Hovädzie v paradajkovej šťave s bazalkou

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 26. apríla 2014

úplne jednoduché a pritom skvelé jedlo...

4
porcie
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 ks
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne a naklepeme.

  2. 2

    Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na bravčovej masti do sklovita, pridáme plátky mäsa, osolíme a z oboch strán rýchlo opečieme.

  3. 3

    Zalejeme paradajkovým pretlakom, posypeme lístkami čerstvej alebo sušenej bazalky.

  4. 4

    Podlejeme menším množstvom (asi 1dcl) vody a udusíme do mäkka.

  5. 5

    Vhodná príloha je dusená ryža a čerstvý zeleninový šalát.

Diskusia k receptu

mracik9
Kukulienka71,určite to bolo dobréééé,ale skús tam nabudúce pridať trochu cukru a škorice,určite neoľutuješ :)
yogicek
Milá @kukulienka71
Veľmi dobrý, jednoduchý recept. Ja síce paradajkovú omáčku nejem, mám na to svoje dôvody, ale doteraz keď som ju robil, tak som zvlášť varil mäso a zvlášť omáčku. Takto je to jednoduchšie. Chválim.
P.S. Prosím Ťa, čo je 1dcl? :) Keby to bolo veľkými písmenami tak je to rímske číslo 650, ale malé písmená.:) Pekný večer.
izabella929
@kukulienka71...toto vynikajúce jedlo patrí tiež medzi naše obľúbené...)paradajkový pretlak mám svoj a tak často máme jedlá paradajkové...obmieňam fašírky v paradajkovej omáčke s rôznymi varenými a dusenými mäskami.....krásne tvoje jedlo vyzerá...)
tiginko
pekne navarené @kuku , gratulujem ... určite stačí to 1dcl vody? Zrejme treba občas doliať trochu vody počas dusenia, nie? Lebo hoviadko potrebuje na zmäknutie čas... ozaj, robím niečo podobné, pridávam trochu horčice a cukru, ak budeš chcieť trošku experimentovať, skús
svedka
Mnaaaam,z akej casti hovadka si to robila? Keby nie som taka najedena uz,letim k Tebe aj bez pozvania :))
alex37
fajne jedlo, robievame, len nie s bazalkou, ale s bobkovým listom a novým korením, bazalku mám rada v rajčinách, takze najblizsie mozeme inovovat :-)
kukulienka71
@mracik9 ,škoricu mám veľmi rada,takže skúsim;-) @yogicek ,dcl je deciliter,čo sa Ti nezdá??? to "c" ?:-)takú klasickú paradajkovú s vareným mäsom som strašne nemala rada,vekom sa chute menia,ale takto pripravené je úplne iné kafe,možno by si mohol skúsiť;-) Izka,odkedy viem,aké sú rajčiny zdravé,mám jedlá s nimi ešte radšej:-) @tiginko ,dala som veľkú konzervu pretlaku a robila som v tlakovom,to deci vody úplne stačilo,lebo mäsko pustilo aj svoju šťavu a mala som to hotové za 40 min.Toto nie je taká klasická redšia paradajková omáčka,ako sa podáva k varenému mäsku. S horčicou som zvykla robiť roštenky,ale spolu s pretlakom a ešte nie,experimentom sa nebránim:-) ale ten cukor sa mi zdá zbytočný,ked je pretlak dosť sladký... @svedka ,robila som z roštenky,ale môže sa použiť aj lacnejšie mäsko,ktoré sa ako-tak dá nakrájať na rezne. Najbližšie Ťa pozvem,OK?:-)@alex ,v paradajkovej polievke by mi strašne chýbalo nové korenie,bobkový nedávam,ale toto som chcela "direkt" len s bazalkou,nejak som jej prišla na chuť:-)vrele odporúčam! Ďakujem vám všetkým!:-)
eviana
