Hovädzie ragú so šampiňónmi

Hovädzie ragú z Čachtíc (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Suroviny sú z Čachtíc, tak preto ten názov. Potreboval som vyskúšať nový liatinový kastról, tak som zvolil toto jedlo. Dusil som až do hustej šťavy a ani jedna cibuľa prilepená. Len na konci som miesto pasírovania to rozmixoval. Ja že si uľahčím prácu a to som nemal robiť, lebo to veľmi zhustlo. No na dobrej chuti to neubralo.

6-8
porcií
45 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na marinádu dám variť dva litre vody s koreninami a trochou soli. Marinádu nechám vychladnúť. Zatiaľ si očistím cibule a cesnak. Cibule krájam na pol mesiace, cesnak strúčiky cez polovicu. Mäso si očistím od blán, tie nechám na vývar. Mäso krájam na väčšie kocky, ako sa podarí. Do nádoby na dno dám polovicu cibule a cesnak. Na to uložím mäso a naň dám zvyšok cibule. Zalejem to marinádou, tak nech je všetko ponorené. Uzavriem a dám do chladničky na dva - tri dni.
  2. Po tej dobe si mäso vytiahnem z marinády do sitka nech odtečie z vody a teplota mäsa nech je kuchynská. Cibuľu a cesnak z marinády dám tak isto do sitka odtiecť. Pol litra marinády si odložím a spojím s vývarom, ktorý som uvaril vopred zo zvyškov mäsa a mrkvy. Mrkvu som uvaril, len na polomäkkú. Tu použijem na ďalšie varenie. Slaninu polovicu som krájal na drobné kocky a polovicu na 3 cm kocky. Šampiňóny na hrubšie pláty. Marhule krájam na štvrtky.
  3. Do liatinového hrnca som dal za lyžicu oleja a na to slaninu krájanú na väčšie kusy. Nech pusti čo najviac masti. Potom som slaninu dal preč z hrnca.
  4. To je to víno, ktoré som použil.
  5. Teraz som do hrnca dal opiecť mäso z každej strany po dve minúty, ale tak, až to prskalo od prudkého pečenia. Opečené mäso som odložil z hrnca preč.
  6. Do toho horúceho výpeku som dal slaninu krájanú na drobno a cibuľu z marinády a cesnak. Oheň som mal stále na silno, aby sa voda vyparila a cibuľa sa začala pripekať.
  7. Keď cibuľa začala chytať hnedú farbu, tak som k nej pridal mäso. Premiešal a
  8. hneď som pridal aj veľké kocky slaniny. Poriadne premiešal a podlial trochou vína. Podlieval som po troche, aby sa to stále silno varilo a neprerušilo varenie. Tak som minul všetko množstvo vína. Potom som začal podlievať vývarom zmiešaným s marinádou pol na pol.
  9. Keď už tam bolo dosť šťavy tak som pridal do hrnca marhule.
  10. A mrkvu krájanú na 1 cm kocky. Všetko premiešal teraz prikryl a nechal dusiť. A často som miešal a po troche podlieval vývarom. Až som ho skoro všetok minul. Keď mäso bolo asi po dve a pol hodine mäkké, tak som ho vybral. Šťavu som nechal ešte chvíľu prevariť. Po slanine nebolo ani chýru, všetka sa rozvarila. Ja som tu zeleninu mixoval, lebo som bol lenivý ju pasírovať. Vy to nerobte, prepasírujte ju cez sitko. Jednak to potom vyzerá lepšie a nie je to také husté, ako pri rozmixovaní.
  11. Po pasirovaní som omáčku dal spolu s mäsom do hrnca variť. Zatiaľ som si na panvici na masle osmažil malú cibuľku a šampiňóny asi 5 minút. To som pridal do hrnca a nechal spolu povariť tak zo päť minút. Ochutnáme dosolíme ak je treba a je hotovo.
  12. Ja som si k tomu urobil rozmačkané zemiaky. Želám aj Vám dobrú chuť.