Hrianky s hubami

Hrianky s čerstvými hubami a oštiepkom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nájdem spriaznenú dušu, alias „Parťáka“ so spoločnými pocitmi pri „machrovaní“ v zástere a s vareškou v ruke? Pri väčšine experimentov za „šparhétom“, či šporákom, sa spravidla maznám aj s nostalgiou a spomienkami. Raz ako „kotňak“, druhý sťa „pubiš“ či junáčik, „tokajúci kurizant”, potom i manžel, otec a napokon aj ako dedko. Nemusí to byť troj michelinové, či päť hviezdičkové jedlo. Veď aj vôňa cesnaku a húb i údeného liptovského oštiepku, navodí atmosféru mladosti a domova! No a o tom to je!

4-6
porcie
12 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na slnečnicovom oleji som podusil na tenké kolieska pokrájanú väčšiu šalotku, spoločne so stonkovým zelerom a na drobno pokrájanými „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.
  2. Keď šalotka získala priesvitný sklovitý „color“, nadstavil som ju „orechom“ masla.
  3. Do panvice pridal pokrájané huby, použil som „kúpenské“ portobello, shitake a crimini, o našich čerstvých dubákoch môžem zatiaľ len a len snívať; povrch jemne osolil a okorenil čerstvo pomletým čiernym korením i borievkou, ako aj v mažiari na hrubo rozdrvenou rascou a mletou sladkou paprikou.
  4. Po asi 2-3´ orestovaní som získaný základ spojil s vajíčkami a
  5. na záver, už pri vypnutom ohreve, posypal lístočkami petržlenovej vňate a zmiešal.
  6. Nasucho opražené polkrajce chleba som rozotrel cesnak, rozložil hubovo-vajíčkovú zostavu, uložené na tanieroch obohatil strúhaným údeným oštiepkom, posypal pokrájaným čerstvým ligurčekom lekárskym, ozdobil „prstienkami“ papričiek jalapeño z vlastnej úrody a dobrú chuť! Raňajky mohli začať! Ale ak hrianky, opražené trebárs aj na olejovo-maslovej emulzii, či doma vyškvarenej masti, upravíte na menšie porcie, môže to byť aj rýchle chutné predjedlo!
  7. Dovoľujem si Vám predstaviť ibištek so zvláštnym zafarbením, semienko ktorého sa do veľkého kvetináča, ako ten modrý v pozadí, dostalo akýmsi zázrakom. Už tretí mesiac tu panujú vyše 45 °C horúčavy, všetko v našej záhrade vyschlo, ale tento ibištek (moja predobrá Mamka tento kvet nazývala „čínska ruža“), nám v tieni altánku robí radosť. Asi aj preto, že ho nezabúdam denne dva razy polievať! Svet okolo nás je v neustálom pohybe a navyše riadne „roztentočkovaný“, no vzácne konštatovanie Slovenského básnika Martina Rázusa *1888-†1937: „Kto je všade doma, nemá nikde domov! Kto sa domnieva, že vlasťou je mu celý svet, v skutočnosti je bez vlasti!“ platí podnes a všade!