Hovädzie s čokoládovou omáčkou

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 19. novembra 2012

Raz za čas prekvapím priateľov s niečím čo nejedia každý deň (sú to dobrí priatelia – vždy všetko zjedia a ešte aj pochvália). Zobraziť celý popisRaz za čas prekvapím priateľov s niečím čo nejedia každý deň (sú to dobrí priatelia – vždy všetko zjedia a ešte aj pochvália). Celé prekvapenie som poskladal z viacerých receptov a nápadov niektoré nájdete aj na Vareche. Základom je kvalitné hovädzie stehno, červené víno a horká čokoláda.

Suroviny

1,5 kg
700 ml
5 ks
25 g
2 KL




Postup

  1. 1

    Hovädzinu v celku zbavíme blán, zalejeme červeným vínom, prihodíme pár zrniek čierneho korenia, zo dva lístky bobkového listu a necháme odležať 48 hodín. Nebojte sa, nič zlé sa mu nestane. Víno nemusí byť práve značkové.

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 1
  2. 2

    Po dvoch dňoch mäso osušíme a nakrájame na väčšie kocky.

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 2
  3. 3

    Dobre rozpálime masť a šupneme pokrájanú hovädzinu. Hneď zakryjeme, mäso bude poriadne „frflať“. Chvíľu ho necháme aby sa zatiahlo.

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme cibuľu, čili džem od @dodo46 http://varecha.pravda.sk/recepty/cili-dzem/31912-recept.html , posolíme a necháme dusiť cca 2 hodiny. Ak je treba podlievame červeným vínom alebo vývarom. Ak nemáte po ruke čili džem od @dodo46, pridajte jednu, dve na drobno posekané čili papričky a dve, tri lyžice medu.

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso hotové, vyberieme ho. Vydusenú šťavu prepasírujeme (ja som ju rozmixoval). Podľa chuti pridáme čokoládu. Miešame kým sa čokoláda nerozpustí, omáčku zjemníme trochou masla. Môžeme pridať lyžičku brusníc alebo čučoriedok.

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 5
  6. 6

    Ako prílohu som zvolil rožkový knedlík od @lenkac http://varecha.pravda.sk/recepty/rozkovy-knedlik-/33350-recept.html

    Hovädzie s čokoládovou omáčkou - obrázok 6

Diskusia k receptu

3sandra3
fííí... aká netradičná kombinácia chutí,,,, ale znie to zaujímavo
jamarlen
aj ja som rozmýšľal nad niečím podobným, ale z jelenieho stehna, no nakoniec boli tradičné stejky.... tak nabudúce:)
ejta
to je úžasná kombinácia, presne podľa mojej chuti, gratulujem !
helca103
potešil si ma týmto receptom, ako som prvý krát skúsila použiť čokoládu do chilli con carne tak nemám zábrany dávať horkú čokoládu do jedla. Tento recept určite vyskúšam cez sviatky ked budeme doma všetci. Ďakujem za skvelý recept.
45678
@rabarkuchar obdivujem Tvoj recept, veľmi sa mi pozdáva až po tú čokoládu--ako to chutí netuším, nemám veľmi rada mäso sladkej chuti, čomu je tá chuť podobná, mám na mysli z bežných jedál?vďaka.-)
evanaaa
Už tu boli nejaké recepty s čokoládou a myslím, že tá chuť je lepšia ako keď sa dáva do mäsa ovocie ( slivky, ananás ap., to zas ja nemám rada) a horká sladkú chuť iste neurobí.
Skvelý recept, @rabarkuchar , len to mäso myslíš vybrať von zo šťavy? Asi ano, veď ju treba pasírovať, ale ako, to treba hľadať každú kocku, netrvá to dlho?
bozulka
@rybarkuchar , práve som ti chcela poradiť čilli papričku,ale dočítala som sa v popise že si tam dal čilli,prosím doplň do rozpisu surovin.Ja mám rada takéto "zvrhlé" chute,a vôbec to nieje sladké keď sa dá kvalitná čokoláda aspoň 75-80%.
salinka
No, tak to je romanticko-dobrodružný recept:-) Určite to chutí výborne:-)
rybarkuchar
@45678 nemusíš sa báť, chuť čokolády neprerazí chuť mäsa marinovaného vo víne. Ťažko to k niečomu prirovnať. Je to jednoducho iné. Svoje tam hrá aj čili.
rybarkuchar
@evanaaa no je to babračka. Keď sa mäso udusí treba ho kúsok po kúsku povyberať. Ak sa Ti však počas varenia cibuľa rozišla, tak stačí scediť. No a ten výpek pasíruješ a robíš z neho omáčku.
rybarkuchar
@salinka Ty si to trafila po hlavičke. Sviečky, tichá hudba - červené víno, hovädze s čokoldovou omčkou - romantická večera s dobrodružstvom.
anina6
veľmi zaujímavý receptík, tak toto ked uvarím svojej polovičke...
janko38
@rybarkuchar ,na varechu chodím teraz menej lebo mám veľa práce ale dnes mám voľno tam Ti musím napísať.
Robil som tvoj recept a tá čokoláda tam veru zapasovala. Doma som zožal obrovský úspech aj vďaka tebe. Dokonca aj tá knedľa sa mi podarila k tomu. Inak máš super recepty. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia