Hrášková krémová polievka fotorecept

zuzickaaa1 - fotkazuzickaaa1, 27. júna 2011
8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 ml
3 ks
1 ks
2 ks
5 PL




Postup

  1. 1

    Hrášok očistíme a umyjeme.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si cibuľku nadrobno. V hrnci, v ktorom budeme variť polievku, necháme rozohriať olivový olej a opražíme cibuľku. Odstavíme z ohňa, podľa odhadu pridáme červenú papriku a dobre premiešame.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vodou, pridáme hrášok a korenie. Necháme variť.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cca 10min. pred dovarením prídáme očistené a postrúhané zemiaky.Ak máme radi cesnak, môžeme pridať dva roztlačené strúčiky.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď už máme hrášok riadne prevarený a aj zemiaky mäkké, tak do polievky pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Ak sa nám zdá veľmi riedka, môžeme zahustiť špaldovou múkou.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ponorným mixérom polievku rozmixujeme, a prípade potreby ešte dochutíme a môžeme podávať.

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My máme radi k tejto polievke ešte aj krupicové guľky. Vyrobíme ich tak, že si zmiešame vajce, krupicu a soľ. Všetko to dobre rozmiešame a pomocou dvoch lyžičiek dávame do hrnca s vodou na prevarenie. Dobrú chuť:)

    Hrášková krémová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

altyn
@Zuzickaaa1 nechal by som sa pozvať na takú mňam polievočku, len neviem či ju robíš z "hrášku" a či z "hrachu" . Prosím nenahnevaj sa a ani sa neuraz, no je rozdiel medzi hrachom a hráškom. Hrach je starý, žltý a polený či nepolený a nedá sa jesť bez tepelnej úpravy. Hrášok je mladý, zelený, šťavnatý a môžeme ho jesť aj bez tepelnej úpravy. Tak stačí prepísať pár slov: hrach prepíš na hrášok. Nič v zlom, dúfam... :-)))) Ale na polievočku sa nechám rád pozvať... :-)))
zuzickaaa1
@altyn úprimne tento rozdiel som nikdy neriešila, nakoľko som polievky a ani podobné veci z hrachu a ani hrášku nevarila. Takže pre mňa to bol hrach ako hrach:) V každom prípade ďakujem:)
altyn
@zuzickaaa1 som rád že si to zobrala športovo a že som ťa ja ucho v niečom akože poučil.... :-)))
betka11
som už po obede ale nepohrdla by som jednou porciou xixi
jankavaskova
mnam, vyborna uz na pohlad. ja vacsinou nemixujem, ale davam podstatne menej hrasku, skusim to teraz takto, chlapom celkom nove kremove polievky chutia....
marienka44
@Zuzickaaa1 ,na obrazku na doske /aj v rozpise surovin/ je cesnak, ale v postupe ho nespominas. Zrejme sa dusi spolu s cibulkou.Zaujima ma to zahustovanie so spaldovou mukou, ktoru som minule kupila. Len ako zatrepku pridat do jedla?
zuzickaaa1
@marienka44 cesnak mozes pouzit, ale nemusis podla chuti. Ja som ho tam dala dva roztlacene struciky po tom, co som do polievky pridala aj zemiaky. Spaldovu muku mozes dat aj tak, ze si nechas trosku smotany a rozmiesas ju v ten smotane aby ti nezostali hrudky, pokials a ti zda, ze polievka je riedka. Ak ju mas riedku,tak mozes potom muku zmiesanu zo smotanou postupne vmiesavat do polievky a nechas prejst varom.
bellaiza
vyzerá byť veľmi hustá ako kaša:))
a k tomu hrachu-hrášku...na obrázku je vidno, že je to hrášok:))
fcielka
tato polievocka, je vyborna....varila som ju presne podla receptu aj s cesnakom a vrelo odporucam :) mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia