Hovädzie predné na marhuliach - Barónov tanier (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept mám od svojho otca a on to mal od svojej mamy, ktorá ho varila barónovi tak mi to povedal. Je to delikatesa z hovädzej nožiny bez kosti.

6 - 8
porcií
4 dní minút
príprava
180 minút minút
na 180°C °C

Suroviny

Postup

  1. Korenie na marinádu: 5 ks bobkový list, 6 guliek nové korenie, 7 guliek borievky, 10 guliek čierne korenie celé, 1/4 KL korenie štyroch farieb, koriander sušený medzi prsty, aníz sušený medzi prsty, 3 malé čili papričky sušené, 4 klinčeky, 1 cm cela škorica, tymian čerstvý 4 vetvičky malé. Utorok: Do hrnca dáme asi tri litre vody s napísaným korením na marinádu. Od bodu varu tak 10 minút. Necháme vychladnúť. Mäso si nakrájame na väčšie kusy, tak ako ich oddeľujú blany. Šľachy a blany oddelíme od mäsa. Nech nám ostane čistejšie mäso, z nich si potom uvaríme vývar na dusenie.
  2. Cesnak si priečne porežeme na 3 rezy celú hlávku.
  3. Cibuľu si očistíme a nakrájame na pol mesiace.
  4. Do hrnca na dno naukladáme cibuľu s cesnakom. jednu tretinu cibule necháme na vrch nasypať.
  5. Na to naukladáme mäso. Posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a zvyšnou cibuľou.
  6. Teraz to zalejeme vychladnutou marinádou, prikryjeme a vložíme do chladničky, v ktorej to necháme 3 - 4 dní. Zvyšok marinády necháme na vývar.
  7. Piatok: Večer pred varením si dáme sušené marhule do misky, pridáme 2 PL medu a zalejeme 1 dcl destilátom. Marhule musia byť ponorené a med miešame nech sa rozpustí. Zakryjeme a dáme do chladničky do druhého dňa. To bude na varenie. No marhuľovicu zvyšnú ešte neredukujte do žalúdka. Bude treba na druhy deň a potom by sa Vám nechcelo variť. V tento večer si ešte uvarime vývar s odrezkov mäsa a zvyšnej marinády s celou očistenou koreňovou zeleninou. Trochu ho osolíme. Koreňovú zeleninu mäkkú vytiahneme z vývaru nakrájame na kocky. To nech je na druhy deň pripravené.
  8. Sobota: Mäso s marinády vytiahneme a necháme s sitku odkvápať. Cibuľu tiež vytiahneme z marinády bez bobkového listu a guličiek korenia. Z cesnaku stiahneme šupky idú ľahko. Dáme to tiež do sitka odkvápať.
  9. Cibuľu po odkvapaní uložíme na dno pekáča. Na panvici zohrejeme maslo asi 100 g a na ňom sprudka opečieme mäso, aby bolo cele zatiahnuté. Mäso poukladáme na na cibuľu. Na panvici vo výpeku podusíme chvíľu na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Dve tretiny zeleniny poukladáme na mäso. Zvyšnú tretinu zeleniny necháme na panvici vychladnúť, z nej spravíme marhuľovú omáčku. Teraz do pekáča naukladáme medzi mäso namočené marhule a zalejeme destilátom, ktorý je zmiešaný medom a silnou vôňou od sušených marhúľ. Pridáme dve naberačky vývaru, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 10 minút. Potom prepneme na 180°C a pečieme 2,5 - 3 hodiny podľa typu rúry. Po hodine trochu osolíme tak medzi prsty. ďalej pečieme do zmäknutia mäsa.
  10. Teraz po čas pečenia si pripravíme prílohu zemiakovú kašu a omáčku. Do hrnca si dáme očistené a nakrájané zemiaky zalejeme vodou osolíme a varíme. Počas varenia zemiakov môžeme uvariť omáčku. Zvyšnú zeleninu na panvici rozmixujeme pridáme džem, ešte trochu masla a za naberačku vývaru. Ďalej tam dáme 0,5 dcl marhuľovice, kto nechce nemusí, no ta to krásne pre vonia a za 1 Pl medu.
  11. Varíme až sa nám to zredukuje na dobrú omáčku k mäsu. Ak ja moc hustá pridáme vývar, alebo je riedka pridáme zemiakový škrob.
  12. Omáčka je hotová ideme na kašu. Zemiaky sú mäkké, tak zlejeme vodu, pridáme zvyšok masla a mlieko dobré rozmiešame do hladká, tak aj kaša je hotová.
  13. Asi po necelých troch hodinách pečenia je mäso mäkučké a vonia to až mi v žalúdku začali hrať. No paráda, teda môžeme servírovať.
  14. Naukladáme na veľký tanier z ktorého si potom berieme. Ak ste neredukovali zvyšnú marhuľovicu vo fľaške večer pred varením, tak si môžete naliať do kališka na trávenie. Toto vraj varila babka pre baróna. Takže ak ste dostali chuť si to uvariť tak želám dobrú chuť. Je to delikatesa.