Hranolky z yucy fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 12. apríla 2014
Hranolky z yucy (fotorecept)
Foto: mijaita

Občas už v Kauflandu, Tescu nebo u vietnamských trhovců je možné koupit kořen manioku (yucy). Neznám lepší hranolky ! Ale zjistila jsem, že Zobraziť celý popisObčas už v Kauflandu, Tescu nebo u vietnamských trhovců je možné koupit kořen manioku (yucy). Neznám lepší hranolky ! Ale zjistila jsem, že některé druhy v sobě mají jakýsi "knot", který mi jednou znepříjemnil konzumaci a i to je důvod, proč tento obsáhlejší popis . Maniok není levný, ale chuť hranolků cenu převýší! U mě na stole je poměrně často jako chuťovka. Yuca kterou je možné koupit

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks




Postup

  1. 1

    Kořen manioku je zapotřebí nejdřív zbavit, na pohled jemné, slupky. Sám o sobě je tvrdý a slupka jen slabá, ale je potřeba najít nějaký nástroj, kterým ji oškrábatl. Já osobně mám asi sto let starou škrabku na brambory, kterou bych nevyměnila snad ani za cihličku zlata .
    Pokrájíme na špalíky, ze kterých budeme po povaření dělat hranolky.

    Hranolky z yucy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V horké vodě špalíky povaříme ne déle než 15 minut , nesmí se rozvařit !!

    Hranolky z yucy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladlé špalíky snadno pokrájíme na větší hranolky, V případě yucy rozhodně o dost větší než z bramor.
    V jednotlivých dílkách je už patrný "knot", který je tuhý a neusmaží se.

    Hranolky z yucy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tuhý střed snadno vyndáme.

    Hranolky z yucy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pak už jen v horkém, dobrém, nikoliv olivovém, oleji, smažíme hranolky.

    Hranolky z yucy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vynikající jsou s okurkovým salátem s česnekovým dresinkem nebo jako klasická příloha k masu.

