Hrnčeková krehká sypaná jablkovo-maková štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Nedá sa zostať stáť, treba ísť ďalej, aj keď duša stále bolí...recept som dostala od mojej
švagrinky a veľmi rada sa s ním podelím s vami..je to veľmi jednoduchý, málo pracný, ale
veľmi krehučký a chuťovo úžasný koláčik..
15 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Veľmi jednoduchý vlastne iba zo 4 surovín skladajúce sa cesto..ja som použila na plech 22x33 cm. 4 dl.suchých surovín..na dávku sa počíta 3,5 dl. to záleží od toho, aký vysoký chcete mať koláčik..mám rada vyššie a preto som použila množstvo 4 dl. a podľa toho som zvýšila aj potrebu masla na 3/4 z celého...je to na vás, ako si to vykombinujete v každom prípade koláčik je vynikajúci na vrchu chrumkavý a cesto mi pripomína štruktúrou piškótu..mám veľký strom letnú jabloň..napadá každý deň kopa jabĺk a tak som sa rozhodla upiecť tento výborný koláč..
- pozbierané jabĺčka som umyla a ošúpala..
- postrúhala a vyžmýkala šťavu..
- plech 22x33cm. som vymazala maslom..trúbu som nechala vyhriať na 180st.
- sypké suroviny som dala do misy...detskú krupicu, mletý mak a kryštálový cukor..
- dobre premiešala..
- rozdelila som ju na 3 rovnaké časti...počítala som po lyžiciach..strúhané jablká som rozdelila na 2 časti..
- na spodok plechu som nasypala prvú časť sypkej hmoty..
- na sypkú hmotu som rovnomerne rozložila strúhané jablká a posYpala som ich škoricou..
- na jablká som dala druhú časť sypkej hmoty ...
- na túto som rozložila druhú polovicu strúhaných jablk a posypala opäť škoricou..
- posypala treťou časťou sypkej hmoty...dala som si roztopiť maslo...a maslom som popolievala vrch sypkej hmoty a popichala špajdlou, aby sa maslo dostalo dovnútra cesta..
- dala piecť na 180st. 45min. upečený koláč sa musí nechať úplne vychladiť, aby sa dal krájať...ja stále krájam horúcim nožom, aby aj koláče boli pekné rovné...
- posypala práškovým cukrom a pokrájala na rezy...môže sa krájať aj na kocky, ako sa komu páči...veľmi chutný a prajem vám dobrú chuť..