, každý máme inú kuchyňu, malo by sa to rešpektovať. Veď ide o recepty, skúsenosti, zážitky a dobrý pocit pri čítaní, nie? Varecháči sú na celom svete, napr. moje sestry v USA, priateľka v Kanade, či v Taliansku, alebo v Londýne, veľa ľudí nás číta, aj keď nereagujú, no berú si z VARECHY čo sa im páči... niekedy sa mi zastavuje rozum nad komentármi, mali by sme porozmýšľať skôr, ako sem napíšeme nejakú kritiku, nemyslíte?
staja
Vyskúšala som včera s marhuľami a ríbezľami - vynikajúci, rýchly, ľahký. Ďakujem za výborný recept.
odetta
Chystám sa tento dobrý koláčik urobiť zajtra.Mám všetky ingrediencie.Už teraz sa mi zbiehajú slinky.Mňam.Vďaka za receptík.
odetta
Koláčik je fajn,no do cesta chýba v recepte SOĹ.Tú by som tam pridala určite.Inak,vďaka za recept.
11111simi
Dnes som skúšala. Išla som presne podľa receptu a toto sa mi veru ešte nestalo. Koláč bol veľmi hútny, ťažký, vnútri nedopečený. Neodporúčam, škoda surovín.
Nabudúce musím staviť na overené recepty…




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia