Hovädzie s kôprovou omáčkou fotorecept

martina34 - fotkamartina34, 30. mája 2010
Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept)
Foto: martina34

Už dávno som toto jedlo nevarila, ale je to chutné a s prípravou nie je veľa roboty. Teda chutnejšie by asi bolo s knedľou, Zobraziť celý popisUž dávno som toto jedlo nevarila, ale je to chutné a s prípravou nie je veľa roboty. Teda chutnejšie by asi bolo s knedľou, ale na to ma rodina nenahovorila. Zvolila som trochu zdravšiu variantu s varenými zemiakami.

6
porcií
180 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Omáčka:
cca 10 dkg alebo 1 dcl
2 PL
3 strúčiky
600 ml
200 ml
1- 1,5 čl
2 čl
2 PL
1 čl
cca 1 kg




Postup

  1. 1

    Najskôr si dáme variť mäsko. Z vývaru si môžeme urobiť hovädziu polievku a budeme mať kompletný nedeľný obed. Pridáme čierne celé korenie, koreňovú zeleninu a cibuľu a varíme 2-3 hodinky na miernom ohni, aby nám polievka ostala číra. Neskôr dáme aj soľ, prípadne vegetu, mäsko nám dostane dobrú chuť z prísad polievky. Doba varenia záleží od toho aké staré mäsko máme a ako dlho bude potrebovať, aby bolo mäkké.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si pripravíme zemiaky, najlepšie je, keď máte aj pomocníka tak ako dnes som mala ja. Obed sa pripravuje oveľa rýchlejšie - ďakujem môjmu manželovi - Štefan39.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiačiky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Varíme cca 20 minút. Zemiaky potom len zlejeme a nepridávame do nich už nič.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa varí mäsko a zemiaky, pripravíme si zápražku. Do hrnca si dáme rozpustiť maslo alebo zohriať olej, pridáme hladkú múku, trochu popražíme a pridáme pretlačený cesnak.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zápražku zalejeme studeným mliekom a smotanou a miešame, kým sa nám nerozpustia hrudky zápražky. Pridáme nasekaný kôpor a necháme variť za občasného miešania. Keď omáčka začne hustnúť, ak je veľmi hustá, prilejeme ešte trochu mlieka. Dochutíme soľou a cukrom, odstavíme a keď trochu ochladne, odoberieme si do hrnčeka trochu omáčky, rozmiešame v nej trochu citrónovej šťavy a pridáme k celej omáčke, aby sa nám "nezrazila". Uvarené mäsko si vyberieme z polievky, nakrájame na plátky. Podávame spolu s varenými zemiakami.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto dopadla žemľová knedľa, ktorú som robila v nedeľu prvýkrát. Super a spolu s kuriatkom na smotane, nestíhala som manžela z kuchyne odháňať.

    Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hanina
Oh Martinka, kedysi sme varievali každú nedeľu hovädziu polievku a v pondelok bol takýto obed. Už som to ani nemohla vidieť. Jedli sme s knedľou.
zdezda
:-) mňam, ľúbim omáčky, môžu byť aj so zemiakmi :-)
tinca
@martina34 ja toto jedlo milujem, ale jedine s knedľou, ktorú moc často nemusím, ale sú jedlá ku ktorým sekne a toto je jedno z nich. Ale Maťka vyzerá to skvelo. To bola asi porcia pre manžela? za tú pomoc, lebo si dopriala všetkého.
evusik
kôprovka, hmmmm to som už nevarila ani nepamätám - na balkóne mám krásny mladučký kôpor už len mäso kúpiť :-)
torticka
Kôprovku nemusím, ja by som si to dala s chrenovkou a s cestovinou, knedľou. Ale aj so zemiakmi to môže byť dobré.
sovka62
Martinka, perfektné. A presne takto to mám rada, so zemiakmi. A dokonca si ju na teplé zemiaky dávam aj studenú, tak ako iní tatársku omáčku (tú rada nemám).
honestka
Jedlo mojho detstva, ktore je mnamkou dodnes. Supper porcia!
viera1
Ja vkladám mäso do vriacej vody,vtedy sa póry uzavrú a mäsko ostane šťavnaté.Pravdou je ale,že polievka nemá valnú hodnotu a používam ju do omáčok.Ak ale vložíte mäso do studenej vody,vyvarí sa z neho všetko cenné.
ketty3811
práve toto jedlo manžel minule spomínal,asi to uvarím na budúci víkend
jody
Kôprovka je jedno úžasné jedlo, ďakujem za inšpiráciu. :-)
sjuz
mňam, milujem. Minulý týžden robili v práci, tak sme sa s kolegyňou na to vrhli....mám rada aj s knedľou, aj so zemiačkami.
boxik
Kôprovka je fantastika aj bez hovedzieho mäsa
frezia68
Kôpor na každý spôsob a tú porciu by som si hneď dala s chuťou :-))
sjuz
ježibabka - ty potvora:), a čo sadra, už je dolu?
jerica
Martinka , aj tak si dobrá, tie knedle si dobre varila , 15 minút, 7,5 jedna strana a potom prevrátiť, máme radi tieto knedle, lebo na druhý deň zohrievané sú ešte lepšie,snažím sa presne dodržať recept, výsledok je bez chyby.
sestricka126
ja sa ju chystam tento tyzden robit lebo uz dlho mam na nu chut len som nemala recept tak dufam ze sa podari :)))
diabambulka
martina34, akurát sme dojedli toto fantastické jedlo, ktoré sme vylepšili tvojím výborným receptíkom, každému môžem len doporučiť. Ako prílohu som urobila varené knedle, podľa egresky :-)))
hanach
dnes robíme kôprovku, bez mäska len s vajíčkom a novými zemiačkami. Mňam. Ale ten originál a tá knedľa, keby tak môžem, odtučňujem už aj to vajíčko....!
sklenka
Ostalo mi mäsko z polievky-dobrý nápad, mužíčkovi sa zavďačím-miluje kôprovku, ja radšej rajskú. Tá knedla je zaujímavá, vyskúšam. Dík za nápad.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia