Hrášková polievka s kvakou

alena45 - fotkaalena45, 23. júna 2016
Hrášková polievka s kvakou
Foto: alena45

Kvaka dozrela a s ňou aj ostatná zelenina, je čas na túto výbornú polievku starej mamy.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 zväzok
1 zväzok
1 ks
150 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme zeleninu a pokrájame na obľúbené kúsky. Na masle opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita, zasypeme 1 čajovú zarovnanú lyžičku cukru, pridáme zeleninu a pražíme spolu dovtedy, kým zelenina nepustí svoju vlastnú šťavu, čo trvá cca 3 minúty.

  2. 2

    Potom zalejeme vodou, osolíme, okorením a varíme do mäkka. Nakoniec vložíme zavárku, ja som mala len rezančeky, ale veľmi dobré je aj strúhané cesto. Keď je polievka hotová, posypeme ju petržlenovou vňaťou a odstavíme. Dobrú chuť !

Diskusia k receptu

haji
Hmm, dobrotka to musí být, mám ráda zeleninové polévky, zvláště z mladé zeleniny nemá chybu. Staré mamy byly múdre ženy!
violeta
Môj zlatý vnúčik miluje takéto polievky, si mi ho pripomenula :)
Ja väčšinou do nich zaváram malé halušky, cez struhák. Kvaku som, ale ešte nikdy nejedla.
alena45
@violeta , kvaka je veľmi zdravá a v tej polievke ju vôbec necítiť, ešte menej, akoby si tam nakrájala kaleráb.
monty469
Kvaku som ešte nepripravovala, ale raz na ňu príde čas. Zeleninové polievky máme radi a zvlášť, keď máme svoju vlastnú zeleninku
gabriele
to Ti zavidim, ze uz mas kvaku...moja este len zacala tucniet :)...toto je vyborna polievka...varim podobnu...niekedy na maslo pridam ovsene vlocky oprazim, rozklepnem vajicko-dve, spravia sa take male drobčeky, pridam zeleninu, zalejem vodou a povarim...a niekedy zavarim do nej krupicovo-cesnakove halusticky...kvaka je vyborna na kvasenie aj na susenie
alena45
@Gabriele (24.6.2016 14:36)

moja nevesta ju suší, suší aj cviklu, ale vidíš, suseda kvasí v súdku zeleninu, tak sa s ňou podelím. Ďakujem za radu. Ešte ju chcem zavariť spolu s cvikou, určite bude dobrá aj tak.
pacik
Kvaku mám rada od detstva. Najlepšia bola opekaná na platni šporáka. Vďaka za recepty, moja kvaka už tiež tlstne a tento rok je naozaj pekná, tak vyskúšam aj po tvojom :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia