Hrnčeková bublanina s posýpkou

janusniq - fotkajanusniq, 3. januára 2014
Hrnčeková bublanina s posýpkou
Foto: janusniq

Toto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Nielenže chutí výborne ale pre jeho jednoduchosť na ňom skutočne nie je čo pokaziť. Recept mám od Zobraziť celý popisToto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov. Nielenže chutí výborne ale pre jeho jednoduchosť na ňom skutočne nie je čo pokaziť. Recept mám od svojej tety už aspoň 15 rokov. Všimla som som si, že užívateľ Gman pridal recept na bublaninu, ktorý má úplne rovnaký pomer surovín na cesto, a preto som bola na pochybách, či pridávať tento "tetin" recept, ale nakoľko tento obsahuje aj posýpku, tak je to hádam v poriadku.

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
2 šálky
1 šálka
2
1 šálka
1/2 šálky
1 bal.
1 bal.
podľa chuti (čerstvé alebo zavárané)
Na posýpku:
3 PL
3 PL
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu vymiešame. V pôvodnom recepte bol uvedený práškový cukor, ja používam kryštálový bez toho, aby to koláčiku ublížilo. Pripravené cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech, alebo na plech s papierom na pečenie. Nebuďte zmätení veľkosťou plechu na obrázku - je to plech 21x21 cm - avšak koláč som pripravovala z polovičnej dávky oproti tej, ktorá je uvedená v ingredienciách. Update: Hlavná a záverečná foto pochádza z iného pečenia, pri ktorom som použila čerešne, fotopostup je z pečenia, pri ktorom som použila jablká... no jo - pečiem tento koláčik často :)

    Hrnčeková bublanina s posýpkou - obrázok 1
  2. 2

    Koláč obložíme prichystaným ovocím podľa svojej chuti. Ja som tentokrát použila jablká mierne poprášené škoricou. Inak sa mi veľmi osvedčili aj višne alebo marhule (vykôstkované).

    Hrnčeková bublanina s posýpkou - obrázok 2
  3. 3

    Koláč rovnomerne obsypeme posýpkou, ktorú sme si pripravili z mierne zmäknutého masla, kryštálového cukru a hrubej múky.

    Hrnčeková bublanina s posýpkou - obrázok 3
  4. 4

    Koláč dáme piecť približne na 40 - 50 min. pri teplote 180 °C. Prevedieme špáradlový test, aby sme zistili, či je cesto dobre prepečené. Keď sa cesto nebude lepiť na špáradlo, môžeme ho vybrať z rúry a po vy(c)hladnutí aj ochutnať. Dobrú chuť!

    Hrnčeková bublanina s posýpkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

janusniq
@viera1 : ďakujem za komentár. Asi máš výkonnejšiu rúru, ale v tých dvoch, čo som zatiaľ piekla, to trvalo tých 40-50 minút. Každý už pozná svoju trúbu :)
nika72
práve som ju ochutnala...robila som ju prvý krát a určite nie posledný je fantastická!!!!!!!!!!!! díky za recept
janusniq
@nika72 - super, som rada, ze chutilo. Podla mna je pomer surovin v ceste absolutne genialny a cesto je super vlacne, sladke tak akurat a plus ta mrvenicka :) Ako som pisala, peciem to uz 15 rokov a planujem v tom pokracovat :)
dalmatinka
Neviem či som to pochopila dobre, takže na plech 21x21 cm dám polovičnú dávku uvedených ingrediencií alebo tieto uvedené ingrediencie.
janusniq
@dalmatinka - množstvá uvedené v zozname ingrediencií sú na veľký plech. Dúfam, že ak vyskúšaš, bude chutiť :)
ivankozameriky
aka miera je salka? kolko gramov? a 1 balicek cukor vanilkovy, kolko je to gramov? tu v amerike musim vsetko vazit...a PL znamena Polievkova Lyzica? kolko je to asi gramov, tu su lyzice akesi ine...Viem ze su to otazky ako od trkvasa, ale ozaj by mi pomohlo, ked to chcem skusit zrobit. Dik
faratus
@Ivankozameriky (16.9.2015 02:33)

Ahoj Ivankozameriky, neviem ci je to este aktualne, ale ja som to robila takto:
1 salka= 2,5 dc. Neda sa povedat, kolko gramov, lebo 1 salka muky nevazi rovnako ako 1 salka cukru.
1 PL je polievkova lyzica. A pouzi taku, aku mas. Pri posypke nejde o gramy, skor o to, ako to ma kto rad...vyskusaj svoju lyzicu a uvidis, ci ti stacia 3, alebo das 3,5 ;-)
1 balik vanilkoveho cukru je 20 g
luminuska
Dakujem za recept, uz som ho vyskusala viackrat, ale len par krat aj s posypkou a vzdy rovnaky vysledok-posypka sa rozpusti a zapecie do kolaca
zolik
@ Janusniq Vyborna bublanina. Ja som dala cucoriedky a robila som bez posypky. Piekla som na pec. papiery rovnych 40 minut. Velmi pekne Ti dakujem za recept.


mariamka
táto bublanina je bezkonkurenčná, marhule, broskyne som trochu ochutila cukrom a citr. kôrou, škorica do posýpky, piekla sa naozaj 40 min, pekne vyskočila, foto nevydalo :) vdaka za rcp @Janusniq
cllaudy
Práve som to hodila do rúry. Moja prvá posýpka 🥰 skombinovala som to s čerstvými broskynami a mrazenými malinami 😁 Dnes má manžel narodeniny, tak snáď sa poteší 😁 už sa tesim na ochutnávku






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia