Tvarohový hrnčekový koláč

Hrnčekový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Hrnčekový koláč má jednu veľkú výhodu. Upečiete ho kdekoľvek, aj na mieste, kde nemáte špeciálne kuchynské vybavenie. Všetky prísady odmeriate hrnčekom, premiešate a upečiete. Vyskúšajte dnes náš recept. Bezlepkový hrnčekový koláč s kakaom a tvarohom vám bude určite chutiť.

20
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme preosiate kakao, smotanu, olej, Promix PK, mandľovú múku a kypriaci prášok. Poriadne premiešame gumenou varechou, aby sme mali hladké tekuté cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmerom približne 28x23 cm.
  2. Pripravíme si plnku. Ako prvé si uvaríme z práškového pudingu, kryštálového cukru a mlieka puding podľa návodu na obale. Namiesto 500 ml mlieka (ako je písané v návode) však použijeme len 400 ml, aby sme dosiahli väčšiu výslednú hustotu hotovej plnky.
  3. Uvarený puding prikryjeme papierom na pečenie, aby sa neurobila na povrchu koža a necháme ho vychladnúť. Tvaroh vymiešame mixérom s vanilínovým cukrom, pridáme vajce, citrónovú šťavu a kôru a vychladnutý puding a spolu vymiešame na hladký krém.
  4. Na cesto na plechu dávame plnku lyžicou do tvaru mriežky. Pečieme pri teplote 170 °C cca 45-60 minút (podľa rúry). Cesto sa upečie skôr ako plnka. Koláč je hotový, keď sa plnka miestami sfarbí do zlatohneda a keď je špajľa, ktorú zapichneme do plnky v koláči takmer suchá. Koláč treba nechať úplne vychladnúť, vtedy plnka ešte stuhne. Podávame ho nakrájaný na menšie kocky.