Fajne si navarila @kukulienka71 , presne podľa mojej chuti, milujem kombináciu hovädzie mäso + paradajková omáčka. Robievam si vlastnú - mám vo svojich receptoch - a do nej priamo dávam bazalku a nakoľko bazalku milujem, dávam jej tam dosť, potom ju už netreba pridávať, krásne rozvoňaná a dochutená je samotná polpa. No dnes by mi u Teba veľmi chutilo... veľmi chválim :)
kukulienka71
@eviana ,mali sme to včera,ale si veľmi milá,nemala si skade vedieť;-)idem mrknúť tú Tvoju omáčku,normálne som na ňu zvedavá:-)Ďakujem za pekný koment!
svedka
@safran :) @kuku neber to v zlom,ale lepsie by si pochodila ty :) Ohladom ceny atd a ak mas rada jemnu divinu,to by bol len bonus :)
svedka
Hmmm nejake to smoothie a som vybavena :) A zajedat makuckymi zamlami :D
jozka2
vyzera to dobre,aj ja davam bobkovy listok a nove korenie mimo ineho.
pusta
@kukulienka71 ,bývalo obľúbené jedlo u nás doma, kedysi robievala moja dobrá mama, najčastejšie v pondelok bolo na programe ako osvedčená a chutná rýchlovka, nepoužívala roštenku, ale kvalitné hovädzie z nedeľnej polievky,síce vtedy ešte bazalka nebola tu bežná,ale bobkový list a celé nové korenie, trocha cukru, miesto pretlaku používala doma zavarenú paradajkovú šťavu a ako príloha bývali varené zemiaky, kde tie krásne časy už sú? :-(
zrejme každá domácnosť má svoje finesy tejto obľúbenej klasiky, smekám pred tebou, s roštenkou to musela byť vynikajúca fajnotka.
viem si veľmi dobre predstaviť aj dusenú ryžu k tomu, máš perfektne navarené a odfotené - nádhera :-)
dakujem za pripomenutie tejto dobroty.
kukulienka71
@svedka ,dohodneme sa,som si istá;-) @jozka2 ,@pusta ,moje jedlo je niečo úplne iné,milé dámy:-)je to skôr roštenka vo vlastnej šťave s paradajkovým pretlakom,s čiernym korením a bazalkou je to iná chuť,ako klasická paradajková omáčka. A hlavný rozdiel je v tom,že mäso sa pripravuje priamo v omáčke. Samozrejme,kto chce,môže pridať viac vody,prípadne potom vyberie mäso a rozmixuje omáčku s cibuľou,tá ju hustí,môže sa pridať aj pol lyžičky Solamylu,ale to už pôjde na úkor výbornej chuti,dosiahnutej spôsobom,ktorý uvádzam v recepte:-) Preto uvádzam ryžu ako prílohu a nie knedle,lebo šťavy je tam málo.
pusta
@kukulienka71 , na začiatku v recepte si sa síce nezmienila, že si dala roštenku, ale dozvedela som sa z komentárov, kde si to napísala a aj som to tak pochopila, že ide o úplne iné jedlo, ako sa robí bežná klasika.
veľmi chválim to tvoje (y) bez diskusií.
zároveň si mi týmto tvojim krásnym receptom evokovala vo mne krásnu spomienku na moju mamu a šťastné detstvo, za čo ti dakujem:-)
mariamka
tak toto boduje aj u nas, k tym finesam sa priklanam /skorica, nove korenie, zeler, klinceky/ ja tiez tak rada ochucujem paradajkove omacky, uz som podobne hovadzie robila, treba mu dat cas a dostatok tekutin, potom sa rozpada, ako to mame radi, pekny detail @kuku :))
kukulienka71
@pusta ,máš pravdu:-), a som rada,že si si zaspomínala...@mariamka ,vymenovala si skoro všetko,čo mám v paradajkovej omáčke rada,tiež nie je jedno,z akého druhu mäsa a varí,ja moc nemám rada stehno,ktoré sa dosť často varí k paradajkovej omáčke a potom tu je aj vek zvieraťa:-)) ďakujem ti,si milá!
frezia68
Obľúbené jedlo z detstva,ďakujem za pripomenutie :-) pre mňa si navarila výborne :-)
janina444
Hovädzinu som ešte nerobila, môže byť aj bravčové? vyzerá to super :)