Hráškový krém s mätou a Enciánom

mariamka - fotkamariamka, 5. decembra 2014
Hráškový krém s mätou a Enciánom
Foto: mariamka

Hráškovú som nevarila, ani nepamätám. Dlho som hľadala, čím poctiť ten balík v mrazáku, až vznikol tento mix od Ramsayho a Olivera. Nechajte sa Zobraziť celý popisHráškovú som nevarila, ani nepamätám. Dlho som hľadala, čím poctiť ten balík v mrazáku, až vznikol tento mix od Ramsayho a Olivera. Nechajte sa inšpirovať.

Suroviny

1 ks
2-3 strúčiky
1 PL
1 PL
400 g mrazený zelený
1,5 l (alebo zemiakový)
1 PL (alebo čerstvá)
100-150 g (alebo iný s plesňou)




Postup

  1. 1

    Na masle a oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a po chvíľke pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Keď sa cibuľka opraží, vhodíme mätu. Ideálne je čerstvá (mrazená), ja som použila sypaný mätový čaj :).

  2. 2

    Necháme prevoňať a prisypeme hrášok. Iba ho obalíme maslovo-cibuľovou zmesou a hneď zalejeme vývarom. Dobrý je zeleninový ale stačí aj obyčajný zemiakový, ak je poruke.

  3. 3

    Osolíme, okoreníme a povaríme do zmäknutia hrášku. Rozmixujeme. Komu vadia šupky a kúsky mäty, doporučujem precediť, odolnejší prežujú :)

  4. 4

    Vrátime na oheň a ešte za tepla vhodíme na kocky nakrájaný syr s bielou plesňou, tak 100 g, niečo si necháme na ozdobu. Pri malom plameni necháme roztopiť a odstavíme.

  5. 5

    Mne výborne poslúžil Encián ochutený zeleným korením. Mávam takéto syry celkom v zásobe. Stačí opiecť na troške oleja, rýchlovka k večeri, varené zemiaky, nejaká zelenina, ochutená smotana, veď to poznáte.

  6. 6

    K polievke si môžete dať krutóny, hrianky alebo nič. Dobrú chuť :)

    Hráškový krém s mätou a Enciánom - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
tomuto hovorím nádherná zelená symfónia, presne pre tvory môjho druhu. Zapisujem a ukladám!
zolik
@Mariamka krasna polievka, velmi dobre si sa nechala inspirovat. Sama mam 6 knih od Jamie Oliver a programy Gordona Rumsay poznam z TV.
Ukladam za 5 a Tebe prajem pekny vecer.
mariamka
@zolik zavidim ti tu biblioteku, kniha je poklad, to ma naucila kolegyna, aj ako sa ma drzat a listovat, to uz v tomto virtualnom svete je out,, co je skoda, pekny vecer aj tebe.
frezia68
@mariamka :robievam hráškovú s mätou a veľmi rada,hoci trocha ináč.Ale niekedy vyskúšam podľa Teba,lebo veď treba poznať obmeny :-)
havino
páči sa mi, nevarila som ju s mätou ešte a už veľmi dávno nevarila, ako takú hráškovú a aj ten syr je výborný nápad
mariamka
dakujem ludkovia :)
@frezia68 ako? mas tu recept? rada vyskusam aj nieco ine
@jillsun , @havino vsakze? deti vyrastli, nie je potreba :) a pritom je vyborna, pomaly sa vracia ten cas, ze nebude treba hryzt :)) @katka78 nestaci ulozit, treba uvarit :)) @kecemis uz vidim, ze stojis :) @safran2 ty si iny gurman! :)
martamm
@Mariamka , som veľmi zvedavá na súzvuk chutí, ktoré sa rozplynú na jazyku pri konzumácii tejto dobroty, v poslednej dobe som dosť podľahla hrášku (držím delenú stravu) a mäta je u mňa jednička, uvarím si túto polievočku niekedy cez týždeň, dám vedieť, ako chutila :)
mariamka
to budem len rada @martamm ,, delenu som nikdy nedrzala, ale tvoj vizual je reklama sama o sebe, ze to asi funguje :) pockam na tu odozvu :)
svedka
Hraskova so syrom musi byt super,ale este aj s matou?No musim vyskusat,matu mam rada a dala si mi fakt chrobaka do hlavy :D
brambora
no krasna polievocka... urcite vyskusam. syry kazdeho druhu mam rada, aj ked tej maty sa trochu bojim, ale aspon budem mat sviezi dych ;)
mijaita
@mariamka tuhle polívku už jsem několikrát vařila, recept jsem našla na netu asi. Je v ní slanina, ty máš encián. připomněla jsi mi, že jsem ji dlouho neměla, taže za to dík, protože je perfektní !


mariamka
@mijaita vas tazko prekvapit :) som rada, ze som pripomenula, btw v mojej bolo tiez trosku slaniny :) dakujem za peknu fotku, iste nalaka dalsich.
mariamka
@redakcia dakujem za informaciu, zabudli ste uviest dovod, mam dojem, ze sa nechavate v poslednej dobe celkom manipulovat
alex37
@mariamka , nádhera teda, polievka vyzerá prudko jedlo a tie kúsky syra, musím sa priznať, že mäta je aj pre mňa výzvou, ale určite nie neuskutočniteľnou :-) ***** KK
mariamka
@alex37 budem len rada, vyzvy su na to, aby sa zdolavali :)
@safran keby ste tu tak vehementne neriesili tych dablerov, tak za 2 dni je pokoj, neviem, kto si dava tu namahu, ale pozornost publika mu len lichoti
radost
@mariamka
ked baba musí-tak dnes polievku skúsi..
mätu mám sušenú-len pre ženu..
pre muža z mäty čaj..
tak sa dobre maj..:-)
radost
je to rýchlovečka-hrášok blanšírovaný,mrazený..polievka pre môjho typu lenivé ženy..:-)
dobre vravíš..moja dcéra:
slaninku musí môj štíhly dnes..verím-že aj zajtra..aj včera..
ja na neho len kukám..a od závisti jedom aj v bokoch pukám..:-)
kecemis
@mariamka uzsom ju varil viac krat a aj som sa chystal viac krat pridat fotku, len akosi nebol cas. Teraz som vsak po dovareni pridal asi dve hrste cerstveho spenatu. Dakujem, mozem len odporucat.


mariamka
@Kecemis (30.5.2016 05:21)

vyzera paradne! spenat si dobre domyslel, to si dame so synom, aspon sa nam viac ujde:) dakujem a pozdravujem
zuzanka1367
@mariamka vďaka za túto chutnú polievku, dnes som veľa varila a všetko vďaka dobrým a chutným receptom od Vás na Vareche, som rada Vašim receptom, aj moje plné brucho je rado :) Dík!