Diskusia k receptu

safran
Včera sme boli u Korejcov, ale ani tam sme maniok (okrem múky) nevideli. Ak natrafím, určite skúsim! aj keď hranolky tiež tak raz ročne :-)
valeri
Tiež som ešte Maniok v obchode nevidela, ale ak uvidím, aspoň viem, ako ho použiť. Ja sa chystám urobiť si hranolky zo zeleru, tiež som počula na ne chválu.
eviana
Keď na ne natrafím, veru ich podľa Teba skúsim spraviť, vyzerajú neodolateľne :)
kakao
Takéto hranolky určite môžu byť zdravé a aj chutné. Ale konzumáciu manioku určite nemožno odporučiť alergikom, ktorí na neho môžu reagovať. A ešte jedna „perlička“: maniok pochádza z Thajska, kde sa vo veľkom pestuje, ale samotní Thajci ho pritom jedia iba výnimočne a všetok ho vyvážajú, asi vedia prečo…
mijaita
@valeri celerove hranolky jsou take vyborne, urcite je pred smazenim ale prožeň moukou, budou křupavější a zlatavé.
@eviana maniok je nesmírně lahodný, dělám i jako šťouchané brambory s máslem. Delikatesa! Bohužel ten co se u nás prodává ma ten "knot" a tak je to pracnější.
afataga
trochu som googlila, ale o moc mudrejsia nie som :-), ten knot myslis nieco ako ma ananas? k comu by si prirovnala jeho chut? docitala som sa, ze tiez sa niekde nazyva sladky zemiak ako aj batat
mijaita
@afataga chutě se spatne popisují. Jako batát určitě není. Chuť není výrazná, jen taková jemňoučká, snad lehce oříšková? Nejzajímavější je konzistence. Je to křehoučké, lehké, ne hutné. Ten knot - uplne stejne jako kdybys tím táhla opravdický knot. Jedla jsem manioku podobných plodin víc, ale pouze ten co se prodává u nás tenhle knot má. Nejsem odborník, spíš vycházím z vlastních zkušeností a poznatků. Jedno ale vím určitě. Je to moc dobré!
mijaita
@afataga vlastně když se podíváš na fotku (Google) tak uvidíš, že ten kořen má šťopku. A to konec toho "knotu".
huck
My ocistenu yucu varime ako zemiaky , zalejeme citronovou (limetkovou) a pomarancovou stavou , pridame strucik cesnaku a nasekanu zelenu vnatku cilantra (korijandera)a podavame k roznemu masu ako prilohu.
mijaita
@huck yuca se asi dá připravovat kvůli svoji jemné, nevýrazné chuti, na mnoho způsobů a určutě i tohle je inspirace. Já bych to nepozřela ani z dálky, koriandr je i v minimalní možné velikosti lístečku dávka přímo smrtelná. No jinak až budu mít zase políčeno na hranolky a šťouchanou, vyzkouším s citronem. Ale máslo je máslo :-)
afataga
dakujem za vycerpavajuci elaborat :-), ale este som nevidela u nas predavat, ak nahodou natrafim, vyskusam
huck
@mijaita - proti gustu, ziadny disputat! No prosim o vysvetlenie tvojej vety :"koriandr je i v minimalní možné velikosti lístečku dávka přímo smrtelná" Bojim sa, ze som dobre nerozumela ... Pri priprave jedal pouzivame korijandrovu vnat odkedy viem o sebe... To by sme uz boli vsetci mrtvi... Ak mas nejake nove informacie o tejto bylinke, prosim podel sa s nimi s nami. Aj ujo Google hovori nieco ine ako ty....
mijaita
@huck ale omyl, spatne jste me pochopila. Koriandr neni nikterak nebezpecna bylinka, ač jsou různe druhy alergii, ja mam na nej primo fobii! Neosypu se, ale i ten malinky kousicek mi pusobi doslova hruzu svoji chuti a pachem, ze se mi zkrouti i srdecni sval :-) Neprehanim, je to opravdu tak a navic kdyz to pomine po minute, citim to jeste nekolik hodin v cele hlave. Nevim co to je, ale je to tak. Tak vy ho klidne jezte dal, ja budu dal s hruzou cihat jestli nekde neni ! :-)
huck
@mijaita , Vdaka za vysvetlenie. Chapem tvoju averziu na koriandrovu vnat.
Je mi luto, ze tuto zdravu bylinku tvoj organizmus jednoducho neznasa (prepac za ty-kanie , no tu na Vareche sme vsetci na "TY"). Suhlasim, ze vnat koriandra ma svoju specificku chut a vonu (ako vsetky bylinky), ktoru mas rad, alebo ju jdnoducho neznasas. Niekto si na nu zvykne postupom casu , niekto nikdy a zvlast ak je alergicky na jej urcite komponenty, tak ako ty. No, to moze byt u inych pripad s inymi bylinkami. Poznam ludi, ktory pokladaju petrzlenovu vnatku , alebo majoranku za "hrozu" na taniery. No, ale ako sa vravi : Sto ludi - sto chuti! :)
ildinka
Rada skúšam nové chute ,veci.....ak zoženiem ,už sa teším....
amelie
@huck , ja @mijaitu chápem, aj mne sa z pachu čerstvého koriandra dvíha žalúdok a je mi to veľmi ľúto, lebo sušený mi vôbec neprekáža... nahrádzam ho petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.
mijaita
@amelia suseny myslis mleta seminka, vid? Ne nat!? Pachne stejne. Je to zvlastni, kazdemu nektere potraviny pachnou, viz syrecky, ryby, nesmirne pachne pukavec, ale zadny, byt sebeosklivejsi puch se u me nevyrovna s koriandrovym. To neni jen o tom puchu, ale pusobi mi doslova kolaps psychicky, nervovy i svalovy. Nekdo mi rikal, ze je to fobie. Nejsem na nic alergicka v pravem smyslu slova. Je to zvlastni, mozna by si na me nekdo mohl udelat disertacni praci!? :-)
amelie
myslím semienka, @mijaita , naozaj som sa viackrát pokúšala premôcť odpor k vňati, jednoducho to nejde. Ale nemusíš sa báť, že trpíš nejakou poruchou, pach koriandrovej vňate neznáša pomerne dosť ľudí, takže by bolo dosť adeptov na pozíciu pokusných králikov:-)))
canario447
Nechcem moc rypat, ale ta YUCA (maniok alebo tapioca) je vlastne koren krika. Su dva najpouzivanejsie druhy a daju sa celkom lahko rozoznat. Jedna je dlha a pomerne tenka (voci dlzke) a dryha je kratsia a pomerne hruba (baculata) Ta dlha ma spominany knot v prostriedku, ktory je treba po uvareni vybrat. Ta druha sa okrem baculatosti pozna podla toho ze ma povrch akoby navoskovany, leskly. Ta nie je taka dobra ako ta stihla. Ba co viac je dost horka. Tuto treba varit tri krat a to tak ze sa privedie voda do varu odstavi sa voda sa zleje, yuca sa dokladne oplachne, zaleje novou vodou, necha prevriet , zas vyleje a vari sa az v tretej vode. Ak to neurobite bude vam z nej zle.
Na obrazku pri recepte kde je uz olupana yuka, je olupana zle. Ona ma vlastne dve supky. Jedna tenka je hneda a pod nou je dalsia s tym fialkovym nadychom na povrchu, je dost hruba a vyzera ako kora . Da sa krasne odlupnut, netreba ju orezavat.Dobre je to vidiet tu na foto:






