Ovocný koláč
Hrnčekový bezlepkový koláč s ovocím
Autor receptu: novalim
Tento hrnčekový bezlepkový koláč s ovocím je tak jednoduchý, že neupiecť si ho by bola naozaj škoda.* Na jeho prípravu netreba
veľa. Len misu, varechu a jeden hrnček. A prísady? Úplne bežné a základné, veríme, že väčšinu z nich máte určite rovno doma.
Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.
12 porcií |
40 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- V mise vymiešame vajíčka s cukrom do svetlého nadýchaného krému. Pridáme olej, premiešame a následne pridáme kyslú smotanu (alebo grécky jogurt) a vymiešame do hladka.
Bezgluténovú múku Promix UNI premiešame s preosiatym kypriacim práškom, vsypeme ju do vajíčkovo-smotanovej zmesi a metličkou vymiešame do hladkého cesta lávovej konzistencie.
- Cesto vlejeme do olejom vytretej a bezgluténovou múkou vysypanej okrúhlej formy (priemer 20 cm), na povrch naukladáme ovocie (ak používame mrazené ovocie, odporúčame ho najprv trochu rozmraziť a nechať stiecť z prebytočnej tekutiny) a dáme piecť.
- Hrnčekový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení ho chvíľu necháme vychladnúť, potom ho poprášime práškovým cukrom a podávame. Najlepšie chutí po dobrom obede ešte kým je trochu vlažný.
- Tento koláčik je výbornou pochúťkou ku káve alebo čaju, najmä v čase, keď nám je treba trochu “prevetrať” zásoby ovocia v mrazničke. My sme ho upiekli z ríbezlí, veľmi dobre sa sem hodia napríklad čučoriedky, maliny, černice či iné drobné bobuľové ovocie.