Inak sa bezne pouziva ako nahrada za zemiaky, takze sa pripravuje vlastne tak isto ako zemiaky, varena, ako pyre, vyprazana alebo sa z nej robia aj lupienky, ktore su chutnejsie a zdravsie ako zemiakove.Tiez sa nechava fermentovat a dokonca sa z nej robi alkohol (nieco ako pivo) ale kedze ten sa robi rozzutim a naslednym vypluvanim do kade a necha sa prejst kvasenim, myslim, ze nik nebude experimentovat na tento sposob :-)))))
Teda chcel som len upresnit, ze vzdy kupujte radsej tu dlhu stihlu bez leskleho voskoveho povrchu. Volte vzdy tu co ma svetlejsie hnedu farbu pred tmavsov. Ked pri lupani zacitite akoby naftovy zapach, alebo je dnu sive zilkovanie, treba ju vyhodit, je zla. Neodkrajovat sive casti v celej je uz obsiahnuty jed, ktory sice nieje smrtelny ale pokazi vam zarucene dostatocne zaludok na par dni
1x zolik
zolik
@canario447 velmi zaujimavy vyklad a aj ozrejmenie danej suroviny. Toto som nevedela. Dakujem.
A vitaj na Vareche.
mijaita
@canario jake rypani, proto je prostor pro komentare! Hezke, dobre, zajimave cteni. Ono je to s tou moji yukou asi tak. V Cechach jinou nekoupim. Pouze tuhle. A mas jiste pravdu, ze ten "knot" jina nema, protoze co jsem jedla v latinske Americe, byla bez knotu. Ovsem chutove mi to rozdilne neprijde. Miluju ji prave jako stouchane brambory, jako hranolky a pouzivam i maniokovou mouku. Tu horkou snad neprodavaji ani. Tu stihlejsi prodavaji jen v nekterych asijskych trznicich a je pomerne draha. A ten "knot" me tam hodne stve. ale zpusibem jak jsem popsala se ho da zbavit. To uz mam vychytane . Kazdopadne jsem za tvuj prinosny komentar rada a treba poslouzi i jinym.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia